Skandalinga knyga skelia kibirkštis Vašingtone: prezidentą išvadino netikėliu

Žurnalisto Michaelo Wolffo knyga apie Donaldo Trumpo kelią į Baltuosius rūmus ir prezidentavimą pasirodys tik šeštadienį. Tačiau jos ištraukos jau sprogdina JAV politinį pasaulį ir atnaujino senus konfliktus. Pasigirdo ir grasinimų teismais.

D.Trumpas (kairėje) smarkiai supyko ant buvusio patikėtinio S.Bannono. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
D.Trumpas (kairėje) smarkiai supyko ant buvusio patikėtinio S.Bannono. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
S.Bannonas buvo laikomas nepajudinamu D.Trumpo patikėtiniu.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
S.Bannonas buvo laikomas nepajudinamu D.Trumpo patikėtiniu.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
S.Bannonas negailėjo piktų žodžių daugeliui Baltųjų rūmų pareigūnų.
S.Bannonas negailėjo piktų žodžių daugeliui Baltųjų rūmų pareigūnų.
Knygoje aiškinama, kad M.Trump buvo nusivylusi vyro pergale rinkimuose, o ateityje į prezidento postą norėtų taikytis ir D.Trumpo dukra Ivanka. 
Knygoje aiškinama, kad M.Trump buvo nusivylusi vyro pergale rinkimuose, o ateityje į prezidento postą norėtų taikytis ir D.Trumpo dukra Ivanka. 
D.Trumpo inauguracija 2017 metais.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
D.Trumpo inauguracija 2017 metais.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

„The Washington Post“, BBC ir „Lietuvos ryto“ inf.

Jan 5, 2018, 1:57 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 2:28 PM

Knygoje „Ugnis ir įsiūtis: Trumpo Baltųjų rūmų viduje“ („Fire and Fury: Inside the Trump White House“) autorius tikina, kad D.Trumpas visai nesitikėjo laimėti prezidento rinkimų, dėl to visa jo komanda nebuvo pasiruošusi valdymui.

Interviu M.Wolffui davęs buvęs vyriausiasis strategas Steve’as Bannonas apkaltino D.Trumpo sūnų Donaldą Trumpą jaunesnįjį išdavikišku ir nepatriotišku elgesiu.

Per susitikimus dangoraižyje „Trump Tower“ buvo aptariama kompromituojanti medžiaga apie D.Trumpo priešininkę Hillary Clinton.

Už tai JAV prezidentas paviešino pareiškimą, kuriame S.Bannoną išvadino bepročiu.

„Steve’as Bannonas neturi nieko bendra su manimi. Kai buvo išmestas, jis prarado ne tik savo darbą, bet ir savo protą“, – pareiškė D.Trumpas.

Prezidentas taip pat tikino, kad rugpjūčio mėnesį atleistas strategas vaidino labai ribotą vaidmenį kampanijoje, nors prieš metus kalbėta, kad S.Bannonas yra įtakingiausias žmogus Baltuosiuose rūmuose.

O vakar D.Trumpo advokatai pateikė M.Wolffui ieškinį, reikalaujantį sustabdyti knygos ir jos ištraukų išleidimą. 

Dėl to M.Wolffas paskelbė, kad knyga bus išleidžiama anksčiau – knygynų lentynas ji turėjo pasiekti antradienį, bet po prezidento pasipriešinimo išleidimas paankstintas iki šeštadienio. 

O penktadienį M.Wolffas pareiškė, kad D.Trumpas yra nepatikimas, o jo darbuotojai lygina jį su mažu vaiku. 

S.Bannonas nepagailėjo piktų žodžių ir kitiems prezidento aplinkos žmonėms.

Jis išvadino prezidento dukrą Ivanką Trump „kvaila it plyta“ ir buvo pakraupęs nuo jos minties tapti pirmąja JAV prezidente moterimi.

„Ji su vyru sudarė susitarimą: jeigu kada nors vienam iš jų atsirastų galimybė kandidatuoti į prezidento postą, tai darytų Ivanka“, – rašė M.Wolffas.

Daugiau nei 200 interviu atlikęs knygos autorius nupiešė ir visai nelaimingą D.Trumpo kadencijos pradžią – esą jis tiktai norėjo išgarsėti, o rinkimų laimėti nesitikėjo niekas jo komandoje.

„Rinkimų vakarą, kai pradėjo aiškėti, kad D.Trumpas gali laimėti, jis atrodė lyg pamatęs vaiduoklį. Melania verkė – ir ne iš džiaugsmo“, – citavo šaltinius M.Wolffas.

Ne daugiau džiaugsmo pirmajai porai sukėlė ir inauguracija.

M.Trump akivaizdžiai pykosi su sutuoktiniu ir vos sulaikė ašaras, o D.Trumpas pyko, kad renginyje atsisakė dalyvauti daug įžymybių.

Tiesa, pirmosios ponios atstovė atmetė šiuos teiginius ir tikino, kad M.Trump džiaugėsi vyro pergale.

M.Wolffas atskleidė ir privačių detalių apie D.Trumpo gyvenimą. Esą prezidentas su pirmąja ponia miega skirtinguose kambariuose, o vakarus lyderis leidžia lovoje valgydamas „McDonald’s“ sumuštinius, žiūrėdamas televizorių ir skųsdamasis draugams telefonu.

Prezidento atstovė Sarah Huckabee Sanders knygą pavadino beverte skandalinga fantazija ir teigė, kad M.Wolffas su prezidentu kalbėjosi tik vieną kartą.

Tiesa, pasigirdo ir kitų kritikų balsų, primenančių, kad 64-erių M.Wolffas anksčiau buvo sukėlęs abejonių dėl tiesos savo rašiniuose.

Buvusi prezidento patarėja Katie Walsh ir D.Trumpo draugas milijardierius Thomas Barrackas jaunesnysis išsigynė savo citatų knygoje. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.