Kremlių kritikuodavusio karo reporterio nužudymas sukrėtė Rusijos liberalus

Rusijos liberalų bendruomenę pribloškė Kremlių griežtai kritikuodavusio karo reporterio Arkadijaus Babčenkos nužudymas Ukrainoje, į kurią jis atsikraustė pernai, neapsikentęs persekiojimo Maskvoje. 

 Žurnalistas buvo nužudytas savo namo laiptinėje. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Žurnalistas buvo nužudytas savo namo laiptinėje. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 30, 2018, 12:25 PM

41 metų A.Babčenka buvo nužudytas antradienį vakare savo namų Kijeve laiptinėje, užsakytos žmogžudystės stiliumi.

A.Babčenka buvo rastas kraujuojantis ir mirė greitosios pagalbos automobilyje pakeliui į ligoninę. Policijai apie įvykį pranešė žurnalisto žmona. 

Rusų rašytojui, žurnalistui ir opozicionieriui A.Babčenkai buvo tris kartus šauta į nugarą. 

Nusikaltimas įvykdytas mažiau nei mėnuo po prezidento Vladimiro Putino inauguracijos ketvirtai kadencijai Kremliuje, Rusijai rengiantis kitą mėnesį prasidėsiančiam pasaulio futbolo čempionatui.

A.Babčenkos nužudymas priminė kito garsaus Kremliaus kritiko, politiko Boriso Nemcovo nužudymą. Pastarasis buvo nušautas netoli Kremliaus 2015 metų vasarį.

10-ajame praėjusio amžiaus ir 1-ajame šio amžiaus dešimtmečiuose A.Babčenka kariavo dviejose Rusijos kampanijose Čečėnijoje, o vėliau tapo karo korespondentu ir rašytoju. Jis ne kartą sakė sulaukęs grasinimų mirtimi.

A.Babčenka rašydavo virtinei žiniasklaidos priemonių, įskaitant svarbų opozicijos laikraštį „Novaja gazeta“, taip pat rašė tinklaraštį. Jis kaltino Rusijos valdžią žudant Kremliaus kritikus ir kurstant karus Ukrainoje, Sirijoje ir kitur.

A.Babčenkai socialiniame tinkle „Facebook“ parašius, kad jis nesigaili dėl 2016 metų gruodį įvykusios katastrofos, kai į Juodąją jūrą nukrito rusų kariškių chorą į Siriją skraidinęs lėktuvas, Kremliaus šalininkai pradėjo žurnalisto bauginimo ir puldinėjimo kampaniją.

A.Babčenkos nužudymas trečiadienį išprovokavo liberalių rusų užuojautos žinučių srautą. Rusijos liberalai teigia neabejojantys, kad jis buvo nužudytas dėl savo profesinės veiklos.

„Arkaša kasdien tiesmukai kalbėdavo tokia įžūlia maniera, kad net jam artimi žmonės kartais pasijusdavo nesmagiai“, – rašė „Novaja gazeta“ žurnalistas Pavelas Kanyginas, pavadindamas draugą jo pravarde.

„Tai teroro ataka prieš žurnalistų bendruomenę Rusijoje ir Ukrainoje. Žudikai atakavo mus visus, pasirinkdami nuoširdžiausią, triukšmingiausią ir drąsiausią, visuomenei žinomą žmogų“, – pridūrė P.Kanyginas.

Kita „Novaja gazeta“ reporterė, gėjų teisių aktyvistė Jelena Kostiučenko „Facebook“ parašė: „Sup... mėsmalė.“

„Jis nevyniodavo žodžių į vatą“, – redaktoriaus skiltyje rašė laikraštis, netekęs jau ne vieno žurnalisto, įskaitant Aną Politkovskają, 2006 metais nušautą savo namų Maskvoje laiptinėje.

„Toksiška tėvynė“

„Toksiška tėvynė toliau žudo, nuodija pasaulį jau už savo sienų“, – rašė Maskvos Aukštosios ekonomikos mokyklos dėstytojas Sergejus Medvedevas.

Pasak garsios rusų reporterės Natalijos Gevorkian, kuri dabar gyvena Prancūzijoje, situacija darosi tokia bloga, kad Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos turėtų padėti apsaugoti žmones, bėgančius nuo persekiojimo Rusijoje ir sulaukiančius grasinimų mirtimi.

A.Babčenka yra antras per mažiau nei dvejus metus Kijeve nužudytas Kremliaus kritikas iš Rusijos.

2016 metais miesto centre iki šiol neišaiškintomis aplinkybėmis sprogo Rusijos ir Baltarusijos pilietybes turėjusio Pavelo Šeremeto automobilis. Ukrainos policija įtaria, kad jo nužudymas buvo susijęs su jo darbu.

A.Babčenka iš Rusijos išvyko 2017 metų vasarį ir iš pradžių gyveno Čekijoje, paskui – Izraelyje, o galiausiai apsigyveno Kijeve.

Pastaruosius vienerius metus jis vedė Krymo totoriams skirtos televizijos ATR laidą.

Trečiadienį Rusijoje ir Ukrainoje planuojamos akcijos nužudyto žurnalisto atminimui pagerbti. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: parlamentarų komentarai prieš rytinį Seimo posėdį