Iranas neigia Izraelio lyderio pareiškimus apie Teherano atominių ginklų programą

Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas pirmadienį atmetė naujus Izraelio premjero Benjamino Netanyahu kaltinimus, kad Teheranas slapta vykdė branduolinių ginklų kūrimo programą.

Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas pirmadienį atmetė naujus Izraelio premjero Benjamino Netanyahu kaltinimus, kad Teheranas slapta vykdė branduolinių ginklų kūrimo programą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas pirmadienį atmetė naujus Izraelio premjero Benjamino Netanyahu kaltinimus, kad Teheranas slapta vykdė branduolinių ginklų kūrimo programą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 1, 2018, 8:48 AM, atnaujinta May 1, 2018, 8:49 AM

Baltiesiems rūmams tebesvarstant, ar pasitraukti iš 2015 metų istorinės branduolinės sutarties su Iranu, kuriai Izraelis priešinasi, B. Netanyahu anksčiau pirmadienį pareiškė turįs „įrodymų“ apie slaptą Teherano atominių ginklų programą. Anot jo, Izraelis neseniai gavo 55 tūkst. dokumentų ir 183 kompaktinius diskus su informacija iš Irano „branduolinių archyvų“. Premjeras pavadino tai „didžiu žvalgybos pasiekimu“.

Tuo metu M. J. Zarifas savo „Twitter“ žinutėje parašė, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas „puolė iš naujo žarstyti senus kaltinimus, jau išnagrinėtus TATANA (Tarptautinės atominės energetikos agentūros), kad „panaikintų“ susitarimą“.

„Kaip patogu: laiko atžvilgiu koordinuotas numanomų žvalgybos duomenų paviešinimas, atliktas apie vilką šūkavusio berniuko, likus vos kelioms dienoms iki gegužės 12-osios“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje B. Netanyahu ir D. Trumpo nustatytą terminą, iki kada jie turi apsispręsti, ar JAV pasitrauks iš tarptautinio susitarimo dėl Irano branduolinės programos, ar toliau jo laikysis.

2015-aisiais JAV ir kelios kitos šalys su Iranu susitarė nutraukti 12 metų trukusią priešpriešą dėl Teherano branduolinės programos. Tuomet baimintasi, kad Iranas artėja prie galimybių pasigaminti branduolinį ginklą užsitikrinimo.

Iranas sutiko įšaldyti savo branduolinę programą mainais į tarptautinių sankcijų atšaukimą.

D. Trumpas šį susitarimą kritikuoja kaip nepakankamą ir žada gegužės 12-ąją paskelbti savo apsisprendimą, tačiau Didžioji Britanija, Prancūzija ir Vokietija – trys jį pasirašiusios Europos šalys – siekia, kad JAV prezidentas savo nuomonę pakeistų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.