Kinija organizuoja regioninį viršūnių susitikimą, tvyrant įtampai su JAV

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas šeštadienį vakare atidarys dviejų dienų aukščiausio lygio viršūnių susitikimą regioninio saugumo klausimais, o jame dalyvausianti Rusija, Iranas ir kiti sąjungininkai tarsis, kaip reaguoti į didėjančią įtampą su JAV dėl prekybos ginčų ir Vašingtono sprendimo pasitraukti iš susitarimo dėl Teherano branduolinės programos.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas šeštadienį vakare atidarys dviejų dienų aukščiausio lygio viršūnių susitikimą regioninio saugumo klausimais, o jame dalyvausianti Rusija, Iranas ir kiti sąjungininkai tarsis, kaip reaguoti į didėjančią įtampą su JAV dėl prekybos ginčų ir Vašingtono sprendimo pasitraukti iš susitarimo dėl Teherano branduolinės programos.<br>EPA-ELTA
Kinijos prezidentas Xi Jinpingas šeštadienį vakare atidarys dviejų dienų aukščiausio lygio viršūnių susitikimą regioninio saugumo klausimais, o jame dalyvausianti Rusija, Iranas ir kiti sąjungininkai tarsis, kaip reaguoti į didėjančią įtampą su JAV dėl prekybos ginčų ir Vašingtono sprendimo pasitraukti iš susitarimo dėl Teherano branduolinės programos.<br>EPA-ELTA
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 9, 2018, 12:43 PM, atnaujinta Jun 9, 2018, 3:41 PM

Šarvuoti automobiliai penktadienį rikiavosi pajūrio miesto Čingdao gatvėse, pasaulio lyderiams renkantis į Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos (ŠBO) viršūnių susitikimą.

Šiam regioniniam saugumo blokui vadovauja Kinija ir Rusija. Tarp jos narių yra keturios buvusios sovietinės Centrinės Azijos respublikos, Pakistanas ir Indija, o Iranas turi stebėtojo statusą.

Tarnybos uždarė visą Čingdao pajūrio dalį, imdamosi griežtų saugumo priemonių prieš renginį, kuriame susitiks Xi Jinpingas, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Irano prezidentas Hassanas Rouhani.

Susitikime taip pat dalyvaus Pakistano prezidentas Mamnoonas Hussainas ir Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi.

Per atidarymo banketą, prasidėjusį 19 val. 45 min. vietos (14 val. 45 min. Lietuvos) laiku, Xi Jinpingas pasakys įžanginę kalbą. Vėliau įvyks fejerverkų šou.

ŠBO susitikimas vyks prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) priėmus sprendimą išvesti Vašingtoną iš 2015 metais sudarytos galingųjų šalių sutarties su Iranu, nustačiusios apribojimus Teherano branduolinei programai mainais į ekonominių sankcijų sušvelninimą.

Pasak analitikų, vienas pagrindinių klausimų šių metų susitikime gali būti pasiūlymas Iranui tapti visateisiu ŠBO nariu, nors jis nėra įtrauktas į oficialią darbotvarkę. Šio statuso Teheranas siekia nuo 2008 metų, bet jis negalėjo būti suteiktas, kol Iranui buvo taikomos JT sankcijos.

2015 metų branduolinė sutartis šią kliūtį pašalino.

Dabar, iš sutarties pasitraukus Jungtinėms Valstijoms, „ŠBO narės gali suteikti Iranui visateisę narystę, kad pademonstruotų palaikymą (Teheranui) ir branduoliniam susitarimui“, sakė JAV Karinių oro pajėgų koledžo tarptautinio saugumo studijų profesorė Dawn Murphy.

Šeštadienį Irano viceprezidentė Massoumeh Ebtekar šeštadienį Vilniuje sakė naujienų agentūrai AFP, kad Teheranas tiksi, jog galingosios Europos šalys, taip pat Rusija ir Kinija savo įsipareigojimus laikytis branduolinės sutarties patvirtins „kiek įmanoma greičiau, nes Iranas negali laukti amžinai“.

„Buvome labai ištikimi šio įsipareigojimo veikėjai, stengėmės visomis išgalėmis, demonstravome savo gerus ketinimus. Dabar žengiame į labai nestabilią sritį“, – pabrėžė jis.

Dėmesį Irano problemai iš dalies nustelbė kitas svarbus su branduoliniais reikalais susijęs klausimas – kitą savaitę Singapūre vyksiantis precedento neturintis D. Trumpo ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno susitikimas.

Prekyba ir saugumas

Pasak D. Murphy, susitikimo metu daug dėmesio bus skirta prekybai bei bendradarbiavimui investicijų bei plėtros srityje, atsižvelgiant į susidariusią padėtį, sukurtą D. Trumpo užsienio ir prekybos politikos, pagrįstos nacionalistiniu šūkiu „Pirmiausia – Amerika“, „paskatinusios antiglobalizmą ir padidinusios spaudimą pasaulinėms tarptautinėms ekonominėms institucijoms“.

ŠBO šalys taip pat gali aptarti galimybes sukurti bendrą laisvosios prekybos zoną, sakė ji. Kinija siekia, kad daugiau šalių prisijungtų prie jos inicijuoto pasaulinio infrastruktūros projekto „Viena juosta, vienas kelias“.

„ŠBO narės yra labai svarbios projekto „Viena juosta, vienas kelias“ (One Belt, One Road) sėkmei, o Kinijos, kaip Eurazijos galybės, įtaka auga“, – sakė D. Murphy.

Jos teigimu, Kinijai susitikimo metu gali būti sunkiau užsitikrinti paramą savo projektui dėl Indijos. Pastaroji yra vienintelė ŠBO narė, neremianti šio projekto.

Susitikimo metu bus kalbama ir apie regioninio saugumo klausimus, nes terorizmas yra rimčiausias saugumo iššūkis, su kuriuo susiduria ŠBO, sakė Kinijos viešojo saugumo ministerijos Tarptautinio bendradarbiavimo departamento vadovas Liao Jinrongas.

„Nesvarbu, kurioje šalyje yra teroristų, privalome stiprinti mūsų regioninį bendradarbiavimą ir neleisti jiems pakenkti regioniniam saugumui“, – penktadienį per spaudos konferenciją sakė jis ir pridūrė, kad ŠBO blokui pavyko užkirsti kelią „šimtams“ teroro aktų.

ŠBO viršūnių susitikime bus stiprinamas bendradarbiavimas kovojant su terorizmu, prekyba narkotikais, organizuotu tarptautiniu nusikalstamumu ir siekiant užtikrinti kibernetinį saugumą, sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.