Futbolo čempionatas – šeimininkų ir svečių akimis: vieni keikia, kiti šėlsta

Rusai pasaulio futbolo čempionato savaitėmis neatsidžiaugia: tokios gražios, jaukios ir geranoriškos savo šalies jie niekada nėra matę. Iš kur tokios permainos? Ir ar po čempionato laukia sugrįžimas į kitokią realybę?

Birželio pradžioje prasidėjusi futbolo šventė rusus privertė bent kuriam laikui pamiršti daugybę problemų – miestai atrodo švarūs, smagūs, o žmonės – laimingi. Tiesa, moterims jau įgriso futbolo sirgalių elgesys – kai kurie elgiasi nepagarbiai.<br>AP nuotr.
Birželio pradžioje prasidėjusi futbolo šventė rusus privertė bent kuriam laikui pamiršti daugybę problemų – miestai atrodo švarūs, smagūs, o žmonės – laimingi. Tiesa, moterims jau įgriso futbolo sirgalių elgesys – kai kurie elgiasi nepagarbiai.<br>AP nuotr.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai LR, Maskva

Jul 6, 2018, 8:09 PM

Maskva ir Sankt Peterburgas visada buvo miestai vitrinos. 2014 m. olimpinėms žaidynėms Sočis, vaizdingai sakant, buvo išdailintas ir išdabintas nuo galvos iki kojų už 50 mlrd. dolerių (43 mlrd. eurų).

Tačiau 2018 m. pasaulio futbolo čempionatas vienu metu vyksta vienuolikoje Rusijos miestų. Ir net itin provincialus Saranskas mėnesiui atsisakė savo kasdienės pilkumos, virtęs vienu dideliu vakarėliu, kupinu gyvenimo.

Visur mandagūs policininkai, angliškai kalbantys savanoriai. Čempionato metu, žinoma, atskiru įsakymu, stadionuose leidžiama vartoti alkoholį.

Ir jokių girtuoklių muštynių. Beveik jokių. Kartkartėmis čempionato miestuose incidentų pasitaiko, tačiau futbolo šventės, regis, tai netrikdo.

Kreipėsi net vyriausybės

Incidentai vyksta, bet teisėsauga sureaguoja greitai. Antai Žemutiniame Naugarde šeši argentiniečių aistruoliai stadione sumušė du kroatų futbolo sirgalius.

Po šio įvykio Argentinos vyriausybė paprašė Rusijos valdžios sulaikyti ir deportuoti į tėvynę muštynių dalyvius.

Volgograde britų policininkai padarė trijų Anglijos futbolo rinktinės aistruolių vaizdo įrašą. Jie bare traukė antisemitinę dainą. Ir ši trijulė buvo išskraidinta namo, kad ten stotų prieš teismą.

Sankt Peterburge Interpolas aptiko brazilą, kuris tėvynėje kaltinamas dalyvavimu ginkluotuose apiplėšimuose. Paaiškėjo, kad į Rusiją jis atvyko su padirbtu Italijos piliečio pasu.

Neapsieinama ir be staigmenų. Maskvoje trys argentiniečių aistruoliai Vasiljevo gatve po Islandijos ir Argentinos futbolo rungtynių traukė į nakvynės namus.

Ir staiga iš šeštojo aukšto ant jų nukrito visiškai nuogas jaunuolis. Savo nelaimei, argentiniečiai nepastebėjo, kad jis stovėjo šeštojo aukšto lange ir keikėsi. Paskui prarado pusiausvyrą ir iškrito.

Maskvos Nikolajaus gatvėje, kuri prasideda nuo Raudonosios aikštės, užfiksuotas dar vienas „skrydis“. Vienas iš Afrikos atvykęs futbolo aistruolis, norėdamas pasipuikuoti prieš merginas, užsiropštė ant gatvės žibinto. Paslydo ir nėrė galva žemyn.

Jo laimei, kad šalia buvo rusų aistruoliai. Jie spėjo sugriebti svečią iki jo bučinio su akmeniniu šaligatviu.

Flirtas ir priekabės

Rusijos miestų svečiai kartoja: rusės – gražuolės! Kai atvykėliai ėmė spiginti akis į moteris, Valstybės Dūmoje tarp deputatų – laisvos meilės šalininkų ir jos priešininkų – net įsiplieskė karšta diskusija.

Maskvoje, atrodo, nugalėjo šalininkai. Žurnalistė Julija Latynina pasivaikščiojusi Nikolajaus gatve išsiaiškino, kad čia esančiose vaistinėse prezervatyvų pardavimo kainos gerokai šoktelėjo.

O Jekaterinburgo mieste meksikiečiui Alexandro teko ieškoti traumatologijos punkto. Karšto bučinio metu jo draugė rusė netyčia jam įkando į liežuvį.

Rusijos žurnalistai kalbėjosi ir su prostitutėmis, kurios pasakojo, kad didžiausia dalis jų klientų – iš Saudo Arabijos. Juk jų tėvynėje intymios paslaugos oficialiai uždraustos.

Tačiau daug rusių nekantrauja, kada ūžaujantys aistruoliai išvažiuos. Mat ne vienas jų sau leidžia per daug, priekabiauja gatvėse, visuomeniniame transporte.

Daug moterų prisipažįsta vakarais vengiančios eiti į didesnes susibūrimo vietas, nes aistruoliai elgiasi lyg nutrūkę nuo grandinės: puola bučiuoti, priekabiauja metro, laido šlykščius juokelius.

„Lubiankos metro stotyje mano pečius ėmė glamonėti Meksikos komandos marškinėliais apsirengęs pusamžis vyras. Jo atsakas į mano pasipiktinusį žvilgsnį buvo smagus, be jokio apgailestavimo.

Maistas nelabai patinka

Ne visiems pasaulio futbolo čempionato svečiams patiko rusų virtuvė. Prie barščių jie dar neįpratę, o čeburekus, koldūnus ir chinkalius (tradiciniai gruziniški koldūnai. – Aut.) painioja. Atrodo, lyg visų vienoda mėsa ir tešla, o skoniai skirtingi.

Anglai skundžiasi, kad alus Rusijoje bjaurus. Bet į tai žvelgia su humoru. Juolab kad rusų aistruoliai vietoj masinių muštynių su britais siūlo glėbesčiuotis ir gerti alų – jis Rusijoje pigus.

Dėl kainų irgi pasitaiko įvairių netikėtumų. Jekaterinburge 36 metų programuotojas Vladimiras Chakimovas įdėjo užsieniečiams skirtą skelbimą: „Dviejų kambarių butas. Dušas, lova. Garantuoju saugumą. Pinigų neimsiu. Nenuskriausiu.“

Atsiliepė du elektrikai iš Peru – Giovanni ir Remingtonas. Atvyko anksčiau tikėdamiesi iš rankų nusipirkti bilietus į rungtynes.

Perpardavinėtojai iš jų paprašė po 1200 dolerių (1029 eurus) už bilietą. Bičiuliai sumokėjo: gyvename juk tik kartą, o Peru nedalyvavo čempionate jau 36 metus.

Tad perujiečiams labai pravertė nemokamas būstas, nes kitaip galėjo neužtekti pinigų bilietams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.