Susitikimui Singapūre įvykti svarbios net ir mažiausios smulkmenos

Pasiruošimas JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong-uno susitikimui vyksta įtemptai. Aptariamos visos menkiausios detalės. Ypač rūpi klausimas: kas už visa tai mokės?

Kol D.Trumpas ir Kim Jong-unas ruošiasi kitos savaitės susitikimui, sprendžiama, kas sumokės už Pchenjano lyderio nakvynes viešbutyje „Fullerton Hotel“.<br>AP nuotr.
Kol D.Trumpas ir Kim Jong-unas ruošiasi kitos savaitės susitikimui, sprendžiama, kas sumokės už Pchenjano lyderio nakvynes viešbutyje „Fullerton Hotel“.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„The New York Times“, „Lietuvos rytas“

Jun 6, 2018, 10:26 AM, atnaujinta Jun 6, 2018, 11:02 AM

Dviejų lyderių susitikimo diena aiški – birželio 12 diena. Tačiau iki tol reikia suderinti daugybę jo detalių, o tam būtinos didelės diplomatinės pastangos.

Padėties negelbėja tai, jog nemažai reikalavimų kiekvienas lyderių pateikia paskutinę minutę, nes jie abu linkę nukrypti nuo pradinio susitikimo scenarijaus.

JAV delegacija į Singapūrą, kur vyks susitikimas, atvyko praėjusią savaitę, dar prieš D.Trumpui oficialiai patvirtinant, jog data nesikeičia.

Delegacijos užduotis yra išspręsti visus logistinius klausimus.

Be to, abiejų šalių delegacijos taip pat turi aptarti, kur sėdės lyderiai, kam bus leista tuo metu būti patalpoje, kiek bus pertraukų, kiek ir kokių patiekalų patiekiama.

Reikės išspręsti ir klausimą, kas bus pilstoma į taures keliant tostą, mat D.Trumpas nevartoja alkoholio.

Galiausiai teks atsakyti į klausimą, kas už visa tai sumokės.

Vis dėlto bene svarbiausias klausimas yra saugumas.

Singapūras bus atsakingas už saugumo keliuose ir viešosiose vietose užtikrinimą, o Jungtinės Valstijos ir Šiaurės Korėja saugos savo lyderius.

Susitikti trečiojoje šalyje lyderiams nėra įprasta, bet D.Trumpas čia turės šiek tiek pranašumo, mat užsienio vizitai jam yra kasdienybė, o štai Kim Jong-unas nuo atėjimo į valdžią 2011-aisiais beveik nebuvo iškėlęs kojos iš savo šalies.

Baltieji rūmai antradienį paskelbė, kad susitikimas įvyks kurortinėje Sentosos saloje esančiame „Capella“ viešbutyje. 

JAV delegacijai vadovaujantis Baltųjų rūmų personalo vadovo pavaduotojas Joe Haginas jau apsilankė šioje saloje, tačiau kalbama, kad gali būti ir kelios susitikimo vietos.

J.Hagino vadovaujama delegacija taip pat jau susitiko su Šiaurės Korėjos atstovais, kuriems vadovauja šios šalies valstybinių reikalų komisijos sekretoriato direktorius Kim Chang-sonas.

Abi pusės aptarė, kas turėtų apmokėti viešbučio, kuriame apsistos Kim Jong-unas ir jo bendražygiai, sąskaitą.

Singapūras jau užsiminė, kad dalį Šiaurės Korėjos delegacijos išlaidų jis yra pasirengęs padengti, tačiau suma nedetalizuojama.

Apmokėjimo klausimas svarbus, nes nuo to priklauso, kas parinks valgiaraštį, kas į susitikimo vietą ateis pirmas. Bus detaliai suplanuota ir tai, kiek kiekvienas lyderių turės nueiti žingsnių iki vietos, kur privalės sustoti ir pozuoti prieš kameras.

Šalims sprendžiant finansinius susitikimo klausimus, Nobelio premija apdovanota Tarptautinė branduolinių ginklų uždraudimo kampanija (ICAN) pasisiūlė netgi pati apmokėti Kim Jong-uno viešbučio sąskaitą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.