Iranas griežtai neigia ginkluojantis Jemeno sukilėlius

Teheranas trečiadienį griežtai paneigė ar Rijado ir Vašingtono kaltinimus, kad Iranas Jemeno sukilėliams tiekė ginklus, panaudotus atakoms prieš Irano pagrindinę varžovę regione – Saudo Arabiją.

 Teheranas trečiadienį griežtai paneigė ar Rijado ir Vašingtono kaltinimus.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Teheranas trečiadienį griežtai paneigė ar Rijado ir Vašingtono kaltinimus.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 20, 2017, 2:32 PM

„Neturime ginkluotės saitų su Jemenu“, – naujienų agentūrai ISNA sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Bahramas Ghasemis. Jis komentavo Saudo Arabijos pareiškimą, kad antradienį virš Rijado numušta jemeniečių sukilėlių paleista balistinė raketa buvo „pagaminta Irane“.

„Atmetame ir griežtai neigiame kaltinimus, kad Iranas tiekė ginklus įvairioms grupuotėms, – sakė jis. – Jemenas atkirstas blokada, ir tokia galimybė net nėra įmanoma.“

Ši raketų ataka, anot sukilėlių, nutaikyta į Saudo Arabijos valdžios centrą, buvo jau antra nuo praeito mėnesio.

Per ankstesnę ataką lapkričio 4 dieną buvo taikytasi į ar Rijado tarptautinį oro uostą; po jos buvo sugriežtinta Saudo Arabijos inicijuota ilgalaikė blokada Jemenui, jau esančiam ant bado ribos.

Jemeno sukilėlių naudojami ginklai, „skirti apsiginti nuo pažeidimų ir nesiliaujančių išpuolių“, yra paveldėti iš ankstesnių vyriausybių, sakė B.Ghasemis. Pasak jo, „į šią šalį net neįmanoma atsiųsti humanitarinės pagalbos“.

Saudo Arabijos vadovaujama koalicija su šiitų sukilėliais Jemene kovoja nuo 2015 metų kovo mėnesio ir ne kartą yra apkaltinusi šiitišką Iraną juos remiant.

JAV ambasadorė prie Jungtinių Tautų Nikki Haley sakė, kad išpuolis turi „visus ankstesnių išpuolių, surengtų naudojant Irano perduotus ginklus, požymius“.

Pasak ambasadorės, Vašingtonas aptars galimus JT Saugumo Tarybos veiksmus prieš Teheraną, tačiau tokie komentarai iš karto susilaukė didelių Maskvos abejonių.

Saudo Arabijai ir jos sąjungininkams įsitraukus į konfliktą Jemene, siekiant padėti į keblią padėtį patekusiai vyriausybei, šis karas nusinešė daugiau nei 8 750 žmonių gyvybių ir, anot JT, sukėlė didžiausią pasaulyje humanitarinę krizę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Taking Regional Leadership in Green Finance