Jeruzalės Šv. Kapo bazilika antrą dieną uždaryta lankytojams

Jeruzalės Šv. Kapo bazilika, pastatyta vietoje, kur, kaip tikima, buvo palaidotas Jėzus Kristus, pirmadienį buvo toliau uždaryta lankytojams, protestuojant prieš Izraelio mokestines priemones ir siūlomą teisės aktą dėl turto.

Šv.Kapo baziliką Jeruzalėje savo religinėms apeigoms dalijasi įvairios krikščionybės atšakos. Anksčiau tai kartais baigdavosi muštynėmis, o dabar dvasininkai suvienijo jėgas, kad suremontuotų griūvančią senąją šventovę.
Šv.Kapo baziliką Jeruzalėje savo religinėms apeigoms dalijasi įvairios krikščionybės atšakos. Anksčiau tai kartais baigdavosi muštynėmis, o dabar dvasininkai suvienijo jėgas, kad suremontuotų griūvančią senąją šventovę.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-02-26 12:07, atnaujinta 2018-02-26 12:33

Krikščionių lyderiai žengė šį itin retą žingsnį siekdami paspausti Izraelio valdžią atsisakyti numatytų priemonių.

Šv. Kapo bazilika, švenčiausia vieta krikščionims, lankytojams buvo uždaryta sekmadienį vidurdienį.

Krikščionių lyderiai nurodė, kad bazilika, pritraukianti minias piligrimų, bus uždaryta iki atskiro pranešimo.

Naujienų agentūros AFP korespondentas Jeruzalėje pranešė, kad pirmadienį ryte bazilika tebebuvo uždaryta. Bažnyčios atstovai sakė, jog kol kas neaišku, kada bazilika vėl atvers savo duris lankytojams.

Šv.Kapo baziliką savo religinėms apeigoms dalijasi kelios krikščionybės atšakos: graikų ortodoksai, armėnai, katalikai. Jie tiki, kad bazilika pastatyta vietoje, kur buvo nukryžiuotas, palaidotas ir prisikėlė Jėzus.

Krikščionių lyderius papiktino Izraelio institucijų bandymai Jeruzalėje imti mokesčius už Bažnyčios turtą, kurį jos laiko komerciniu, nes išimtys, anot jų, turėtų būti taikomos tik maldos namams ar religinio mokymo vietoms.

Be to, lyderiai sako, kad šiuo metu Izraelio vyriausybės svarstomas teisės akto projektas taip pat atvertų kelią eksproprijuoti Bažnyčios turtą.

Jeruzalės meras Niras Barkatas sakė, kad miestas yra nesurinkęs 650 mln. šekelių (152 mln. eurų) mokesčių už Bažnyčios turtą.

Jis pabrėžė, kad Šv. Kapo bazilika ir visos kitos bažnyčios yra atleistos nuo mokesčių, o naujos priemonės liečia tik tokias įstaigas, kaip „viešbučiai, salės ir verslo įmonės“, priklausančius Bažnyčiai.

Krikščionių lyderiai tvirtina, kad dėl šių priemonių kyla pavojus jų darbui, kuris apima ne tik religinių, bet ir socialinių paslaugų teikimą.

Tuo tarpu Izraelio vyriausybei pateiktu svarstyti teisės aktu norima išsklaidyti izraeliečių, kurių namai yra žemėse, anksčiau priklausiusiose Graikų ortodoksų bažnyčiai ir parduotose privatiems vystytojams, būgštavimus, teigia šio įstatymo projekto autorius.

Šis teisės aktas leis kai kurias žemes, parduotas Graikų ortodoksų bažnyčios, perimti valstybei, kuri savo ruožtu sumokėtų kompensacijas tiems, kas įsigijo jas iš Bažnyčios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.