Pchenjano logika: kam reikia tesėti pažadus, kai turi plutonio

Tarptautinių stebėtojų grupė paskelbė, kad Šiaurės Korėja netgi negalvoja apie vykdomos branduolinės programos sustabdymą ar pažadus JAV. Režimas pradėjo branduolinio reaktoriaus atnaujinimo darbus.

Jongbjono atominėje elektrinėje atnaujinta reaktoriaus aušinimo sistema.<br> lrytas.lt koliažas.
Jongbjono atominėje elektrinėje atnaujinta reaktoriaus aušinimo sistema.<br> lrytas.lt koliažas.
Jongbjono atominėje elektrinėje atnaujinta reaktoriaus aušinimo sistema.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Jongbjono atominėje elektrinėje atnaujinta reaktoriaus aušinimo sistema.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Jongbjono atominėje elektrinėje atnaujinta reaktoriaus aušinimo sistema.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Jongbjono atominėje elektrinėje atnaujinta reaktoriaus aušinimo sistema.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„The Guardian“, „Lietuvos rytas“

2018-07-01 13:05, atnaujinta 2018-07-01 13:06

Palydovinės nuotraukos parodė, jog Šiaurės Korėja atnaujino darbus vieninteliame žinomame branduoliniame reaktoriuje, kuris yra visos šalies branduolinės programos variklis.

Stebėjimo agentūra „38 North“ paskelbė birželio 21-ąją padarytas Jongbjono atominės elektrinės nuotraukas, kuriose matyti staigūs ir greiti pastatų komplekso pokyčiai.

Plutonio gamybos reaktoriaus aušinimo sistema buvo atnaujinta ir netoliese pastatyti du nauji neindustriniai pastatai.

Taip pat „38 North“ praneša, jog buvo užbaigtas naujas pastatas, iš kurio bus valdomas reaktorius, o visoje teritorijoje vyksta naujų pastatų statybos darbai.

Atrodo, Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-unas jau pamiršo JAV ir Pietų Korėjos prezidentams prižadėtą visišką branduolinį šalies nusiginklavimą. Bet ir tie pažadai buvo migloti ir nesuteikiantys jokių konkrečių detalių, kada ir kas turėtų būti padaryta.

Gražios kalbos prieš susitikimą

Dar prieš susitikimą su Donaldu Trumpu Singapūre Kim Jong-unas pranešė, kad buvo sunaikinta vienintelė Šiaurės Korėjos branduolinių ginklų bandymų vieta. Tačiau šiais metais diktatorius jau gyrėsi sukurtomis raketomis, kurios pasiektų Ameriką.

„Jongbjone infrastruktūros tobulinimo darbai tęsiami.

Tai įrodo, jog reikia susitarimo su konkrečiais įpareigojančiais punktais, o ne paskelbti abstrakčius tikslus“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė „38 North“ redaktorė Jenny Town.

Nors nėra aišku, kokia veikla bus vykdoma iškilusiuose naujuose pastatuose, ekspertai įspėja, kad ši veikla nėra susijusi su Šiaurės Korėjos ir JAV derybose pasiektais įsipareigojimais.

„Atnaujinimai Jongbjone neturi nieko bendra su įsipareigojimu atsisakyti branduolinės programos. Ji truks tol, kol Pchenjanas duos specialius veiklos nutraukimo įsakymus“, – tvirtina ekspertai.

Tiesa, ir pačios JAV nežino, kada bus pratęstos kalbos apie branduolinį Šiaurės Korėjos nusiginklavimą.

Praėjusią savaitę JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas paskelbė, jog Šiaurės Korėja greičiausiai artimiausiu metu ir nepradės vykdyti branduolinio nusiginklavimo įsipareigojimų.

„Derybos dėl detalių dar nėra pradėtos. Aš ir nesitikiu, kad greitu metu taip nutiks“, – teigė J.Mattisas.

Buvęs JAV nacionalinio saugumo komiteto Azijos skyriaus direktorius Victoras Cha tvirtina, jog JAV derybose nepavyko įtraukti punkto, kad Šiaurės Korėja įsipareigoja visiškai, patikrinamai ir negrįžtamai atsisakyti branduolinio ginklo iki 2020 metų.

„Jiems nepavyko to pasiekti, bet D.Trumpas vis tiek pasirašė susitarimą. Tai reiškia, kad jam labiau rūpėjo susitikimas, o ne jo rezultatas“, – svarstė V.Cha.

Siekia atkurti santykius

Nepaisant neužtikrintumo dėl branduolinio susitarimo ateities Pietų Korėja siekia atkurti diplomatinius dviejų valstybių santykius. Šią savaitę abiejų Korėjų atstovai susitiks kalbėtis apie komunikacijos linijų atkūrimą, geležinkelio atstovai sutarė siekti sujungti abi šalis bėgiais.

Nors sutartyje su Šiaurės Korėja konkrečių terminų nenumatyta, D.Trumpo komandos derybininkams liko daugiau nei mėnuo pasiekti matomą rezultatą, kad būtų pateisintas karinių pratybų su Pietų Korėja organizavimo nutraukimas.

Žuvusių Korėjos kare amerikiečių palaikai, JAV prezidento teigimu, jau sugrąžinti į tėvynę.

Tačiau ar bus matyti rezultatai siekiant visiško branduolinio nusiginklavimo, išlieka neaišku.

Prašo Kinijos pagalbos

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-unas po praėjusį mėnesį įvykusio istorinio susitikimo su JAV prezidentu Donaldu Trumpu kreipėsi į Kinijos prezidentą Xi Jinpingą, prašydamas padėti panaikinti sankcijas Pchenjanui, remdamasis neįvardytais šaltiniais abiejose šalyse sekmadienį pranešė Japonijos laikraštis „Yomiuri Shimbun“.

Kim Jong Unas tokį prašymą pateikė praėjusį mėnesį, per trečią savo susitikimą su Xi Jinpingu Pekine, o Kinijos prezidentas savo ruožtu pažadėjo „padaryti viską, ką gali“, rašė laikraštis.

Pastaraisiais mėnesiais Šiaurės Korėja ir Kinija stengėsi pataisyti savo santykius, kuriuos komplikavo Pchenjano branduoliniai bandymai ir Pekino parama Jungtinių Tautų paskelbtoms sankcijoms.

Kim Jong Unas paprašė Xi Jinpingo padėti švelninti Šiaurės Korėjos ekonomiką prislėgusias sankcijas ir paragino Kiniją paremti Pchenjaną jo denuklearizacijos derybose su Vašingtonu, sakoma laikraščio pranešime.

Xi Jinpingas pasakęs Kim Jong-unui, kad „aktyviai remia Šiaurės Korėjos reformą“, ir paraginęs Pchenjaną derantis su JAV „tęsti konsultacijas su Kinija“.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.