F. Mogherini : Iranas laikosi branduolinio susitarimo, nors Izraelis teigia priešingai

Europos Sąjungos diplomatijos vadovė Federica Mogherini pareiškė, kad Izraelio premjero Benjamino Netanyahu pareiškimai, kad Iranas anksčiau slapta vykdė atominių ginklų kūrimo programą, „nekelia klausimo“, ar Teheranas laikosi 2015 metais pasirašytos branduolinės sutarties su šešiomis galingosiomis šalimis.

Europos Sąjungos diplomatijos vadovė Federica Mogherini pareiškė, kad Izraelio premjero Benjamino Netanyahu pareiškimai, kad Iranas anksčiau slapta vykdė atominių ginklų kūrimo programą, „nekelia klausimo“, ar Teheranas laikosi 2015 metais pasirašytos branduolinės sutarties su šešiomis galingosiomis šalimis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Europos Sąjungos diplomatijos vadovė Federica Mogherini pareiškė, kad Izraelio premjero Benjamino Netanyahu pareiškimai, kad Iranas anksčiau slapta vykdė atominių ginklų kūrimo programą, „nekelia klausimo“, ar Teheranas laikosi 2015 metais pasirašytos branduolinės sutarties su šešiomis galingosiomis šalimis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 1, 2018, 2:31 PM, atnaujinta May 1, 2018, 3:01 PM

„Turime įvertinti premjero Netanyahu paskelbto pranešimo detales“, – sakoma F. Mogherini pareiškime, paskelbtame pirmadienio vakarą, Izraelio lyderiui pareiškus, kad jis turi naujų „įrodymų“, esą Iranas bet kada gali aktyvuotis savo planus pasigaminti atominių bombų.

B. Netanyahu, jau ne kartą raginęs pakeisti arba nutraukti susitarimą tarp pasaulio galybių ir Izraelio pagrindinio priešininko Irano, pirmadienį kalbėjo per kruopščiai parengtą tiesioginę televizijos transliaciją, turinčią demaskuoti Irano branduolines ambicijas.

F. Mogherini pabrėžė, kad jos reakcija tėra preliminari, ir sakė, kad Izraelio pareiškimus turi išnagrinėti Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA).

„TATENA yra vienintelė nešališka tarptautinė organizacija, vadovaujanti Irano branduolinių įsipareigojimų stebėsenai, – aiškino ji. – Sprendžiant iš pirmųjų pranešimų, premjeras Netanyahu neiškėlė klausimo, ar Iranas laikosi Bendrojo išsamių veiksmų plano (JCPOA), tai yra, branduolinių įsipareigojimų nuo 2015 metų.“

Pagal JCPOA susitarimą, pasirašytą Irano, JAV, Didžiosios Britanijos, Kinijos, Rusijos, Prancūzijos ir Vokietijos, Teheranas įsipareigojo apriboti savo branduolinę programą mainais į dalies skaudžių ekonominių sankcijų atšaukimą.

„Premjero Netanyahu argumentuose neįžvelgiau nė vieno momento dėl nesilaikymo, tai yra, kad Iranas pažeidžia savo branduolinius įsipareigojimus pagal tą sutartį“, – sakė F. Mogherini.

Kaip rodo dešimt iki šiol pateiktų TATENA ataskaitų, „Iranas visiškai vykdo savo įsipareigojimus“, pridūrė ES diplomatijos vadovė.

Tarptautinė bendruomenė laukia JAV prezidento Donaldo Trumpo sprendimo, ar Amerika pasitrauks iš, anot jo, „blogiausio kada nors sudaryto“ susitarimo su Iranu.

JAV gali visiškai denonsuoti šią sutartį gegužės 12-ąją, kai sukaks naujas terminas pratęsti sankcijų Iranui netaikymo režimą.

Iranas tvirtina niekada nesiekęs įgyti branduolinio arsenalo ir sako, kad jo atominės programos tikslai yra vien civiliai.

Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas Bahramas Ghasemi antradienį pareiškė, jog „pagarsėjusio melagio“ B. Netanyahu kaltinimai, esą Teheranas melavo pasauliui apie savo branduolines ambicijas, yra „nuvalkioti, beverčiai ir gėdingi“.

TATENA įrodymų neturi

Jungtinių Tautų branduolinių programų priežiūros agentūra antradienį pakartojo nežinanti „jokių patikimų veiklos Irane po 2009 metų požymių, atitinkančių branduolinio sprogstamojo įrenginio kūrimą“, remdamasi 2015 metais pateiktais savo vertinimais.

Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) atstovo pareiškime sakoma, kad jos valdyba „yra paskelbusi, jog šio klausimo svarstymas yra baigtas“, 2015 metų gruodį pateikus atitinkamą ataskaitą.

B. Netanyahu, jau ne kartą raginęs pakeisti arba nutraukti susitarimą tarp pasaulio galybių ir Izraelio pagrindinio priešininko Irano, pirmadienį per kruopščiai parengtą tiesioginę televizijos transliaciją, turinčią demaskuoti Irano branduolines ambicijas, tvirtino turįs naujų „įrodymų“, kad Irano atominių ginklų kūrimo programa gali būti bet kuriuo metu atgaivinta.

Nors TATENA pareiškime B. Netanyahu teiginiai tiesiogiai neminimi, agentūros atstovas sakė, kad jo organizacija „vertina visą jai prieinamą su apsaugos priemonėmis susijusią informaciją“.

„Tačiau TATENA netaiko praktikos viešai svarstyti klausimus, susijusius su tokia informacija“, – pridūrė jis.

B. Netanyahu pirmadienį sakė pasidalysiantis Izraelio gauta medžiaga su kitomis šalimis ir TATENA.

Tarptautinė bendruomenė laukia JAV prezidento D. Trumpo sprendimo, ar Amerika pasitrauks iš, anot jo, „blogiausio kada nors sudaryto“ susitarimo su Iranu.

JAV gali visiškai denonsuoti šią sutartį gegužės 12-ąją, kai sukaks naujas terminas pratęsti sankcijų Iranui netaikymo režimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.