Maskva apkaltino Londoną nuslepiant vieną detalę dėl Skripalių apnuodijimo

Rusijos Užsienio reikalų ministerija susidomėjo, kur galimai dingo buvusio agento Sergejaus Skripalio augintiniai.

 Nuodingos medžiagos rasta S.Skripalio namuose. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Nuodingos medžiagos rasta S.Skripalio namuose. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Nuodingos medžiagos rasta S.Skripalio namuose. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Nuodingos medžiagos rasta S.Skripalio namuose. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Nuodingos medžiagos rasta S.Skripalio namuose. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Nuodingos medžiagos rasta S.Skripalio namuose. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Priekaištus Londonui žėrė M.Zacharova. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Priekaištus Londonui žėrė M.Zacharova. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 6, 2018, 10:07 AM, atnaujinta Apr 6, 2018, 11:47 AM

Ministerija tikino, kad nuodingąja medžiaga „Novičiok“ (Naujokas) apnuodytas S.Skripalius turėjo naminių gyvūnų, rašo „Meduza“.

Rusija turi pakankamai informacijos apie tai, kad S.Skripalis turėjo augintinių“, – tikino ministerijos atstovė Marija Zacharova.

 

Pasak jos, jei namuose iš tiesų buvo rasta nuodingos cheminės medžiagos, gyvūnai taip pat turėjo nukentėti.

Britų policija kiek anksčiau skelbė, kad rusų šnipas S.Skripalis ir jo duktė nervus paralyžiuojančia medžiaga pirmiausiai buvo paveikti savo namuose Jungtinėje Karalystėje.

„Šiuo tyrimo momentu manome, kad Skripalių pirmasis kontaktas su nervus paralyžiuojančia medžiaga įvyko prie jų priekinių durų“, – sakė Londono policijos pareigūnas Deanas Haydonas.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ketvirtadienį ragino „atsakingai ir iš esmės“ ištirti buvusio rusų šnipo apnuodijimą Jungtinėje Karalystėje ir sakė, kad Londonas negali ignoruoti Maskvos „pagrįstų klausimų“ dėl šio atvejo.

„Nebus įmanoma ignoruoti pagrįstų klausimų, kuriuos užduodame“, – sakė ministras prieš Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdį, kuriame turi būti aptarta besiplečianti diplomatinė krizė tarp Rusijos ir Vakarų.

Žaidžia su ugnimi

Jungtinių Tautų Saugumo tarybos posėdyje ketvirtadienio vakarą Rusijos ambasadorius Vasilijus Nebenzia taip pat iškėlė klausimą dėl Skripalių turėtų gyvūnų. 

„Skripalių namuose Solsberyje, kuriame esą taip pat rasta cheminės medžiagos, Viktorijos Skripal teigimu, buvo du katinai ir dvi jūrų kiaulytės. Kur jie dabar? Kas jiems atsitiko? Kodėl apie juos niekas nekalba? Juk taip pat įrodymai“, – kalbėjo Rusijos atstovas. 

Tuo metu leidinys „Mirror“ skelbė, kad dvi Skripalių jūrų kiaulytės nugaišo nuo dehidratacijos šeimininkams patekus į ligoninę. Katiną esą teko užmigdyti. Ar Skripaliai turėjo du katinus, nepatikslinama. Be to, oficialios informacijos apie Skripalių gyvūnus kol kas nepateikta. 

V.Nebenzia Jungtinių Tautų Saugumo tarybos posėdyje kaltino Jungtinę Karalystę žaidžiant su ungimi. 

V.Nebenzia tikino, kad Londonas bando diskredituoti Maskvą nepagrįstais kaltinimais. Šiuos priekaištus atrėmė Jungtinės Karalystės ambasadorė Jungtinėse Tautose Karen Pierce. Ji teigė, jog Londonas elgiasi apgalvotai ir detaliai analizuoja esamą padėtį.

Jaučiasi geriau

Rusijos valstybinis kanalas „Rosija 1“ ketvirtadienį paviešino Julijos Skripal telefono pokalbio įrašą su savo pussesere Viktorija.

Garso įraše girdima, kad J.Skripal pati paskambino giminaitei iš Jungtinės Karalystės. Ji tikino, kad „visų sveikata yra normali“ ir visi galės pasveikti. Taip pat moteris esą teigė, kad jau netrukus galės išeiti iš ligoninės.

J.Skripal taip pat patikino pusseserę, kad jos tėvo sveikata gerėja. Jis neva tuo metu miegojo. Apnuodyto dvigubo agento dukra taip pat per Londono policiją išplatino pranešimą, kuriame teigė, jog jaučiasi geriau.

„Prabudau prieš savaitę ir džiaugiuosi galėdama pasakyti, kad kasdien mano sveikata vis stiprėja“, – tikino J.Skripal.

Ji dėkojo visiems palaikantiems žmonėms, tiems, kas domisi jos ir tėvo būkle. Moteris teigė sulaukianti nemažai žinučių. J.Skripal sakė norinti labai padėkoti asmenims, iškvietusiems pagalbą ir nelikusiems abejingiems, kai pamatė susmukusius ją ir tėvą. Padėką jį taip pat išreiškė Solsberio rajono ligoninės personalui.

Londonas apkaltino Maskvą dėl kovo 4-ąją pietiniame Jungtinės Karalystėss Solsberio mieste įvykusio incidento, kai buvęs rusų karinės žvalgybos agentūros GRU pulkininkas S.Skripalis ir jo dukra buvo rasti apnuodyti, kaip teigiama, Sovietų Sąjungoje sukurta kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ (Naujokas).

Maskva šiuos kaltinimus piktai neigia.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.