Šiaurės Korėjos delegacija atvyko į Pekiną sukaupti žinių apie Kinijos ekonomikos reformas

Šiaurės Korėjos delegacija lankėsi Pekine, kad sukauptų žinių apie Kinijos patirtį reformuojant ir atveriant ekonomiką, antradienį pranešė Kinijos užsienio reikalų ministerija.

Šiaurės Korėjos delegacija lankėsi Pekine, kad sukauptų žinių apie Kinijos patirtį reformuojant ir atveriant ekonomiką, antradienį pranešė Kinijos užsienio reikalų ministerija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Šiaurės Korėjos delegacija lankėsi Pekine, kad sukauptų žinių apie Kinijos patirtį reformuojant ir atveriant ekonomiką, antradienį pranešė Kinijos užsienio reikalų ministerija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 15, 2018, 2:37 PM, atnaujinta May 15, 2018, 2:39 PM

Šis vizitas surengtas Šaltojo karo laikų sąjungininkėms suintensyvinus diplomatinius kontaktus artėjant svarbiam Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno ir Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo susitikimui birželį.

Pekinas nurodė, kad Šiaurės Korėjos valdančiosios Darbininkų partijos Centro komiteto pirmininko pavaduotojas Pak Thae Songas pirmadienį Pekine lankėsi Kinijos komunistų partijos kvietimu.

„Šis vizitas yra svarbaus konsensuso tarp (Komunistų partijos) generalinio sekretoriaus Xi Jinpingo ir Pirmininko Kim Jong Uno konkretus pavyzdys“, – sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Lu Kangas, patvirtindamas žiniasklaidos pranešimus apie Šiaurės Korėjos delegacijos vizitą.

Pchenjano delegacija atvyko sukaupti žinių apie Kinijos ekonomikos raidos, reformų ir jos atvėrimo proceso laimėjimus bei skatinti keitimąsi patirtimi tarp dviejų partijų valdymo klausimais“, – sakė ministerijos atstovas.

Analitikai sako, kad praėjusį mėnesį Kim Jong Uno paskelbtas pažadas sukurti „socialistinę ekonominę sąrangą“ gali reikšti, kad Kinijos pavyzdžiu bus bandoma įgyvendinti daugiau ekonomikos reformų, padėjusių šiai komunistinei valstybei tapti antrąja pagal dydį pasaulio ekonomika.

Kim Jong Unas minėtą frazę pavartojo, kai paskelbė, kad jo režimas baigė kurti savo branduolinį arsenalą, todėl jam nebereikės vykdyti naujų atominių ar raketų bandymų.

Šiaurės Korėjos delegacija Pekine lankėsi praėjus savaitei po to, kai Kim Jong Unas Kinijos šiaurės rytiniame Daliano uostamiestyje susitiko su šalies prezidentu Xi Jinpingu. Tai buvo jau antroji Šiaurės Korėjos lyderio kelionė į Kiniją per mažiau nei du mėnesius.

Šiaurės Korėjos lyderio vizitas į Daliano miestą surengtas šalims sėkmingai tęsiant pastangas pagerinti santykius.

Pchenjano ir Pekino santykiai smarkiai pašlijo pernai, kai Kinija – vienintelė Šiaurės Korėjos diplomatinė sąjungininkė ir jos ekonominė geradarė – parėmė virtinę Jungtinių Tautų sankcijų Šiaurės Korėjai dėl jos branduolinės ir raketų programų.

Tačiau dabar Pekinas stengiasi nelikti nuošaly vykstant intensyviam diplomatiniam procesui, sudariusiam sąlygas balandį surengti susitikimą tarp Kim Jong Uno ir Pietų Korėjos prezidento Moon Jae-ino ir sutarti dėl birželio 12 dieną Singapūre įvyksiančių istorinių Šiaurės Korėjos lyderio ir D. Trumpo derybų.

Ekspertai sako, kad Kim Jong Unas artėjant susitikimui su D. Trumpu taip pat suinteresuotas palaikyti gerus santykius su pagrindine šalies rėmėja, kad užsitikrintų jos paramą.

Kovą surengtas Kim Jong Uno vizitas į Kiniją buvo jo pirmoji oficiali užsienio kelionė nuo 2011 metų, kai jis perėmė valdžią. Jis taip pat pakvietė Xi Jinpingą atvykti vizito į Šiaurės Korėją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.