Prieš Rusiją stojęs „Novičiok“ kūrėjas V. Uglevas pareiškė, kad bijo dėl savo gyvybės

„Novičiok“ cheminės medžiagos kūrėjas Vladimiras Uglevas išgyveno, kai jį partrenkė automobilis, ir teigia, kad tai buvo tiesiog nelaimingas atsitikimas, tačiau jis bijo dėl savo gyvybės, pasakoja „The Independent“.

„Novičiok“ cheminės medžiagos kūrėjas Vladimiras Uglevas išgyveno, kai jį partrenkė automobilis, ir teigia, kad tai buvo tiesiog nelaimingas atsitikimas, tačiau jis bijo dėl savo gyvybės, pasakoja „The Independent“.<br>AP nuotr.
„Novičiok“ cheminės medžiagos kūrėjas Vladimiras Uglevas išgyveno, kai jį partrenkė automobilis, ir teigia, kad tai buvo tiesiog nelaimingas atsitikimas, tačiau jis bijo dėl savo gyvybės, pasakoja „The Independent“.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 1, 2018, 12:03 PM, atnaujinta May 1, 2018, 8:14 PM

Cheminio ginklo, kuris buvo panaudotas bandant Salsburio mieste Jungtinėje Karalystėje nunuodyti Sergejų ir Juliją Skripal, kūrėjas teigia ir toliau atvirai kalbėsiąs apie Rusijos vaidmenį atakos metu, net jei ir jo gyvybei gresia pavojus.

Grįžęs iš ligoninės V. Uglevas teigė, kad kaltės neigimas nėra įtikinamas.

„Rusijos įvykių aiškinimas nesutampa su visais kitais pasakojimais. Tai ką sako Sergejus Lavrovas moksliniu požiūriu nėra tiesa“, – teigė 71 metų V. Uglevas.

Mokslininkas buvo partrenktas eidamas per perėją kelios dienos po to , kai pripažino dalyvavęs „Novičiok“ kūrimo procese Rusijoje. Gamybos procesas vyko netoli Saratovo miesto.

V. Uglevui incidento metu buvo sužeista galva ir ranka, kai jis trenkėsi į priekinį stiklą.

Mokslininkas teigia, kad Skripalių nuodytojai negalėjo medžiagos pasigaminti patys ar kažkur įsigyti, tad kaltė krenta Rusijai.

„Tokiems produktams nėra juodosios rinkos. Reikia profesionalų ir tinkamų laboratorinių sąlygų. Tie kas tai padarė buvo profesionalai“, – aiškino V. Uglevas.

Skripaliai kovo 4 d. ataką išgyveno dėl to, kad nuodų dozė nebuvo pakankamai didelė.

V. Uglevas tvirtina, kad „Novičiok“ panaudotas išpuolio prieš Skripalius metu buvo iš laboratorijos, kurioje jis dirbo.

„Galiu tai patvirtinti pažvelgęs į spektometro duomenis, fluorino pėdsakus, molekulinę sudėtį ir kitus duomenis, kuriuos mačiau“, – tvirtino V. Uglevas.

Žurnalistams paklausus, ar jis bijo susidorojimo dėl savo pasisakymų, V. Uglevas atsakė: „Visi bijome, bet reikia išmokti valdyti baimę.“

Tuo tarpu kitas mokslininkas, kuris metus praleido kurdamas ir testuodamas „Novičiok“ Vilas Mirzayanovas teigė, kad V. Uglevo pasisakymai yra savižudiški ir jis turėtų būti labai atsargus toliau rinkdamas žodžius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.