E. Macronas ir D. Trumpas aptarė „taiką ir stabilumą Artimuosiuose Rytuose“

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas antradienį telefonu kalbėjosi su JAV vadovu Donaldu Trumpu artėjant tam laikui, kai pastarasis turėtų paskelbti apie Amerikos pasitraukimą iš istorinės branduolinės sutarties su Iranu, pranešė Prancūzijos prezidentūra.

 Scanpix nuotr.
 Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 8, 2018, 8:39 PM, atnaujinta May 9, 2018, 9:17 AM

Trumpame Eliziejaus rūmų pranešime sakoma, kad abu prezidentai „aptarė klausimus, susijusius su taika ir stabilumu Artimuosiuose Rytuose“. Irano sutartis pranešime nebuvo paminėta.

E. Macronas ėmėsi Europos pareigūnų pasiuntinio vaidmens, ieškodamas kompromiso, kuris padėtų išsaugoti sutartį, nepaisant kelis mėnesius trunkančių D. Trumpo tvirtinimų, esą ji neužtikrina, kad Teheranas ilgainiui nepasigamins branduolinio ginklo.

Prancūzijos prezidentas vylėsi, kad jam pavyks įtikinti D. Trumpą savo argumentais per savo valstybinį vizitą Vašingtone praėjusį mėnesį, tačiau vėliau nebeslėpė, kad JAV prezidentas, jo nuomone, priėmė sprendimą atsisakyti savo pirmtako Baracko Obamos laikais pasirašytos sutarties.

Tuo metu Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Prancūzijos ir aukšto rango ES pareigūnai antradienį Briuselyje susitiko su Irano užsienio reikalų viceministru Abbasu Araghchi (Abasu Aragčiu) ir „pasinaudojo galimybe vėl išreikšti savo paramą tolesniam visiškam ir efektyviam visų pusių (susitarimo) vykdymui“, sakoma Bendrijos pareiškime.

D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad apie savo sprendimą jis paskelbs 18 val. Grinvičo (21 val. Lietuvos) laiku. Tai gali būti kol kas svarbiausias jo užsienio politikos sprendimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?