Iranas neigia tiekęs ginklus Maroko separatistams

Iranas trečiadienį pareiškė, jog nėra susijęs su ginklų tiekimu Vakarų Sacharos nepriklausomybės siekiančiam judėjimui „Polisario Front“.

Iranas trečiadienį pareiškė, jog nėra susijęs su ginklų tiekimu Vakarų Sacharos nepriklausomybės siekiančiam judėjimui „Polisario Front“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Iranas trečiadienį pareiškė, jog nėra susijęs su ginklų tiekimu Vakarų Sacharos nepriklausomybės siekiančiam judėjimui „Polisario Front“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 2, 2018, 2:49 PM, atnaujinta May 2, 2018, 2:51 PM

Tuo šiitišką respubliką apkaltino Marokas, nutraukęs su ja diplomatinius ryšius.

„Maroko užsienio reikalų ministrui priskiriamos pastabos apie vieno Irano diplomato bendradarbiavimą su „Polisario Front“ Vakarų Sacharoje yra melagingos“, – rašoma Irano užsienio reikalų ministerijos išplatintame pareiškime.

Rabatas antradienį nutraukė diplomatinius santykius su teheranu, apkaltinęs Iraną, esą šis per savo sąjungininką, šiitų judėjimą „Hezbollah“, aprūpina ginklais „Polisario Front“ separatistus.

Maroko užsienio reikalų ministras Nasseras Bourita pareiškė, kad Alžyro palaikomam judėjimui „Polisario Front“ per vieną Irano ambasados Alžyre „elementą“ buvo išsiųsta „pirmoji ginklų siunta“.

Pasak jo, Rabatas turi „neginčijamų įrodymų“, kad su tuo susijęs judėjimas „Hizbollah“. Ministras pranešė, kad nutraukiami ryšiai su Iranu, kuris yra „Polisario Front“ sąjungininkas.

„Hezbollah“ suskubo atmesti Rabaro kaltinimus ir sakė, kad Marokas taip elgiasi dėl „spaudimo“ iš užsienio.

Šis ginčas įsiplieskė smarkiai padidėjus įtampai tarp dviejų didžiųjų regiono veikėjų – Irano ir Maroko sąjungininkės Saudo Arabijos.

Rijadas trečiadienį pareiškė, kad „palaiko Rabato sprendimą“ nutraukti ryšius su Teheranu ir „griežtai smerkia Irano kišimąsi į Maroko viddaus reikalus“.

Marokas jo kontroliuojamą buvusią ispanų koloniją Vakarų Sacharą laiko neatskiriama savo dalimi. „Polisario Front“ savo ruožtu reikalauja surengti referendumą dėl šios ginčytinos teritorijos nepriklausomybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.