Tarp sužeistųjų per incidentą Melburne – devyni užsieniečiai

Vyriškis, ankstesnę dieną Melburne įsirėžęs automobiliu į minią praeivių, tvirtino tokį incidentą sukėlęs dėl „juntamo netinkamo elgesio su musulmonais“, o tarp 19 nukentėjusiųjų yra devyni užsieniečiai, penktadienį pranešė Australija.

 Išpuolio metu buvo sužeista 19 žmonių. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Išpuolio metu buvo sužeista 19 žmonių. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2017, 9:49 AM

Afganų kilmės australas ketvirtadienį nukreipė automobilį į pėsčiuosius judrioje gatvėje Melburno centre. Pasak pareigūnų, tai buvo „tyčinis aktas“. Iš 19 į ligoninę atvežtų žmonių, trijų būklė tebėra kritinė.

32 metų vyras į Australiją atvyko kaip pabėgėlis. Pranešama, kad jis vartojo narkotikus ir turėjo psichinių problemų. Australijos premjeras Malcolmas Turnbullas savo ruožtu pakartojo, kad „šiuo etapu“ pareigūnai neranda jokių sąsajų su terorizmu.

„Būti užpultiems štai taip, vidury vieno iš mūsų puikių miestų, yra sukrečiantis įvykis, sukrečiantis nusikaltimas“, – pridūrė ministras pirmininkas.

„Pasak policijos, keliomis frazėmis jis pasakė, kad savo veiksmus priskiria juntamam netinkamam elgesiui su musulmonais, – sakė M. Turnbullas. – Vis dėlto šiuo etapu, kadangi tyrimas tebesitęsia, išskyrus tą pareiškimą, nėra jokių žinomų sąsajų su kokiais nors politiniais klausimais ar sąsajų su ekstremistinėmis grupuotėmis. Šiuo metu esu informuotas, kad neaptikta jokių ryšių su terorizmu.“

Tą vyrą iš automobilio ištempė vienas policijos pareigūnas, buvęs nelaimės vietoje ne tarnybos metu. Vėliau penktadienį bus įvertinta įtariamojo psichinė būklė.

M.Turnbullas nurodė, kad tarp sužeistųjų buvo devyni užsienio piliečiai. Trys iš jų – pietų korėjiečiai, nurodė Seulo naujienų agentūra „Yonhap“.

Melburno leidinys „Herald Sun“ nurodė, kad kiti nukentėjusieji buvo atvykę iš Kinijos, Italijos, Indijos, Venesuelos, Airijos ir Naujosios Zelandijos. Mieste dabar vieši daugybė turistų, atvykusių praleisti Kalėdų atostogas.

Australijos ministras pirmininkas patikino šalies gyventojus, kad ketvirtadienio nelaimė buvo pavienis incidentas, ir kad „turėtume ir toliau gyventi savo kasdienį gyvenimą, kaip visada darome“.

Tačiau miesto gatvėse patruliuoja gausesnės policijos pajėgos. Per Kūčias Melburne planuojamas didelis šventinis renginys, o antrąją Kalėdų dieną vyks svarbios Anglijos ir Australijos komandų kriketo varžybos.

Sausį Melburne įvyko panašus incidentas: automobilis įsirėžė į pėsčiuosius šio didmiesčio širdyje esančiame judriausiame parduotuvių rajone ir mirtinai sužalojo šešis žmones.

To automobilio vairuotojas, kaip įtariama, anksčiau peiliu dūrė savo broliui ir buvo persekiojamas policijos. Šio vyro byla tebėra nagrinėjama teismo.

Kanbera vis labiau nerimauja dėl vietinio ekstremizmo; pareigūnai nurodo, kad per pastaruosius kelerius metus Australijoje sutrukdyta 13 teroro atakų.

Australijos vyriausybė rugpjūtį paskelbė strategiją, kuria siekiama užkirsti kelią automobilių atakoms judriose viešose vietose.

Toje strategijoje minimos atgrasomosios priemonės – tvorelės ar stebėjimo kameros, medžiai bei stulpeliai, neleidžiantys automobiliams pravažiuoti.

Melburne taip pat diegiama sirenų sistema ir daugiau stebėjimo kamerų. Šios priemonės turėtų perspėti žmones apie galimas teroro atakas ir kitus didelius pavojus.

uzsienis@bns.lt, +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius 220927

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.