Šiaurės Korėja grasina atšaukti planuojamas derybas su Pietų Korėja ir JAV

Šiaurės Korėja skelbia nutraukianti aukšto diplomatinio lygmens susitikimą su Pietų Korėja. To priežastis, kaip skelbia BBC, pyktis dėl vykdomų karinių pratybų tarp JAV ir Pietų Korėjos. Šį žingsnį Šiaurės Korėja pavadino provakaciniu.

 Kovą D.Trumpas visus nustebino priimdamas kvietimą susitikti su Šiaurės Korėjos lyderiu K. Jong-unu.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Kovą D.Trumpas visus nustebino priimdamas kvietimą susitikti su Šiaurės Korėjos lyderiu K. Jong-unu.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 15, 2018, 10:20 PM, atnaujinta May 16, 2018, 10:31 AM

Šiaurės Korėja tuo pačiu pasiuntė JAV perspėjimą dėl planuojamo šalių lyderių Kim Jong-uno ir Donaldo Trumpo susitikimo birželį likimo.

Kovą D.Trumpas visus nustebino priimdamas kvietimą susitikti su Šiaurės Korėjos lyderiu K.Jong-unu.

„Mes abu stengsimės šį vizitą padaryti ypatingu dėl pasaulio taikos“, – tuo metu tokią žinutę parašė „Twitteryje“ D. Trumpas.

100 karo lėktuvų, įskaitant neskelbiamą skaičių B-52 naikintuvų ir F-15 reaktyvinių lėktuvų, pradėjo pratybas praėjusį penktadienį.

JAV ir Pietų Korėja sako, kad vykdomos pratybos yra grynai gynybinio pobūdžio ir yra paremtos bendru gynybos susitarimu, pasirašytu dar 1953 metais.

Šalių atstovai taip pat teigia, kad tokios pratybos yra būtinos sustiprinant šalių pasirengimą išorinių atakų atžvilgiu.

Aukšto rango susitikimas tarp Pietų ir Šiaurės Korėjos buvo numatytas trečiadienį pasienio Panmunjomo miestelyje. Jame planuota aptarti tolimesnius veiksmus susitarimo, pasirašyto balandžio 27 dieną. Šiaurės ir Pietų Korėjos lyderiai buvo sutarę dėl tolimesnio bendradarbiavimo atsisakant branduolinių ginklų.

Atšauks susitikimą su JAV?

Šiaurės Korėja trečiadienį pagrasino atšaukti artėjantį šalies lyderio Kim Jong Uno ir JAV prezidento Donaldo Trumpo susitikimą, jeigu Vašingtonas spaus Pchenjaną vienašališkai atsisakyti branduolinio arsenalo.

Jeigu D. Trumpo administracija „spaus mus į kampą ir reikalaus vienašališkai atsisakyti branduolinių ginklų, derybos mūsų nebedomins ir turėsime iš naujo svarstyti artėjantį KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos) ir JAV aukščiausio lygio susitikimą“, užsienio reikalų ministro pirmojo pavaduotojo Kim Kye Gwano žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra KCNA.

Kim Kye Gwanas kritikavo neseniai D. Trumpo nacionalinio saugumo patarėjo Johno Boltono ir kitų aukšto rango JAV pareigūnų kalbas, kad Pchenjano branduolinis nusiginklavimas turėtų būti pagrįstas „Libijos modeliu“ ir kad turi būti užtikrintas „visiška, patikrinama ir negrįžtama denuklearizacija“.

Be to, jis peikė kitus JAV komentarus, kad Šiaurės Korėja turėtų visiškai atsisakyti ne vien branduolinių ginklų ir juos nešti galinčių raketų, bet ir biologinių bei cheminių ginklų.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.