Lenkija sulaikė įtariamą Rusijai šnipinėjusį ministerijos pareigūną

Lenkijos tarnybos sulaikė įtariamą šnipinėjimu Rusijai asmenį, pirmadienį pranešė visuomeninis transliuotojas TVP. 

Įtariamasis Marekas W. bendravo su Rusijos žvalgybos pareigūnais, veikusiais po diplomatine priedanga Rusijos ambasadoje Varšuvoje.  <br>Sputnik/Scanpix nuotr. 
Įtariamasis Marekas W. bendravo su Rusijos žvalgybos pareigūnais, veikusiais po diplomatine priedanga Rusijos ambasadoje Varšuvoje.  <br>Sputnik/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 26, 2018, 2:16 PM

Įtariamasis Marekas W. bendravo su Rusijos žvalgybos pareigūnais, veikusiais po diplomatine priedanga Rusijos ambasadoje Varšuvoje. 

Vyras buvo suimtas Lenkijos vidaus saugumo agentūros penktadienį per operaciją, kuri buvo koordinuota su kitomis Europos Sąjungos šalimis. 

Įtariamasis dirbo ministerijoje. Manoma, kad jis Rusijos žvalgybos pareigūnams perdavė informacijos apie Lenkijos vyriausybės planus dėl dujotiekio „Nord Stream 2“ tiesimo. 

Rusiją ir Vokietiją sujungsiantis dujotiekis aplenktų Lenkiją ir kitas regiono valstybes. Lenkija, Baltijos šalys ir Ukraina priešinasi projektui. 

JAV valstybės departamento atstovė pabrėžė, kad „Nors Stream 2“ tiesimui priešinasi ir Vašingtonas, nes jungtis pakenktų Europos saugumui ir stabilumui. 

„Tai yra pareigūnas, įsitraukęs į valstybinės svarbos Lenkijos energetikos sektoriaus projektus. Jis turėjo priėjimą prie svarbios informacijos apie šiuos projektus. Tai labai kenkėjiška veikla“, – apie įtariamąjį kalbėjo Lenkijos specialiųjų tarnybų atstovas Stanislawas Žarynas. 

Įtariamas šnipas taip pat buvo susijęs su Lenkijos pateikiamais prašymams Europos Sąjungos paramos lėšoms gauti. Už šiuos pinigus ketinama diversifikuoti Lenkijos energetikos sektorių ir sumažinti šalies priklausomybę nuo Rusijos. 

Marekas W. Teismo sprendimu buvo sulaikytas trims mėnesiams. 

Žinios apie sulaikytą įtariamą šnipą pasklido kelioms ES narėms, tarp jų ir Lietuvai besiruošiant išsiųsti po diplomatine priedanga dirbančius Rusijos žvalgybos pareigūnus iš ambasadų. 

Tokių priemonių imtasi po to, kai Jungtinė Karalystė pirmoji išsiuntė 23 diplomatus, taip atsakydama į buvusio Rusijos agento Sergejaus Skripalio apnuodijimą. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.