Griežtą poziciją palaikantys ES ministrai formuoja „ašį“ prieš nelegalius migrantus

Griežtą poziciją palaikantys Austrijos, Vokietijos ir Italijos vidaus reikalų ministrai suformavo „ryžtingųjų ašį“ kovai su nelegalia imigracija, trečiadienį paskelbė Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas, pakurstydamas Europos ginčą šiuo klausimu.

S.Kurzas<br>Reuters/Scanpix nuotr.
S.Kurzas<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-06-13 16:20, atnaujinta 2018-06-13 16:23

S. Kurzo pranešimas, paskelbtas Berlyne po derybų su Vokietijos vidaus reikalų ministru Horstu Seehoferiu, reiškia perspėjimą kanclerei Angelai Merkel, bandančiai pasiekti susitarimą dėl Europos Sąjungos bendradarbiavimo prieglobsčio prašytojų klausimu.

H. Seehoferis, kurio atviras ginčas su A. Merkel dėl migracijos sukėlė pavojų jų koalicinės vyriausybės stabilumui, sakė, kad jis ir jo kolegos kraštutiniai dešinieji iš Austrijos ir Italijos, Herbertas Kicklas ir Matteo Salvini, savo aljansą suformavo šią savaitę.

H. Seehoferis nurodė, kad jų bendradarbiavimas taip pat apims „saugumo ir terorizmo klausimus“, bet konkrečių detalių nepateikė.

S. Kurzas, kurio šalis liepos 1 dieną pusmečiui perims pirmininkavimą ES, sakė, kad sveikina „gerą bendradarbiavimą, kurį norime plėtoti tarp Romos, Vienos ir Berlyno“.

„Manau, tai žymi labai protingą bendradarbiavimą, prisidėsiantį prie nelegalios migracijos į Europą mažinimo“, – žurnalistams sakė S. Kurzas. – Manome, kad ryžtingųjų ašis reikalinga kovai su nelegalia migracija.“

A. Merkel griežtai atmetė H. Seehoferio pateiktą planą neįleisti į Vokietiją prieglobsčio prašytojų, jau registruotų kitose ES šalyse. Kanclerė tvirtina, kad jos šalis neturėtų veikti viena Europai ieškant bendros politikos.

H. Seehoferis užsitikrino M. Salvini paramą. Italijos ministras pirmadienį kategoriškai atsisakė leisti atplaukti į jo šalį gelbėtojų laivui su šimtais migrantų.

Nors ir nesutariasu Vokietijos kanclere, H. Seehoferis trečiadienį tvirtino, kad yra įsipareigojęs šią savaitę pasiekti su ja kompromisą, nors visiškai neaišku, koks jis bus.

„Neabejotinai rasime sprendimą“, – sakė jis.

A. Merkel rugsėjo mėnesį buvo perrinkta ketvirtai kadencijai, bet jos partijos rinkimų rezultatai buvo prastesni dėl rinkėjų nepasitenkinimo, kad į šalį 2015–2016 metais buvo įleista daugiau kaip milijonas prieglobsčio prašytojų.

S. Kurzas Austrijos kancleriu tapo pernai, sudaręs aljansą su kraštutiniais dešiniaisiais ir pažadėjęs spręsti nelegalios imigracijos problemą. Šis klausimas ir Italijoje iškėlė į valdžią populistų aljansą.

Austrijos centro dešinės stovyklos lyderis trečiadienį Berlyne išreiškė viltį, kad jo šalies pirmininkavimo ES laikotarpiu griežtą Vienos poziciją parems tokios šalys kaip Nyderlandai ir Danija.

Vengrija, Lenkija, Čekija ir Slovakija taip pat nuolat atsisakydavo priimti kiek nors pabėgėlių pagal ginčijamą ES kvotų sistemą arba tam įnirtingai priešindavosi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.