Kosove nušautas vietos serbų politinis lyderis

Kosovo serbų politinis lyderis Oliveris Ivanovičius antradienį buvo nušautas iš pravažiuojančio automobilio, kai atvyko į savo partijos būstinę, pranešė pareigūnai ir politiko advokatas.

 O.Ivanovičius buvo vienas iš svarbiausių serbų politinių lyderių Kosove. <br> AFP/Scanpix nuotr. 
 O.Ivanovičius buvo vienas iš svarbiausių serbų politinių lyderių Kosove. <br> AFP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 16, 2018, 11:52 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 4:52 PM

Kosovo prezidentas Hashimas Thaci griežtai pasmerkė šiauriniame Mitrovicos mieste įvykdytą vietos serbų politinio lyderio nužudymą.

Specialusis Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus įgaliotinis ir JT misijos Kosove vadovas Zahiras Taninas  taip pat griežtai pasmerkė serbų politinio lyderio Kosove nužudymą.

Jis sakė esąs šokiruotas ir griežtai smerkia Oliverio Ivanovičiaus nužudymą.

Šis išpuolis veikiausiai dar labiau pakurstys įtampą tarp Prištinos ir Belgrado. Jis buvo įvykdytas tą pačią dieną, kai Serbija ir Kosovas po ilgiau kaip metus trukusios pertraukos atnaujino derybas dėl santykių normalizavimo.

Už ryšius su Kosovu atsakingas Serbijos vyriausybės pareigūnas Marko Džuričius sakė, kad O. Ivanovičiaus nužudymas yra „nusikalstamas, teroristinis veiksmas prieš visą serbų tautą“.

O. Ivanovičius buvo nušautas automobiliu važiavusių užpuolikų prie jo partijos „Piliečių iniciatyva“ būstinės neramiame Kosovo Mitrovicos mieste. Išpuolis buvo įvykdytas apie 8 val. 15 min. vietos (9 val. 15 min. Lietuvos) laiku, nurodė policija.

„Mane informavo, kad jis buvo nušautas vietoje, ir pastangos jį atgaivinti Mitrovicos ligoninėje buvo nesėkmingos“, – naujienų agentūrai AFP sakė politiko advokatas Neboiša Vlajičius.

Pasak jo, į O. Ivanovičių pataikė penkios kulkos.

Policija nurodė radusi sudegintą automobilį, galbūt panaudotą per šį išpuolį, pranešė Kosovo žiniasklaida.

Prokurorė Shyqri Syla sakė AFP, kad tyrėjai dirba įvykio vietoje, bet kas atsakingas už šią ataką – kol kas nežinoma.

Etniškai susiskaldžiusiame neramiame Kosovo Mitrovicos mieste 64 metų O. Ivanovičius laikytas nuosaikių pažiūrų politiku, remiančiu dialogą su Kosovo etniniais albanais.

Jis buvo vienas svarbiausių politinių veikėjų serbų dominuojamame šiauriniame Kosovo regione. Prieš dešimtmetį nepriklausomybę paskelbusioje šalyje, kuri anksčiau buvo Serbijos provincija, įtampa tebėra didelė.

Kosovo teismas yra pripažinęs O. Ivanovičių kaltu dėl karo nusikaltimų per 1998–1999 konfliktą. Vėliau šis nuosprendis buvo panaikintas ir politiko bylą ruoštasi nagrinėti iš naujo.

O. Ivanovičius, buvęs Serbijos valstybės sekretorius Kosovui, po karo atliko svarbų vaidmenį palaikant ryšius su NATO, Jungtinėmis Tautomis ir, vėliau – Europos Sąjunga.

Skubus posėdis

Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius po šio užpuolimo greit sušaukė skubų Nacionalinio saugumo tarybos posėdį, pranešė valstybinis transliuotojas RTS.

„Kad ir kas surengė šią ataką... – ar jie būtų albanai, serbai ar bet kokie kiti nusikaltėliai, jie turi būti nubausti, jie turi būti patraukti atsakomybėn“, – M. Džuricius sakė Briuselyje. Į Belgijos sostinę jis atvyko kartu su delegacija, antradienį turėjusia dalyvauti derybose su Kosovo albanais.

Tačiau Belgrado delegacija iš šių derybų pasitraukė, pranešė Serbijos žiniasklaida.

Spaudžiami tarptautinės bendrijos ir globojami ES, Kosovas ir Serbija bando normalizuoti santykius praėjus beveik 20 metų nuo kruvino karo pradžios.

Per 1998–1999 metų karą tarp Serbijos saugumo pajėgų ir Kosovo albanų partizanų žuvo 13 tūkst. žmonių, daugiausia – etninių albanų. Konfliktą užbaigė NATO oro pajėgų kampanija.

Etninių albanų dominuojamas Kosovas 2008 metų vasarį vienašališkai paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos.

Belgradas vis dar atsisako pripažinti šį savo buvusios pietinės provincijos žingsnį.

Kosove iš 1,8 mln. gyventojų apie 120 tūkst. yra etniniai serbai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.