Per Libano parlamento rinkimus „Hezbollah“ pozicijos sustiprėjo, teigia žiniasklaida

Irano remiamas Libano šiitų sukarintas judėjimas „Hezbollah“ ir jo sąjungininkai veikiausiai reikšmingai sustiprino savo pozicijas per sekmadienį vykusius šalies parlamento rinkimus, o Vakarų remiamo premjero Saado Hariri Ateities judėjimo padėtis tikriausiai pablogėjo, skelbia libaniečių žiniasklaida.

Irano remiamas Libano šiitų sukarintas judėjimas „Hezbollah“ veikiausiai sustiprino savo pozicijas per sekmadienį vykusius šalies parlamento rinkimus, o Vakarų remiamo premjero Saado Hariri Ateities judėjimo padėtis tikriausiai pablogėjo, skelbia libaniečių žiniasklaida.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Irano remiamas Libano šiitų sukarintas judėjimas „Hezbollah“ veikiausiai sustiprino savo pozicijas per sekmadienį vykusius šalies parlamento rinkimus, o Vakarų remiamo premjero Saado Hariri Ateities judėjimo padėtis tikriausiai pablogėjo, skelbia libaniečių žiniasklaida.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 7, 2018, 11:33 AM, atnaujinta May 7, 2018, 1:27 PM

Pirmadienį žiniasklaidos pradėti skelbti preliminarūs rezultatai, kaip manoma, apytikriai atitiksiantys oficialiuosius, rodo, jog sunitų rinkėjai praranda pasitikėjimą S. Hariri partija dėl ekonomikos sąstingio ir pasipiktinimo pilietiniu karu kaimyninėje Sirijoje, iš kurios į Libaną pasitraukė apie milijoną pabėgėlių.

Sunitų politikas S. Hariri, palaikantis glaudžius ryšius su Saudo Arabija, prarado mažiausiai penkias vietas sostinėje Beirute, laikytame jo partijos tvirtove.

Vis dėlto S. Hariri turės didžiausią sunitų bloką parlamente, palengvinsiantį jo grįžimą į premjero postą formuoti naujos vyriausybės.

Tuo metu „Hezbollah“ ir jo sąjungininkai tikriausiai gaus mažiausiai 47 mandatus 128 vietų parlamente. Tokiu atveju šiitų judėjimas galėtų blokuoti bet kokius jam nepriimtinus įstatymų projektus.

Oficialius rezultatus vidaus reikalų ministras Nouhadas Machnoukas turėtų paskelbti vėliau pirmadienį.

Naujasis ministrų kabinetas, kaip ir dabartinis, turėtų būti vienybės vyriausybė, apimanti ir S. Hariri oponentus iš „Hezbollah“.

Rinkimai buvo pirmi per devynerius metus, bet rinkėjų aktyvumas buvo mažesnis nei anksčiau ir tai atspindi nusivylimą išsikerojusia korupcija bei ekonomikos stagnacija. N. Machnoukas sakė, kad rinkėjų aktyvumas buvo 49 proc.; 2009-aisiais šis skaičius buvo 54 procentai. Beiruto rinkimų apylinkėse rinkėjų aktyvumas buvo nuo 32 iki 42 procentų.

Aktyvumas per šiuos rinkimus buvo mažesnis nepaisant rinkimų įstatymo pakeitimų siekiant jį paskatinti proporciniu atstovavimu.

Preliminarūs rezultatai rodo, kad vietas parlamente laimėjo du kandidatai iš pilietinės visuomenės sąrašo – dvi žurnalistės. Tai laikoma proveržiu žmonėms ne iš politikos elito, sunkiai kovojusiems su Libano politikos titanais ir religiniais lyderiais.

Pagrindinė rinkimų kova vyko tarp Vakarų bei Saudo Arabijos remiamos S. Hariri koalicijos ir Teherano remiamo „Hezbollah“. Tai buvo dalis visą Artimųjų Rytų regioną draskančių grumtynių dėl valdžios ir įtakos.

Maždaug 4,5 mln. gyventojų turinčio Libano rinkimai buvo pirmieji nuo karo Sirijoje pradžios 2011 metais. Sirijos karas suskaldė Libano visuomenę ir „Hezbollah“ įsikišimą remiančias partijas supriešino su Saudo Arabiją palaikančiomis ir tam nepritariančiomis partijomis.

„Hezbollah“ Sirijoje padeda prezidento Basharo al Assado pajėgoms.

Preliminariais duomenimis, vietų parlamente laimėjo ir keli prosiriški, su „Hezbollah“ susiję politikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Introduction to Green Finance Institute