Socialinis tinklas grimzta vis gilyn

Skandalas, kuris sudavė skaudų smūgį socialinio tinklo „Facebook“ akcijoms, dar išsiplėtė. Atrodo, kad su įmone „Cambridge Analytica“ buvo pasidalinta dar 37 mln. vartotojų duomenimis, apie kuriuos neskelbta.

M.Zuckerbergas prisiėmė visą atsakomybę už „Facebook“ bėdas, tačiau atsistatydinti nė iš tolo nesiruošia. <br>AP nuotr.
M.Zuckerbergas prisiėmė visą atsakomybę už „Facebook“ bėdas, tačiau atsistatydinti nė iš tolo nesiruošia. <br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BBC, „The Guardian“, „Vox“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Apr 6, 2018, 11:19 AM

„Kai kuriama kas nors be jokio precedento šiame pasaulyje, pavyzdžiui, kaip „Facebook“, be abejonės, bus padaryta klaidų.

Manau, mes turėtume atsakyti už tai, ar mokomės iš savo klaidų“, – kalbėjo 33 metų „Facebook“ kūrėjas.

Jis teigė, kad dėl skandalo neketina išeiti iš įmonės, be to, nesiruošia pulti atleidinėti darbuotojų.

M.Zuckerbergas balandžio 11 dieną JAV Atstovų Rūmų Energetikos ir prekybos komitete atsakys į kongresmenų klausimus.

„Visa tai mano atsakomybė. Aš įkūriau šią įmonę. Aš jai vadovauju ir esu atsakingas už tai, kas čia vyksta. Vis dar manau, kad įmonei geriausiai vadovaučiau aš. Neketinu nieko paversti atpirkimo ožiu ir atleisti iš darbo“, – tvirtino M.Zuckerbergas.

Didžiulio masto problema

Anot „Facebook“, iki 87 milijonų šio socialinio tinklo naudotojų duomenys galėjo būti pasidalinti su Jungtinės Karalystės duomenų analizės ir konsultavimo įmone „Cambridge Analytica“. Anksčiau skelbta, kad buvo atiduoti 50 milijonų žmonių duomenys.

Didžioji dalis žmonių, prie kurių duomenų „Cambridge Analytica“ gavo prieigą, yra amerikiečiai, tačiau tarp paveiktųjų yra ir apie 1,1 mln. Jungtinėje Karalystėje gyvenančių žmonių.

Bėdų daugiau nei viena

M.Zuckerbergas tvirtino anksčiau daręs prielaidą, jog tokiu atveju, jei „Facebook“ internautams suteikia tam tikrus įrankius, atsakomybė jais naudotis krinta ant tų žmonių pečių.

Tiesa, jis vėliau prisipažino klydęs: „Privalome prisiimti visą atsakomybę už žmonėms suteiktų mūsų įrankių naudojimo rezultatus.“

Įmonė „Cambridge Analytica“ dirbo kartu su JAV prezidento Donaldo Trumpo rinkimų kampanija ir Jungtinės Karalystės išstojimo iš Europos Sąjungos rėmėjais.

„Facebook“ taip pat prisipažino, kad daugumos socialinio tinklo naudotojų (2 mlrd.) paskyrų informacija buvo surinkta per duomenų rinkimo operaciją, nesusijusią su „Cambridge Analytica“ skandalu.

Pasak „Facebook“ vyriausiojo technologijų pareigūno Mike’o Schroepferio, piktų kėslų turintys veikėjai internautų informaciją rinko pasinaudodami socialinio tinklo ypatumais. Dėl to „Facebook“ puolė keisti tam tikrų socialinio tinklo aspektų.

Nuo įmonės „Cambridge Analytica“ skandalo pradžios „Facebook“ rinkos vertė sumažėjo apie 100 mlrd. JAV dolerių (81,5 mlrd. eurų).

Apsišluoti truks ilgai

„Manau, mes išlipsime iš šios duobės, bet tai užtruks kelerius metus, – svarstė M.Zuckerbergas. – Labai norėčiau sugebėti išspręsti visas bėdas per tris ar šešis mėnesius, bet, manau, tikrovė kiek kitokia.“

M.Zuckerbergas tvirtino manąs, jog „Facebook“ šiuo metu nepakankamai skaidrus.

Todėl viena iš jo užduočių – užtikrinti didesnį skaidrumą, ypač visiems aktualių problemų atžvilgiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.