Katalonijos eksministrė pasidavė policijai Škotijoje

Buvusi Katalonijos vyriausybės ministrė Clara Ponsati, ieškoma Ispanijos dėl savo vaidmens regionui pernai bandant vienašališkai paskelbti nepriklausomybę, trečiadienį atvyko į policiją Škotijoje, kad būtų sulaikyta pagal Europos arešto orderį.   

 Trečiadienį C. Ponsati turėtų stoti prieš teismą.<br> SWNS nuotr.
 Trečiadienį C. Ponsati turėtų stoti prieš teismą.<br> SWNS nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-03-28 15:09

Šv. Andriejaus universiteto profesorės C.Ponsati advokatai sakė, kad ryžtingai atmes kaltinimus dėl maišto ir viešųjų lėšų pasisavinimo. Buvusią ministrę norima teisti už jos pagalbą organizuojant pernai rudenį Katalonijoje vykusį referendumą, kurį Madrido vyriausybė laiko neteisėtu.       

Trečiadienį C.Ponsati turėtų stoti prieš teismą. Per parengiamąjį posėdį dėl ekstradicijos ji prašys iki bylos nagrinėjimo teisme būti paleista už užstatą.  

C.Ponsati sulaukė palaikymo iš Škotijos nacionalinės partijos (SNP) narių, o autonominė Edinburgo vyriausybė pasmerkė išduotus katalonų politikų arešto orderius.

Visgi pirmoji ministrė Nicola Sturgeon pabrėžė, kad negali kištis į nepriklausomą teisinį ekstradicijos procesą.

„Tikra draugė“

Kiek anksčiau trečiadienį internete pasirodė peticija dėl lėšų rinkimo C.Ponsati teisinei kovai prieš ekstradiciją.  Per tris valandas buvo surinkti saugiau nei 90 tūkst. svarų (102 tūkst. eurų). 

„Mano teisininkų komandai nurodyta ryžtingai ginti Clarą, nes ji šiuos kaltinimus laiko politiniu persekiojimu ir sistemingu bandymu palaužti Katalonijos žmonių valią ir jų laisvės troškimą“, – sakoma buvusios ministrės advokato Aamero Anwaro išplatintame pareiškime.       

„Ji nemano, kad Ispanijos teismai gali garantuoti nepriklausomybę, žmogaus teises ar teisingumą. Clara tebėra nusiteikusi ryžtingai ir ketina duoti atkirtį“, – rašoma jame. 

A.Anwaras savo ginamosios vardu padėkojo Šv. Andriejaus universiteto bendruomenei, „šimtams tūkstančių paprastų žmonių“, kurie ją palaikė, taip pat N. Sturgeon bei visai Škotijos vyriausybei. 

„Katalonijai sunkiu metu Škotija liko tikra drauge“, – sakė advokatas.  

„Visgi yra absoliučiai teisinga, kad gerbiamas Škotijos teismų nepriklausomumas, ir jokia vyriausybė niekada neturėtų kištis į tokį procesą. Clara sutinka, kad dabar jos likimas priklauso nuo Škotijos teisingumo sistemos“, – pridūrė A.Anwaras.     

Praėjusią savaitę Ispanijos teisėjas išdavė tarptautinius ir Europos orderius sulaikyti C.Ponsati ir kitus separatistų lyderius, tarp jų nušalintą Katalonijos vadovą Carlesą Puigdemont'ą. 

C.Puigdemont'as sekmadienį buvo areštuotas Vokietijos policijos. 

Ispanijos Aukščiausiasis Teismas paskelbė, kad teis 13 pagrindinių separatistų lyderių, tarp jų C.Puigdemont'ą, už maištą. Jei bus pripažinti kaltais, separatistų lyderiams grės iki 30 metų kalėjimo.  

C.Ponsati užėmė ministro postą Katalonijos vyriausybėje, kai ši po spalį vykusio referendumo paskelbė nepriklausomybę nuo Ispanijos.  

Tą patį mėnesį ji kartu su C.Puigdemont'u ir dar trimis buvusiais ministrais pabėgo į Briuselį, kai Madridas paleido Katalonijos vyriausybę ir įvedė tiesioginį valdymą. 

C.Ponsati grįžo į Šv. Andriejaus universitetą, kuriame anksčiau dirbo. Į šiaurės vakarus nuo Edinburgo esančiame seniausiame Škotijos universitete ji dėsto Ekonomikos ir finansų fakultete.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.