Rusijos kariniai ekspertai teigia Sirijos Dumoje cheminio ginklo pėdsakų neaptikę

Rusijos kariuomenės specialistai apsilankė numanomos cheminės atakos vietoje šalia Damasko esančiame Sirijos mieste Dumoje ir neaptiko ten jokių chloro dujų pėdsakų, pirmadienį nurodė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

S.Lavrovas pranešė, kad ekspertai nerado cheminio ginklo pėdsakų. <br>"Reuters"
S.Lavrovas pranešė, kad ekspertai nerado cheminio ginklo pėdsakų. <br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-04-09 13:44, atnaujinta 2018-04-09 14:53

„Į tą vietą jau išvažiavo ir mūsų kariuomenės specialistai; ten pabuvojo ir Sirijos Raudonojo Pusmėnulio draugijos atstovai, turintys labai gerą reputaciją tarp tarptautinių organizacijų, įskaitant Jungtines Tautas ir Tarptautinį Raudonojo Kryžiaus komitetą“, – žurnalistams sakė S. Lavrovas.

„Jie ten nerado jokių chloro arba kokios nors kitokios cheminės medžiagos panaudojimo prieš taikius gyventojus pėdsakų“, – pridūrė jis.

Sirijos opozicijos aktyvistai ir vietos gelbėtojai sekmadienį pranešė, kad per ankstesnę dieną surengtą numanomą cheminę ataką paskutinėje sukilėlių tebekontroliuojamoje teritorijoje prie Damasko iš rytų prisišliejusiame Rytų Gutos rajone žuvo daugiau kaip 40 žmonių.

Rusija anksčiau paskelbė sugebėjusi susitarti su sukilėliais dėl jų evakuacijos iš tos teritorijos.

S. Lavrovas pareiškė, kad pareiškimai, jog Dumoje buvo įvykdyta cheminė ataka, yra „provokacija“.

„Mūsų kariškiai, esantys Sirijos Arabų Respublikoje, ne kartą perspėjo, kad visi požymiai rodo, jog rengiama rimta provokacija – apie tai kalbėjo ir Sirijos vyriausybė – kad Damaską būtų galima vėl apkaltinti panaudojus nuodingąją cheminę medžiagą prieš taikius gyventojus“, – sakė jis.

Rusijos diplomatijos vadovas taip pat nurodė, kad pirmadienį paryčiais surengtas raketų smūgis vienai Sirijos karinių oro pajėgų bazei, dėl kurio Damaskas ir Maskva kaltina Izraelį, yra „labai pavojingas posūkis“.

„Tikiuosi, kad bent jau JAV kariškiai ir šalys, dalyvaujančios Jungtinių Valstijų vadovaujamoje koalicijoje tai suprata“, – pabrėžė S. Lavrovas.

Tarptautiniai stebėtojai tiria pranešimus

Cheminio ginklo uždraudimo organizacija (OPCW) tikrina informaciją apie numanomą cheminę ataką Sirijos sukilėlių kontroliuojamame Dumos mieste, rašoma pirmadienį organizacijos tinklalapyje paskelbtame pareiškime. 

Pareiškime rašoma, kad OPCW „įdėmiai rinko duomenis apie incidentą ir atliko pirminę pranešimų apie galimą cheminio ginklo panaudojimą analizę“. 

Šiuo metu OPCW misijos ekspertai „iš visų prieinamų šaltinių renka papildomą informaciją, kad būtų nustatyta, ar iš tiesų buvo panaudotas cheminis ginklas“.  

Pareiškime priduriama, kad vėliau OPCW misija supažindins organizacijos nares su savo darbo rezultatais. 

OPCW generalinis direktorius Ahmetas Uzumcu savo ruožtu išreiškė susirūpinimą pranešimais apie numanomą cheminę ataką Sirijoje. 

Pasmerkė Artimieji Rytai

Saudo Arabija, Kataras, Bahreinas ir Kuveitas pasmerkė įtariamą cheminę ataką Sirijos sukilėlių kontroliuojamame Dumos mieste, kur žuvo dešimtys žmonių.

