Lenkijos parlamente surado Adolfo Hitlerio garbintojų

„Siūlau tostą: už Adolfą Hitlerį ir mūsų tėvynę, mylimą Lenkiją. Sieg Heil!“ – tokiais šūksniais grupė jaunuolių viename Katovicų miške praėjusiais metais minėjo buvusio nacistinės Vokietijos lyderio gimtadienį.

Nepriklausomybės dienos eitynes organizavusio parlamento nario padėjėjas vadovauja nacistinei organizacijai. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Nepriklausomybės dienos eitynes organizavusio parlamento nario padėjėjas vadovauja nacistinei organizacijai. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai LR, Varšuva

Jan 24, 2018, 11:20 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 11:22 PM

Susirinkimo dalyviai vaišinosi tortu, išpuoštu kremine svastika, šildėsi prie degančios medinės svastikos ir klausėsi A.Hitlerį šlovinančių prakalbų bei dainų.

Televizijos TVN reportažas apie slaptus A.Hitlerio garbintojų suvažiavimus greičiausiai nebūtų sukėlęs tokio didelio ažiotažo, jei ne žinia, jog šlovintojų gijos veda į Lenkijos Seimą.

Žurnalistai atskleidė, jog nacistų susiėjimus organizuoja viešoji įstaiga „Orumas ir šiuolaikiškumas“ (OŠ), kurios vicepirmininkas yra parlamentaro Roberto Winickio padėjėjas Jacekas Lanuszny.

OŠ oficialiai reklamuojasi, jog užsiima kultūrine bei patriotine veikla, gerbia tautinių mažumų teises, humanizmą.

Tačiau televizija TVN paskelbė, jog OŠ kasmet švenčia ne tik A.Hitlerio gimtadienį, bet ir organizuoja tarptautinius fašistinių roko grupių koncertus.

Dar paaiškėjo, kad OŠ nariai nacistiškai pakėlę rankas įsiamžino prie Osvencimo koncentracijos stovyklos, kur Antrojo pasaulinio karo metais buvo nukankinta daugiau nei milijonas žmonių.

Premjeras skubiai pasmerkė

A.Hitlerio šlovinimas bei nacistiniai pasisveikinimai Osvencimo koncentracijos stovyklos fone šokiravo daugelį žiūrovų, o reportažas sukėlė politinę audrą Seime. Opozicinės partijos pareikalavo uždrausti OŠ, atimti iš R.Winickio teisinę neliečiamybę ir iškelti baudžiamąją bylą A.Hitlerio garbintojams.

Premjeras Mateuszas Morawieckis nedelsdamas pasmerkė fašizmo propagavimą, o teisingumo ministras Zbigniewas Ziobro nurodė iškelti baudžiamąją bylą.

Šie žodžiai kol kas nepadarė didesnio įspūdžio organizacijai, kuri savo svetainėje paviešino įžūlią padėką: „Ačiū TVN už nemokamą reklamą.“

Dar keisčiau sureagavo valdančiąją Teisės ir teisingumo partiją (TTP) remiantis portalas „wPolityce“. Anot jo, TVN reportažas – politinė provokacija, kuria siekta Vakaruose sukompromituoti naująjį šalies premjerą M.Morawieckį.

Kaltina nuolaidžiavimu

Sociologijos profesorius, vienas antifašistinės draugijos „Niekada daugiau“ įkūrėjų Rafalas Pankowskis tvirtina, kad dėl rasistinių organizacijų suvešėjimo labiausiai kalta valdančioji TTP.

R.Pankowskis priminė, jog būtent ši partija likvidavo policijos padalinį, stebėjusį kraštutinių dešiniųjų organizacijų veiklą, ir nutraukė su rasizmu kovojusios tarybos finansavimą.

TTP nariai ne tiktai nesmerkia kasmet Nepriklausomybės dieną lapkričio 11-ąją radikalų rengiamo parado, bet ir patys jame žygiuoja.

Vakarų žiniasklaida pastarųjų Nepriklausomybės dienos eitynių dalyvius, skandavusius rasistinius šūkius, pavadino didžiausiu Europos fašistų sambūriu, tačiau TTP parado organizatorių nekritikavo ir toliau juos vadino patriotais.

Įžeidžius renginius toleruoja

Televizija TVN dabar atskleidė, jog su šiomis eitynėmis yra susijusi ir A.Hitlerį garbinanti organizacija.

Maršą organizuojančio Tautinio judėjimo lyderio parlamentaro R.Winickio asistentas yra OŠ vicepirmininkas.

Paaiškėjo ir tai, jog grupuotės vadovui Mateuszui Sitkiewicziui turėjo būti keliama byla dėl nacistinių simbolių platinimo, tačiau byla buvo nutraukta dėl to, kad jį užstojo R.Winickis.

Parlamentaras skunde prokuratūrai apkaltino tardytoją, jog jis esą engia patriotą M.Sitkiewiczių, todėl byla buvo nutraukta.

OŠ nesulaukė nuobaudų netgi tada, kai prieš tris mėnesius Katovicuose išstatė viešas kartuves su kilpose kabančiomis opozicinės Piliečių platformos partijos (PPP) lyderių nuotraukomis.

Taip esą PPP buvo raginama nekenkti savo šaliai ir TTP vyriausybei.

R.Pankowskis tvirtina, jog radikalai drąsos įgavo ir pajutę dalies kunigų užtarimą.

Dvasininkai ne tiktai šventina radikalų sambūrius, bet ir pakvietė vieną tokių organizacijų būti oficialiais tvarkdariais per katalikiškas Pasaulinio jaunimo dienas Krokuvoje 2016 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.