Rusijos prokurorai siekia 14 metų pasiųsti už grotų Ukrainos žurnalistą

Rusijos prokurorai paprašė Maskvos miesto teismo pripažinti kaltu dėl šnipinėjimo vieną Ukrainos žurnalistą bei skirti jam 14 metų laisvės atėmimo bausmę, pirmadienį paskelbė kaltinamojo advokatas.

 Reuters/Scanpix nuotr.
 Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 28, 2018, 4:32 PM, atnaujinta May 28, 2018, 4:37 PM

Romanas Suščenka, nuo 2002-ųjų dirbęs žurnalistu valstybinėje naujienų agentūroje „Ukrinform“, buvo sulaikytas Rusijoje 2016-aisiais. Federalinė saugumo tarnyba (FSB) kaltina jį tarnavimu Ukrainos karinei žvalgybai ir valstybinių paslapčių rinkimu.

Kijevas tuomet pasmerkė šiuos kaltinimus ir pavadino juos dar vienu agresyviu žingsniu ginče su Maskva, 2014-aisiais aneksavusia Krymą ir remiančia Rytų Ukrainos separatistus.

R. Suščenkos advokatas Markas Feiginas naujienų agentūrai AFP sakė, kad „prokuratūra paprašė įkalinti Suščenką 14 metų“, o griežčiausia bausmė šiuo atveju siekia 20 metų už grotų.

Teisėjai neprivalo laikytis prokurorų rekomendacijų dėl nuteisimo, bet jie retai skelbia griežtesnius verdiktus nei prašoma.

Maskvos miesto teismas nagrinėja R. Suščenkos bylą už uždarų durų ir planuoja paskelbti nuosprendį birželio 4-ąją.

R. Suščenka dirbo „Ukrinform“ korespondentu Paryžiuje, o pati agentūra teigia, kad jis buvo suimtas, kai buvo išvykęs į Maskvą atostogų.

Pats žurnalistas neigia visus kaltinimus ir savo baigiamojoje kalboje pareiškė, kad FSB sufabrikavo prieš jį bylą, naujienų agentūrai „Interfax“ sakė M. Feiginas.

Advokatas pokalbyje su AFP taip pat užsiminė, kad prokurorai R. Suščenkai paprašė mažesnės bausmės nei maksimali, nes nori išvengti nepageidaujamo dėmesio – neseniai dar vienas žinomas kalinys iš Ukrainos paskelbė bado streiką ir reikalauja, kad būtų paleisti Ukrainos piliečiai, kuriuos jis laiko politiniais kaliniais.

Ukrainos dokumentinio kino režisierius Olehas Sencovas, kuriam 2015-aisiais už terorizmą buvo skirta 20 metų kalėjimo bausmė vienoje kolonijoje Rusijos tolimoje šiaurėje, paskelbė bado streiką ir pareikalavo, kad Rusija paleistų visus ukrainiečių politinius kalinius.

Jis atsisako maisto nuo gegužės 14-osios, o savo protestą pradėjo artėjant birželį Rusijoje vyksiančiam Pasaulio futbolo čempionatui.

O. Sencovo advokatas Dmitrijus Dinzė sakė AFP, kad, jo kliento vertinimu, Rusijoje įkalinti dar 64 politiniai kaliniai iš Ukrainos.

M. Feiginas mano, kad Maskva ir Kijevas gali surengti apsikeitimą kaliniais, kadangi žurnalistas Kirilas Višinskis, dirbęs Rusijos valstybinėje naujienų agentūroje „RIA Novosti“ buvo sulaikytas Ukrainoje ir šiuo metu laukia bylos nagrinėjimo. Jis turi Rusijos ir Ukrainos pilietybes ir yra kaltinamas išdavyste.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.