Tokijas priėmė griežtą įstatymą dėl rūkymo uždraudimo

Artėjant 2020 metų olimpinėms žaidynėms Tokijo miesto valdžia trečiadienį patvirtino rūkymą tam tikrose vietose draudžiančias griežtas taisykles, apeidama panašų, bet švelnesnį parlamento paruoštą įstatymą.  

 Tokijo miesto valdžia trečiadienį patvirtino rūkymą tam tikrose vietose draudžiančias griežtas taisykles.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Tokijo miesto valdžia trečiadienį patvirtino rūkymą tam tikrose vietose draudžiančias griežtas taisykles.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 27, 2018, 4:34 PM

Rūkalių rojumi vadinama Japonija jau seniai išsiskiria iš kitų išsivysčiusių pasaulio valstybių, leisdama rūkyti daugelyje barų ir restoranų.

Naujasis miesto valdžios potvarkis draudžia rūkymą bet kokių mokymo įstaigų - nuo darželių iki aukštųjų mokyklų -  teritorijose. Nors jame numatyta, kad prie universitetų ir ligoninių gali būti įrengtos rūkymui skirtos vietos.

Sostinės restoranuose, nepriklausomai nuo jų dydžio, rūkaliai taip pat nebegalės pūsti dūmo. Restoranai galės įrengti specialias rūkymo vietas uždarose patalpose, tačiau jose nebus galima valgyti ar gerti.

Už šios tvarkos nesilaikymą asmenims ir restoranų savininkams grės baudos iki 50 tūkst. jenų (390 eurų). Tiesa, už pirmą nusižengimą rūkaliai dar nebus baudžiami.

„Dabar mes esame pasiruošę organizuoti tokius didžiulius sporto renginius kaip 2019 metų pasaulio regbio čempionatas ir olimpinės žaidynės“, - pranešė Tokijo gubernatorė Yuriko Koike. Ji jau seniai žadėjo priimti tokį miesto potvarkį prieš žaidynes. 

„Tokijo (įstatymas) yra griežtesnis (už nacionalinį įstatymą), bet, vertinant iš pasaulinių standartų perspektyvos, turėčiau pridurti, kad yra šalių, kuriose ši tvarka daug griežtesnė“, - sakė ji.

Pasirinkimo laisvė

Šiuo metu Japonijos parlamentas taip pat svarsto įstatymo dėl rūkymo uždraudimo projektą. Šis teisės aktas buvo kritikuojamas kaip nepakankamai griežtai apribojantis rūkymą uždarose patalpose.

Projekte numatyta uždrausti rūkyti mokyklose ir ligoninėse, tačiau esama spragų, leidžiančių rūkyti išėjus iš šių pastatų.

Naujasis įstatymas taip pat pat uždraus rūkyti dideliuose restoranuose, tačiau mažesnių iki 100 kvadratinių metrų ploto restoranų, o tokių yra beveik pusė, šis draudimas nepalies. 

Didieji restoranai ir naujai atidarytos maitinimo įstaigos turės įrengti rūkymo vietas ir užtikrinti, kad dūmai iš jų nepatektų į kitas patalpas.

Japonijos sveikatos apsaugos ministerija pasiūlė priimti gerokai griežtesnį įstatymą, draudžiantį rūkyti daugelyje uždarų patalpų.

Tačiau jos pasiūlymas sulaukė didžiulio ministro pirmininko Shinzo Abe liberaldemokratų  parlamentarų pasipriešinimo. Dauguma jų atvirai palaiko tabako gamintojus ir rūkalius.

Todėl vyriausybė, negalėdama užsitikrinti savo partijos paramos, buvo priversta keletą kartų švelninti rūkymo draudimo įstatymą.

Japonijos vyriausybė kasmet iš tabako gaminių akcizo surenka milijardus eurų. Jai priklauso trečdalis trečios pagal dydį pasaulio tabako gamintojos „Japan Tabacco“ akcijų.

Ši kompanija, gaminanti tokias cigaretes kaip „Winston“, „Camel“ ir „Benson & Hedges“, pareiškė sveikinanti įstatymą, apsaugantį žmones nuo pasyvaus rūkymo, tačiau pasisakė prieš „pernelyg didelius“ suvaržymus.

„Labai norėtume, kad tokios iniciatyvos gerbtų žmonių „pasirinkimo laisvę“, įvairių žmonių skirtingas nuomones ir pasirinkimus“, - naujienų agentūrai AFP sakė „Japan Tabacco“ atstovė Reimi Kawato.

Ironiška, kad rūkyti draudžiama daugelyje Japonijos gatvių ir skverų, o nesilaikantiems vietos valdžios paskelbtų draudimų numatytos didžiulės baudos. 

Japonijoje cigarečių pakelis su labai kukliu perspėjimu apie pavojų sveikatai kainuoja maždaug 440 jenų (3,4 euro).

Pasaulio sveikatos organizacija skyrė Japonijai žemiausią įvertinimą už jos pastangas kovoti su pasyviu rūkymu. Japonijos rodikliai yra prasti net lyginant su tokiomis šalimis kaip Kinija ar Pietų Korėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.