Paviešintas įrašas, kaip JAV subombardavo Rusijos samdinius

Internete buvo paviešintas vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota JAV vadovaujamos koalicijos kontrataka prieš Sirijos prezidentą Basharą al-Assadą palaikančias pajėgas, surengta prieš kelias dienas. Teigiama, kad šio mūšio metu žuvo šimtai privačios Rusijos gynybos ir saugos kompanijos „Wagner“ samdinių. Tiesa, Rusija užsispyrusiai teigia, kad jos samdinių Sirijoje nėra. 

Daugiau nuotraukų (1)

Lrt.lt, BNS, lrytas.lt inf.

Feb 14, 2018, 11:20 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 1:44 PM

Kiek tiksliai karių žuvo per JAV vadovaujamos koalicijos kontrataką prie Deir az Zoro, neaišku. Vieni sako, kad žuvo per 200 Rusijos kovotojų, kiti – kad per 400. JAV pareigūnai tikino, kad šios kontratakos metu žuvo šmtas karių, dar keli šimtai buvo sužesiti. 

Tiesa, nėra jokių oficialių patvirtinimų, kad kurdų kovotojų pozicijas prie Deir az Zoro Sirijos centre puolė Rusijos privačios bendrovės pasamdyti kovotojai ir kad būtent jie vėliau buvo nukauti JAV vadovaujamos koalicijos. 

Juolab, kad Rusijos Gynybos ministerija tvirtino, jog „Deir az Zore Rusijos karių nėra“.

Didelės netektys

Tačiau daugelyje žiniasklaidos pranešimų sakoma, kad daug Rusijos piliečių kovoja Sirijoje kaip samdiniai pagal sutartis su privačia kompanija „Wagner“.

Taip pat teigiama, kad surengtos kontratakos metu Rusija kartu su sąjungininku B.al-Assadu patyrė didžiulius nuostolius, mat prarado net 90 proc. technikos ir 70-80 proc. karių. 

Neaišku netgi, ar operacija buvo planuota, ar spontaniška, kai Sirijos režimo pajėgos ir jas remiantys privatūs Rusijos daliniai su tankais bei artilerija nusprendė užpulti buvusį fabriką.

„Akivaizdu, kad turime teisę į savigyną. Tai ir matėme, kai režimo rėmėjų pajėgos dėl kažkokios priežasties, atrodo, nė nepranešę rusams, su nieko nederindamos, peržengė upę ir tada mus užpuolė. Taigi, mes duosime atkirtį bet kam, kas mus užpuls“, – sakė JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas.

Vos sulaukę keliasdešimties sviedinių kurdus mokantys Jungtinių Valstijų specialiųjų pajėgų kariai išsikvietė sraigtasparnius. Jie dykumoje visą naktį medžiojo priešą. Medžioklė, sako liudijimai Rusijos socialiniuose tinkluose, buvo negailestinga – samdiniai neturėjo priešlėktuvinių ginklų, ir neturėjo kur pasislėpti.

Rusijos atstovai Amerikos ataką pavadino nusikalstama.

„Jie visad tvirtina, kad kovoja su tarptautiniu terorizmu. Bet matome, kad tai peržengia. Imtis konfrontacijos su tais, kas iš tiesų ant žemės, Sirijos pusėje, kariauja su tarptautiniu terorizmu, yra nusikalstama“, – kalbėjo Rusijos nuolatinis atstovas Jungtinėse Tautose Vasilijus Nebenzia.

Svetimomis rankomis, to nepripažindama, Rusija kariauja daug kur. Kai prezidentas jau trečią kartą paskelbė išvedantis pajėgas iš Sirijos, nieko nekalbėjo apie privačias bendroves, nors jų samdinių, nepriklausomais vertinimais, pernai Sirijoje žuvo daugiau negu karių.

Formaliai Rusijoje tokių bendrovių netgi neegzistuoja, nes baudžiamasis kodeksas samdiniams numato 15 metų kalėjimo. Bet pasak leidinio „Fontanka“, buvo nufotografuoti užpernai apdovanoti privačios bendrovės, kariaujančios Sirijoje, vadovai, kariavę dar ir Donbase.

Kurdų kovotojų vadai dienraščiui „Washington Post“ sakė, kad vos sužinoję apie artėjančias pajėgas, oficialiu ryšio kanalu paprašė Rusijos atsitraukti, bet sulaukė atsakymo, kad nieko neplanuojama.

Jei taip – ko vertos tiesioginės linijos tarp Amerikos ir Rusijos karo vadų, kaip tik ir skirtos išvengti tokių konfliktų?

„Koalicijos atstovai palaikė nuolatines komunikacijas su Rusijos puse prieš, per ir po atakos. Rusijos pareigūnai patikino koalicijos pareigūnus, kad koalicijos pajėgų apylinkėse jie nepuls", – pasakojo Pentagono vyriausioji atstovė spaudai Dana White.

Bet mūšis prasidėjo po pusvalandžio, sako kurdų vadai. Jau per patį įkarštį Rusijos karininkas esą vėl paskambino prašydamas nutraukti ugnį kūnams susirinkti. Jei ne Rusijos piktavališkumas, nenorint pripažinti savo veiksmų, sako Amerikos remiamos pajėgos, aukų būtų buvę mažiau.

Sunaikino tanką

Maža to, antradienį Sirijos rytuose JAV vadovaujamos koalicijos bepilotis lėktuvas sunaikino rusišką tanką T-72 tame pačiame rajone, kur praeitą savaitę buvo nukauta daugiau 100 Damaskui ištikimų pajėgų kovotojų, antradienį pranešė amerikiečių pareigūnai.

Tankas buvo sunaikintas šeštadienį netoli Tabijos miestelio Deir az Zoro provincijoje, sakoma Pentagono pranešime.

„Aptikome ir pamatėme tanką, šovusį mūsų link, - Pentagono akredituotiems žurnalistams sakė JAV karinių oro pajėgų operacijoms tame regione vadovaujantis generolas leitenantas Jeffrey Harrigianas.

„Jis toliau judėjo, todėl ėmėmės savigynos veiksmų, kad apsisaugotume", –pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.