Lenkija prisižaidė: ES imasi prieš ją veiksmų

Europos Sąjunga pirmadienį pradėjo teisinę procedūrą prieš Lenkiją dėl prieštaringai vertinamos šios šalies Aukščiausiojo Teismo (AT) reformų, aštrėjant ginčui tarp Briuselio ir Varšuvos dešiniosios vyriausybės.

 Europos Sąjunga pirmadienį pradėjo teisinę procedūrą prieš Lenkiją.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Europos Sąjunga pirmadienį pradėjo teisinę procedūrą prieš Lenkiją.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 2, 2018, 2:34 PM, atnaujinta Jul 2, 2018, 2:47 PM

„Atsižvelgus į pažangos stygių ir artėjantį naujo AT teisėjų išleidimo į pensiją režimo įgyvendinimą, (Europos) Komisija nusprendė šiandien skubos tvarka pradėti pažeidimo procedūrą“, – žurnalistams sakė ES aukščiausiosios vykdomosios valdžios institucijos atstovas Margaritis Schinas.

Europos Komisija nurodė, kad nuo šio antradienio 27 iš 72 Aukščiausiojo Teismo teisėjų (daugiau nei trečdalis) gali būti priversti išeiti į pensiją, nes naujuoju Lenkijos įstatymu dėl Aukščiausiojo Teismo jų pensinis amžius sumažintas nuo 70 iki 65 metų. Ši priemonė taip pat galioja Aukščiausiojo Teismo pirmajam pirmininkui, kurio 6 metų kadencija būtų nutraukta pirma laiko. Pagal įstatymą dabar pareigas einantiems teisėjams suteikiama galimybė pareikšti norą, kad šalies prezidentas jų įgaliojimus pratęstų trejiems metams. Po to įgaliojimai gali būti pratęsti vieną kartą tam pačiam laikotarpiui. Nenustatyta jokių prezidento sprendimo kriterijų ir nėra galimybės atlikti šio sprendimo teisminę peržiūrą.

Europos Komisija laikosi nuomonės, kad šios priemonės pažeidžia teismų nepriklausomumo principą, taip pat ir teisėjų nepašalinamumo principą, taigi, Lenkija nevykdo įsipareigojimų pagal Europos Sąjungos sutartį ir ES pagrindinių teisių chartiją.

Lenkijos Aukščiausiojo Teismo įstatymas jau buvo aptartas EK ir Lenkijos valdžios institucijų dialoge dėl teisinės valstybės, tačiau šiame procese patenkinamų sprendimų nepasiekta, sakoma Komisijos pranešime spaudai.

EK laikosi nuomonės, kad, kitaip nei tvirtina Lenkijos dešiniosios partijos „Teisė ir teisingumas“ (TTP), numatytos konsultacijos su Nacionaline teisėjų taryba nėra veiksminga apsaugos priemonė, ne tarybos nuomonė nėra privaloma ir grindžiama neaiškiais kriterijais. Be to, po gruodį atliktos reformos Nacionalinę teisėjų tarybą dabar sudaro teisėjai, skiriami TTP dominuojamo parlamento, o tai neatitinka Europos teismų nepriklausomumo standartų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.