Iranas tarsis dėl apsikeitimo kaliniais, jei Vašingtonas pademonstruos pagarbą

Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas sakė esąs pasirengęs tartis su JAV dėl apsikeitimo kaliniais, jei prezidento Donaldo Trumpo administracija pademonstruos „požiūrio pokyčių“.

Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas sakė esąs pasirengęs tartis su JAV dėl apsikeitimo kaliniais, jei prezidento Donaldo Trumpo administracija pademonstruos „požiūrio pokyčių“.<br>"Reuters" nuotr.
Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas sakė esąs pasirengęs tartis su JAV dėl apsikeitimo kaliniais, jei prezidento Donaldo Trumpo administracija pademonstruos „požiūrio pokyčių“.<br>"Reuters" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 22, 2018, 12:19 PM, atnaujinta Apr 22, 2018, 12:22 PM

Derybos „humanitariniu požiūriu tikrai yra įmanomos, bet tam reikia požiūrio pokyčių“, Irano diplomatijos vadovas sakė televizijos CBS laidai „Face the Nation“, kuri bus transliuojama sekmadienį.

Teherane yra kalinami penki amerikiečiai, tarp jų ir 81 metų Baqueras Namazi, kurio sveikata vis silpsta.

M. J. Zarifas kritikavo JAV administraciją dėl „nepagarbos“ Iranui, kuris dažnai tampa D. Trumpo įtūžio taikiniu.

D. Trumpas anksčiau pareiškė norįs nutraukti branduolinį susitarimą su Iranu, o jo naujasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas yra paraginęs keisti Irano režimą.

„Nesėdi prie derybų stalo demonstruodamas nepagarbą šaliai, jos žmonėms, jos vyriausybei, atvirai išsakydamas teiginius, įskaitant ir tą iliuziją apie režimo pakeitimą“, – sakė M. J. Zarifas, kaip nurodoma interviu ištraukose.

2016 metų sausį per Baracko Obamos prezidento kadenciją po kelis mėnesius trukusių slaptų derybų tarp aukšto rango Irano ir JAV pareigūnų Teheranas paleido keturis amerikiečius, kurie buvo iškeisti į septynis iraniečius, kalintus Jungtinėse Valstijose.

Penktasis amerikietis – Matthew Trevithick – buvo paleistas atskirai pademonstruojant „gerą valią“.

Anot M. J. Zarifo, Jungtinėse Valstijose ar kitur Amerikos prašymu yra kalinama „daug“ iraniečių, įskaitant „moterį, kuriai teko gimdyti Australijos kalėjime dėl JAV pateikto ekstradicijos prašymo“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.