Derybos dėl Turkijos narystės ES atsidūrė „aklavietėje“

Derybos dėl Turkijos narystės Europos Sąjungoje atsidūrė „aklavietėje“, nes šalis traukiasi tolyn nuo Bendrijos, o artimiausioje ateityje pokyčių nesitikima, antradienį pareiškė ES ministrai.

 Sekmadienį R. T. Erdoganas laimėjo rinkimus, po kurių jam buvo suteikta dar daugiau įgaliojimų.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Sekmadienį R. T. Erdoganas laimėjo rinkimus, po kurių jam buvo suteikta dar daugiau įgaliojimų.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-06-27 08:44

„(Ministrų) taryba pažymi, kad Turkija traukiasi tolyn nuo Europos Sąjungos“, – sakoma Bendrijos Europos reikalų ministrų pareiškime, paskelbtame po susitikimo Liuksemburge.

„Dėl to derybos dėl Turkijos priėmimo atsidūrė aklavietėje“, – teigiama jame.

ES santykiai su Turkija pastaraisiais metais tapo įtempti dėl ištisos virtinės ginčų dėl teisių ir įstatymo viršenybės principo, o dar labiau jie paaštrėjo prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui ėmusis masinio susidorojimo priemonių su nepavykusio 2016-ųjų perversmo dalyviais ir organizatoriais.

Sekmadienį R.T.Erdoganas laimėjo rinkimus, po kurių jam buvo suteikta dar daugiau įgaliojimų; tai sukėlė nerimą Briuseliui, paskelbusiam tik trumpą sveikinimo žinutę perrinktam Turkijos prezidentui.

Vis dėlto ES ministrai pripažino, jog Turkija tebėra „svarbi partnerė“ tokiais klausimais kaip migrantų antplūdžio į Europą malšinimas.

„Taryba yra itin susirūpinusi dėl besitęsiančio ir keliančio didelį nerimą atsitraukimą (užtikrinant) įstatymo viršenybės principą bei pagrindinęs teises, įskaitant saviraiškos laisvę“, – nurodė ES ministrai.

„Pablogėjimas teismų nepriklausomybės ir veiklos (srityje) negali būti toleruojamas; lygiai kaip ir tebesitęsiantys apribojimai, sulaikymai, įkalinimai bei kitos priemonės, nutaikytos į žurnalistus, akademikus, politinių partijų narius, įskaitant parlamentarus, žmogaus teisių gynėjus, socialinių tinklų vartotojus bei kitus, besinaudojančius savo pagrindinėmis teisėmis ir laisvėmis“, – sakoma ES ministrų pareiškime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.