Theresa May pasiekė kompromisą su ministrais dėl Airijos sienos

Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May ketvirtadienį pasiekė kompromisinį susitarimą su savo vyriausybės nariais, kurie priešinosi jos siūlymui vengti realios sienos tarp Airijos ir Šiaurės Airijos po to, kai Jungtinė Karalystė išstos iš Europos Sąjungos.

 Th.May konservatorių vyriausybė yra pasidalinusi į dvi stovyklas. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Th.May konservatorių vyriausybė yra pasidalinusi į dvi stovyklas. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 7, 2018, 4:45 PM

Th.May surengė virtinę susitikimų su karščiausiais „Brexit“ šalininkais savo kabinete, pasirodžius pranešimams, kad „Brexit“ sekretorius Davidas Davisas svarstė atsistatydinimo galimybę būgštaudamas, jog Th. May planas privers Jungtinę Karalystę neribotą laiką laikytis ES prekybos taisyklių.

Diskusijų centre atsidūrė vadinamasis „atsarginis“ planas, kuris būtų įgyvendintas, jeigu Jungtinė Karalystė ir ES nepavyktų pasiekti susitarimo, kuris leistų išvengti realių sienų ir muitinės patikrinimų tarp Jungtinei Karalystei priklausančios Šiaurės Airijos ir ES narės Airijos Respublikos, taip siekiant išsaugoti ekonominius ryšius ir taikos proceso tęstinumą.

Th.May siūlo priderinti Jungtinės Karalystės prekybos taisykles prie dabar galiojančių ES taisyklių, kol bus pasiektas nuolatinis prekybos susitarimas. Vėliau vyriausybė paskelbė dokumentą, kuriuo išreiškė savo derybinę poziciją sakydama, kad „ateities (nuolatinis) susitarimas turėtų atsirasti vėliausiai iki 2021 metų gruodžio mėnesio“.

„Yra virtinė galimybių nustatyti galutinį terminą, kurias JK pasiūlys ir aptars su ES“, – sakoma dokumente.

Konservatorius Davidas Jonesas prieš dokumento paskelbimą BBC sakė, kad didžioji dalis Th.May konservatorių supranta D. Daviso nerimą dėl neterminuoto susitarimo.

„Mus tai iš esmės pririštų prie ES muitų sutarties neribotam laikui, – sakė jis. – Tai būtų (dainos) „Hotel California“ scenarijus. Būtume išsiregistravę, bet negalėtume išvykti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.