JT vadovas „nepriimtinu“ vadina nervus veikiančios medžiagos panaudojimą JK

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas trečiadienį pareiškė, kad nervus paralyžiuojančios medžiagos panaudojimas prieš buvusį dvigubą rusų agentą Britanijoje yra „nepriimtinas“, ir paragino atlikti išsamų tyrimą.

 Pasak JT atstovo, A. Guterresas yra „labai susirūpinęs“ dėl kovo 4 dienos įvykio Solsberyje, pietvakarių Anglijoje.  <br>Imago/Scanpix nuotr.
 Pasak JT atstovo, A. Guterresas yra „labai susirūpinęs“ dėl kovo 4 dienos įvykio Solsberyje, pietvakarių Anglijoje.  <br>Imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 14, 2018, 8:43 PM

„Nervus veikiančių medžiagų kaip ginklo panaudojimas yra nepriimtinas bet kokiomis aplinkybėmis, o kai jį panaudoja valstybė, toks atvejis prilygsta sunkiam tarptautinės teisės pažeidimui“, - sakė JT atstovas Farhanas Haqas , cituodamas A. Guterresą.

Šie komentarai nuskambėjo prieš Didžiosios Britanijos prašymu rengiamą neeilinį Saugumo Tarybos posėdį, kuriame turėtų būti kalbama apie ataką, po kurios buvęs šnipas Sergejus Skripalis ir jo duktė atsidūrė ligoninėje ir yra kritinės būklės.

Pasak JT atstovo, A. Guterresas yra „labai susirūpinęs“ dėl kovo 4 dienos įvykio Solsberyje, pietvakarių Anglijoje.  

„Nors generalinis sekretorius negali priskirti atsakomybės, jis griežtai smerkia bet kokios nervus paralyžiuojančios medžiagos ar cheminio ginklo panaudojimą ir tikisi, kad šis incidentas bus kruopščiai ištirtas“, - pridūrė F. Haqas.

Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May išsiuntė iš šalies 23 rusų diplomatus ir įšaldė aukšto lygio kontaktus su Rusija, kai Maskva neatsakė į reikalavimą pasiaiškinti.

Th. May sakė parlamente, kad Rusijos valstybė yra „kaltintina“ dėl kėsinimosi nužudyti S. Skripalį ir jo dukterį.

Maskva neigia kuo nors prisidėjusi prie išpuolio, per kurį buvo panaudota nervus paralyžiuojanti medžiaga „Novičiok“, sukurta Sovietų Sąjungoje ir paveldėta vėliau Rusijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.