Paskelbtos išvados dėl Skripalių apnuodijimo

Jungtinių Tautų cheminių ginklų priežiūros organizacija ketvirtadienį patvirtino Jungtinės Karalystės išvadas, kad nervus paralyžiuojanti medžiaga, praeitą mėnesį panaudota Anglijoje prieš vieną buvusį rusų dvigubą agentą ir jo dukrą, yra susijusi su Rusija.

Skripaliai nervus paralyžiuojančia medžiaga buvo apnuodyti namuose.<br>AFP/
Skripaliai nervus paralyžiuojančia medžiaga buvo apnuodyti namuose.<br>AFP/
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 12, 2018, 2:17 PM, atnaujinta Apr 12, 2018, 2:56 PM

Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) ištirti apnuodytų asmenų kraujo mėginiai „patvirtina Jungtinės Karalystės išvadas dėl toksiškos cheminės medžiagos rūšies“, sakoma Londone paskelbtoje Hagoje įsikūrusios grupės ataskaitos santraukoje.

Joje nurodoma, kad per kovo 4-ąją Anglijos pietiniame Solsberio mieste įvykdytą ataką panaudota cheminė medžiaga buvo „itin gryna“. Nors ataskaitoje anksčiau britų premjerės Theresos May įvardintas medžiagos pavadinimas „Novičiok“ neminimas, tačiau sakoma, kad išsamus panaudotos medžiagos aprašas yra įslaptintoje ataskaitoje.

Medžiagos šaltinis joje nenurodomas.

Kaltina Rusiją

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas ketvirtadienį pareiškė, kad tik rusai turėjo „priemonių, motyvą ir (atitinkamą) reputaciją“ surengti ataką prieš buvusį šnipą Sergejų Skripalį ir jo dukterį, panaudojant nervus paralyžiuojančią medžiagą.

B.Johnsono pareiškimas pasirodė tarptautinei cheminių ginklų priežiūros institucijai patvirtinus Didžiosios Britanijos išvadas, kad S.Skripalis ir jo duktė Julija buvo apnuodyti „itin gryna“ kovine nuodingąja medžiaga.

Pasak B.Johnsono, „negali būti abejonių dėl to, kas panaudota, ir toliau nėra jokio alternatyvaus paaiškinimo dėl to, kas buvo atsakingas: tik Rusija turi priemonių, motyvą ir reputaciją“.

Atsisakė pagalbos

Buvusio rusų dvigubo agento Sergejaus Skripalio dukra, sveikstanti po Jungtinėje Karalystėje prieš ją ir jos tėvą surengtos atakos panaudojant kovinę nervus paralyžiuojančią medžiagą, dėl kurios Londonas ir jo sąjungininkai kaltina Maskvą, trečiadienį pareiškė nepageidaujanti Rusijos ambasados pagalbos.

33 metų Julijos Skripal savo pareiškime rašo, kad jos gyvenimas dabar yra „visiškai kitoks“ negu buvo prieš kovo 4-ąją pietiniame Anglijos mieste Solsberyje įvykusį apnuodijimą. Julija buvo išrašyta iš ligoninės anksčiau šią savaitę, o jos 66 metų tėvas tebėra hospitalizuotas.

„Man pranešė apie galimybę susisiekti su specialiaisiais atstovais Rusijos ambasadoje, maloniai pasiūliusiais man savo pagalbą, – sakoma Julija Skripal, kuri yra Rusijos pilietė, atvykusi į Britaniją aplankyti savo tėvo, pranešime, paskelbtame Londono policijos.

„Šiuo metu nepageidauju naudotis jų paslaugomis, bet jeigu persigalvosiu – žinau, kaip su jais susisiekti“, – pridūrė ji.

Jungtinė Karalystė dėl Skripalių apnuodijimo kaltina Rusiją, o Vakarų šalys po šio incidento išsiuntė daugiau kaip 150 rusų diplomatų. Maskva savo ruožtu kategoriškai neigia esanti kaip nors susijusi su šiuo incidentu ir išsiuntė tokį patį skaičių vakariečių diplomatų.

Julijos Skripal pareiškimas yra svarbus, nes Rusijos ambasada Londone anksčiau kritikavo Jungtinės Karalystės vyriausybę neleidžiant konsuliniams darbuotojams aplankyti Skripalių. Londonas sakė, kad tėvas ir dukra turi patys nuspręsti, ar pageidaus susitikti su ambasados pareigūnais.

Anksčiau ambasada pareiškė protestą, kad jos prašymai leisti su Skripaliais susitikti konsuliniams darbuotojams „nesulaukė Jungtinės Karalystės valdžios reikšmingos reakcijos“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.