Atskiruose sekmadienį vakare paskelbtuose pareiškimuose šios Persijos regiono šalys atsakomybės už įtariamą ataką niekam nepriskyrė. Jungtinės Valstijos ir Prancūzija kaltino Sirijos prezidento Basharo al Assado pajėgas.

„Saudo Arabija labai susirūpinusi ir smerkia šią šiurpią cheminę ataką“, – cituodama Užsienio reikalų ministerijos pareigūną pranešė valstybinė naujienų agentūra „Saudi Press Agency“.

Bahreinas įtariamą ataką pavadino atstumiančia ir akcentavo „būtinybę spartinti pastangas apsaugoti civilius visose Sirijos dalyse“.

Kataro užsienio reikalų ministerija nurodė, kad buvo „labai šokiruota šio nusikaltimo“.

„Karo nusikaltėlių nebaudžiamumas Sirijoje nulėmė tolesnius žiaurius nusikaltimus ir pakirto pastangas pasiekti teisingumą aukoms“, – pridūrė Kataro ministerija.

Kuveito užsienio reikalų ministerijos pareigūnas sakė, kad aukų Dumoje skaičius kelia skausmą, ir paragino tarptautinę bendriją imtis „skubių veiksmų“.

Sekmadienį JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pažadėjo griežtą bendrą atsaką į numanomą cheminę ataką Dumoje, pranešė Baltieji rūmai.

Kraupūs atakos vaizdai

Vėlai šeštadienį opozicijos kontroliuojamose teritorijose veikianti Sirijos savanorių gelbėtojų organizacija „Baltieji šalmai“ pranešė, kad Dumos mieste, paskutinėje sukilėlių tvirtovėje Rytų Gutoje, buvo panaudotos „nuodingos chloro dujos“.

Sirijos Amerikos medicinos draugijos ir „Baltųjų šalmų“ bendrame pranešime sakoma, kad į medicinos centrus buvo atgabenti daugiau kaip 500 pacientų, kuriems pasireiškė „simptomai, atitinkantys cheminės medžiagos poveikį“.

Pranešime nurodoma, kad iš šių žmonių šeši mirė, nors jiems mėginta teikti pagalbą, o gelbėtojai rado dar 42 negyvus žmones jų namuose, su panašaus poveikio požymiais.

„Baltųjų šalmų“ paskelbtoje vaizdo medžiagoje, kurios autentiškumo nebuvo įmanoma patvirtinti, matomi ant žemės susmukę – žmonės pageltusia oda, jiems iš burnų veržėsi tekėjo putos.

„Vaizdas buvo šiurpus. Daugybė žmonių duso, daugybė žmonių“, – naujienų agentūrai AFP sakė Dumoje esantis „Baltųjų šalmų“ narys Firasas al Doumi.

Vienas Sirijos Arabų Raudonojo Purmėnulio (SARC) narys, esantis tame mieste, sakė, kad savanoriai tebesistengia padėti nukentėjusiems, nors šios organizacijos padalinys Dumoje nebeveikia.

„Šį rytą važinėjome aplinkui ir radome gatvėse gulinčių kūnų. Keturis kartus važiavome paimti lavonų; kiekvieną kartą parveždavom po 3–5 žuvusiuosius“, – SARC narys pasakojo AFP.

Šie pranešimai sukėlė tarptautinį pasipiktinimą. JT vadovas Antonio Guterresas sakė, jog būtų „šiurpu“, jeigu cheminio ginklo panaudojimo faktas būtų patvirtintas.

Europos Sąjunga nurodė, kad „įrodymai byloja apie dar vieną režimo cheminę ataką“, o opozicijos sąjungininkė Turkija pareiškė, kad „smarkiai įtarianti“, jog dėl šio incidento kaltas B. al Assadas.

Tačiau svarbus Damasko rėmėjas Iranas gynė B. al Assadą ir sakė, kad naujausi kaltinimai yra dalis Vakarų šalių sąmokslo. Teheranas atkartojo Rusijos išsakytus perspėjimus dėl galimų atsakomųjų karinių veiksmų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.