Italija grįžta į fašistinius laikus: ministras mažumų surašymu apsiriboti neketina

Italijos vidaus reikalų ministro Matteo Salvini pažadai išsiųsti nelegaliai gyvenančius romus nustebino ir koalicijos partnerius, ir paprastus žmones. Kritikai išsigando – užmojai primena fašistinius laikus.

M.Salvini populiarumas sparčiai auga, nors jo noras iš Italijos išvyti visus romus dalį italų smarkiai papiktino.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
M.Salvini populiarumas sparčiai auga, nors jo noras iš Italijos išvyti visus romus dalį italų smarkiai papiktino.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
AFP/„Scanpix“ nuotr.
AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„The Guardian“, „Lietuvos rytas“

Jun 21, 2018, 3:40 PM

Vos 3 savaites valdžioje esantis ir aukštais reitingais besimėgaujantis M.Salvini susiruošė Italijoje surengti visuotinį mažumų surašymą ir iš šalies išvaryti visus Italijos pilietybės neturinčius žmones.

Socialiniame tinkle „Twitter“ ministras paragino nugriauti Turine esantį nelegalų namą, kuriame gyvena romų šeimos. Tai sukėlė ne vien kitų politikų, bet ir visų italų pasipiktinimą.

Praėjusią savaitę M.Salvini veiksmais įrodė ir savo prieš imigraciją nukreiptas nuostatas uždrausdamas prie Italijos krantų švartuotis laivui, išgelbėjusiam Viduržemio jūroje daugiau negu 600 migrantų.

Išsigando ir politikai

Pastarieji 45 metų ministro veiksmai sukėlė įtampą tarp jo vadovaujamos „Šiaurės lygos“ ir kartu koalicijoje esančio Penkių žvaigždučių judėjimo. Koalicijos partnerių lyderis Luigi Di Maio pareiškė, kad M.Salvini planai sukurti romų registrą prieštarauja konstitucijai.

Beje, panašius buvusio premjero Silvio Berlusconi veiksmus buvo uždraudęs Italijos teismas.

Vidaus reikalų ministrą kritikavo ir Italijos žydų bendruomenės pirmininkė Noemi Di Segni. Jos teigimu, ministro pasiūlymas primena fašistų lyderio Benito Mussolini nuostatas.

„Vakar – prieglobsčio prašytojai, šiandien – romai, rytoj – ginklai visiems“, – socialiniame tinkle „Twitter“ ministro politiką pašiepė buvęs premjeras Paolo Gentiloni.

Kritikos visai nebijo

Atrodė, kad M.Salvini dėl užgriuvusios kritikos jau ruošiasi atsisakyti savo planų, bet jis prisiekė laikytis savo žodžio ištremti romus iš šalies: „Aš nepasitraukiu, ir mes judėsime toliau.“

M.Salvini tvirtino, kad tokie sprendimai sveikinami, kai juos pasiūlo kairiosios partijos, o nuskambėję iš jo lūpų jie jau vadinami rasistiniais.

Politikas priminė, kad toks surašymas jau vyko 2012 metais Milane ir nieko blogo tuomet nenutiko: „Italai ir jų saugumas yra svarbiausia.“

Nors abi koalicijos partnerės yra laikomos populistinėmis partijomis, „Šiaurės lyga“ dažniau viešumoje pasižymi ksenofobiškais ir rasistiniais pareiškimais.

O Penkių žvaigždučių judėjimui svarbiau Italijoje įgyvendinti savo ekonominę politiką.

Tačiau M.Salvini reitingai šiuo metu yra geresni nei L.Di Maio, tad gali būti sunku iš politinės darbotvarkės išmesti visus prieš migrantus nukreiptus klausimus.

Norėtų išmesti visus

Regis, vien nelegaliai šalyje gyvenančių romų iškeldinimas nepasotins M.Salvini.

„Deja, turėsime pasilikti visus, turinčius Italijos pilietybę, nes negalime jų išmesti“, – apgailestavo ministras.

Beje, M.Salvini yra viešai garbinęs Italijos diktatorių B.Mussolini, o politikas ir pats dažnai prilyginamas šiam fašistiniam lyderiui.

Prisimenami ir kone prieš šimtą metų Italijoje egzistavę įstatymai, kurie taip pat buvo nukreipti prieš romų tautybės žmones.

Šios tautinės mažumos atstovai šioje situacijoje taip pat kibo į atlapus ministrui.

„Vidaus reikalų ministras turbūt nežino, kad surašymas etniniu pagrindu pažeidžia šalies įstatymus.

Kartais romai yra labiau italai nei dauguma kitų piliečių“, – tikino romų teises ginančios organizacijos prezidentas Carlo Stasolla.

Tačiau didesnė problema Italijoje yra ne ministro vykdoma politika, o augantis jo palaikymas visuomenėje. Tai rodo, kad M.Salvini netrukdomas veiks ir toliau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.