Šiaurės Korėja: Taikos derybos nėra JAV spaudimo rezultatas

Šiaurės Korėja sekmadienį perspėjo Vašingtoną, jog pareiškimai, kad Pchenjaną derėtis privertė JAV spaudimas, gali sugrąžinti anksčiau pusiasalyje tvyrojusią didelę įtampą, pasauliui laukiant istorinio Kim Jong Uno ir Donaldo Trumpo susitikimo.

Šiaurės Korėja sekmadienį perspėjo Vašingtoną, jog pareiškimai, kad Pchenjaną derėtis privertė JAV spaudimas, gali sugrąžinti anksčiau pusiasalyje tvyrojusią didelę įtampą, pasauliui laukiant istorinio Kim Jong Uno ir Donaldo Trumpo susitikimo.<br>AP nuotr.
Šiaurės Korėja sekmadienį perspėjo Vašingtoną, jog pareiškimai, kad Pchenjaną derėtis privertė JAV spaudimas, gali sugrąžinti anksčiau pusiasalyje tvyrojusią didelę įtampą, pasauliui laukiant istorinio Kim Jong Uno ir Donaldo Trumpo susitikimo.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 6, 2018, 1:26 PM, atnaujinta May 6, 2018, 1:29 PM

Pirmo per visą istoriją savo pareigas einančio JAV prezidento ir Šiaurės Korėjos lyderio susitikimo data ir vieta turėtų būti paskelbtos artimiausiu metu, penktadienį sakė D. Trumpas.

Susitikimas rengiamas po istorinio Kim Jong Uno ir Pietų Korėjos prezidento Moon Jae-ino susitikimo abi Korėjas skiriančioje demilitarizuotojoje zonoje, kai Šiaurės Korėjos lyderis savo šalies vardu preliminariai įsipareigojo atsisakyti branduolinių ginklų ir objektų.

D. Trumpas šį proveržį aiškino savo „maksimalaus spaudimo“ kampanija, kuri apėmė griežtą retoriką ir sankcijų griežtinimą. Praėjusią savaitę jis sakė, kad Vašingtono „jėga apsaugos mus nuo branduolinio karo“.

Tačiau Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerijos atstovas apkaltino JAV „tyčia provokuojant“ Pchenjaną ir bandant sužlugdyti dabartinę „dialogo atmosferą“.

Pchenjano žingsnio vadinimas „silpnumo ženklu“ nepadės deryboms ir gali „sugrąžinti situaciją į pirmąjį laukelį“, pridūrė atstovas.

Jis tiesiogiai nepaminėjo Kim Jong Uno ir D. Trumpo susitikimo. Pchenjanas dar nėra padaręs jokio oficialaus pranešimo apie planuojamą susitikimą.

Praėjusiais metais tarp JAV prezidento ir Šiaurės Korėjos lyderio tvyrojo didelė įtampa; abu jie apsikeitė karo grasinimais ir įspūdingais asmeniniais įžeidimais, taip išprovokuodami pasaulio susirūpinimą.

Tačiau įvyko didžiulis diplomatinis pasikeitimas ir Kim Jong Unas su Moon Jae-inu pažadėjo siekti denuklearizacijos bei oficialaus 1950-1953 metų Korėjos karo užbaigimo taikos sutartimi.

Kim Jong Unas taip pat pažadėjo šį mėnesį uždaryti savo branduolinių bandymų poligoną ir pakvietė JAV ekspertus bei žurnalistus tuo įsitikinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.