Arabų Lygos viršūnių susitikime nebus ieškoma Kataro krizės sprendinio

Persijos įlankos diplomatinė krizė, kilusi Saudo Arabijai su sąjungininkėmis nutraukus ryšius su Kataru, nėra įtraukta į savaitgalį ar Rijade vyksiančio Arabų Lygos susitikimo darbotvarkę, ketvirtadienį informavo Saudo Arabijos užsienio reikalų ministras.  „Kataro (krizės) sprendinio ieškos GCC“, – žurnalistams ar Rijade sakė Adelis al-Jubeiras, turėdamas galvoje šešias šalis vienijančią Persijos įlankos bendradarbiavimo tarybą.  

 Kataras patvirtino dalyvausiantis ar Rijade vyksiančiame susitikime. <br> Various nuotr.
 Kataras patvirtino dalyvausiantis ar Rijade vyksiančiame susitikime. <br> Various nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 13, 2018, 11:31 AM

Tai ministras sakė atsakydamas į naujienų agentūros AFP klausimą, ar Kataro krizės klausimas įtrauktas į sekmadienį vyksiančio susitikimo darbotvarkę. Saudo Arabijos rengiamame susitikime dalyvaus 21 iš 22 Arabų Lygos narių. 

Sirija formaliai priklauso Arabų Lygai, tačiau nuo 2011 metų jai uždrausta dalyvauti susitikimuose dėl Damasko režimo vaidmens šalį krečiančiame brutaliame kare.  

Kataras patvirtino dalyvausiantis ar Rijade vyksiančiame susitikime. 

Saudo Arabija, Jungtiniai Arabų Emyratai, Bahreinas ir Egiptas pernai birželį nutraukė santykius su Kataru, apkaltinę šią mažytę, bet labai turtingą Persijos įlankos valstybę parama islamo ekstremistams ir glaudžiais ryšiais su Iranu. Kataras šiuos kaltinimus kategoriškai neigia. 

Tai yra rimčiausia diplomatinė krizė Persijos įlankos regione, per kurią skirtingose barikadų pusėse atsidūrė didžiausias suskystintųjų gamtinių dujų eksportuotojas Kataras ir didžiausia pasaulyje naftos eksportuotoja Saudo Arabija. 

Kilus krizei, be kitų priemonių, buvo uždaryta ir vienintelė emyrato turima sausumos siena su Saudo Arabija. 

Vyriausybei artima Saudo Arabijos žiniasklaida šią savaitę paskelbė, kad karalystė planuoja palei visą savo sieną su Kataru iškasti kanalą, kad paverstų pusiasalyje įsikūrusį savo kaimyną izoliuota sala.  

„Salwa“ kanalo projektas bus įgyvendinamas „Saudo Arabijos ir JAE privataus sektoriaus lėšomis vadovaujant Saudo Arabijai“, pirmadienį rašė interneto portalas „Sabq“.  

Saudo Arabijos vyriausybė šio pranešimo nepaneigė. 

GCC narys Kuveitas, palaikomas Jungtinių Valstijų, ėmėsi iniciatyvos tarpininkauti ieškant krizės sprendinio, tačiau jo pastangos nedavė rezultatų. 

JAV prezidentas Donaldas Trumpas iš pradžių išreiškė palaikymą Saudo Arabijos ir sąjungininkių Katarui paskelbtą ekonominę blokadą. Tačiau jo patarėjai, turėdami galvoje, kokia svarbi amerikiečių operacijoms Artimuosiuose Rytuose yra šalia Dohos esanti al Udeido oro pajėgų bazė, įtikino prezidentą užimti nuosaikesnę poziciją.  

D.Trumpas, dar prieš metus tvirtinęs, kad Doha „aukštu lygiu“ finansuoja terorizmą, antradienį Baltuosiuose rūmuose susitiko su Kataro emyru. Prieš kiek mažiau nei dvi savaites Vašingtone įvyko JAV prezidento ir Saudo Arabijos sosto įpėdinio princo Mohammedo bin Salmano (Mohamedo bin Salmano) susitikimas. 

Antradienį D. Trumpas pavadino Kataro emyrą „draugu“ ir „puikiu džentelmenu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.