Lenkai pašiurpo: mėsininkai konservavo užsikrėtusių kiaulių mėsą

Afrikiniu kiaulių maru (AKM) užsikrėtusias kiaules patarta sudeginti arba palaidoti duobėse. Bet lenkai išsigando, kad iš jų mėsos pagaminti konservai galėjo būti tiekiami kaliniams, kariams, darželinukams.

Jau kelerius metus ir Lenkija, ir Lietuva kovoja su afrikinio kiaulių maro virusu.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Jau kelerius metus ir Lenkija, ir Lietuva kovoja su afrikinio kiaulių maro virusu.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Jul 9, 2018, 11:01 AM

Užsikrėtusių kiaulių mėsą draudžiama vartoti ne dėl pavojaus žmonėms – AKM virusu žmogus susirgti negali.

Pasak maisto ir veterinarijos specialistų, sergančių kiaulių mėsos negalima valgyti dėl galimybės, kad per mėsą, kraują, vidaus organus pavojingas virusas gali būti išplatintas už ligos židinio ribų.

Tad valdžios planai ją vartoti sukėlė Seimo opozicijos bei rinkėjų pasipiktinimą.

Siekdamas nuraminti visuomenę žemės ūkio ministras Krzysztofas Jurgielis pernai pareiškė, kad AKM apsikrėtusios kiaulės nėra supirkinėjamos.

Bet dienraštis „Gazeta Wyborcza“ šį pirmadienį atskleidė, kad ministras kai ką nutylėjo. Laikraštis rado trijų rūšių konservus, pagamintus iš sergančių kiaulių mėsos.

Iš AKM sergančių kiaulių mėsos valstybės užsakymu esą buvo prigaminta daug konservų, kurių egzistavimą vyriausybė įslaptino. Neaišku, mėsa eksportuota į užsienį, patiekta vietos vartotojams ar visa laikoma valstybės rezervo sandėliuose.

Prieš dvejus metus AKM epidemija įsižiebė Palenkės regione. Dauguma jo gyventojų – aktyvūs šalį valdančios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) rėmėjai.

Kilus AKM epidemijai, vietos ūkininkai ėmė nerimauti dėl galimų bankrotų. TTP vyriausybė nusprendė padėti ištikimiems šalininkams.

Juolab kad Žemės ūkio ministru tuo metu dirbo iš Palenkės kilęs K.Jurgielis. Jo iniciatyva 2016 m. rugsėjo 15 d. Seimas skubos tvarka priėmė specialų įstatymą, kuris leido supirkinėti ir perdirbti AKM apkrėstų kiaulių mėsą.

Žemės ūkio viceministras Jacekas Boguckis teigė, jog aukštoje temperatūroje apdorota tokia mėsa yra visiškai sveika.

Ministras aiškino, jog priėmus įstatymą laimės visi – nebankrutuos ūkininkai, darbo turės mėsos perdirbimo įmonės, o valstybinės institucijos pigiau gaus konservų.

J.Boguckis aiškino, kad vartotojų baimė yra visiškai nepagrįsta, kilusi „dėl negatyvaus psichologinio pirkėjų nusiteikimo“.

Skubiai priimtą įstatymą vieningai sukritikavo Lenkijos opozicija – apkaltino vyriausybę slepiant informaciją apie savo planus ir neleidžiant vartotojams patiems nuspręsti, ar pageidauja tokios mėsos.

Tapo aišku, kad vyriausybė įslaptino ne tik tai, kur, kokie ir kiek produktų buvo pagaminta iš minėtos mėsos, bet ir tai, ar gaminiai pateko ant vartotojų stalo.

Žinios apie planus tokius konservus tiekti į kalėjimus, vaikų darželius ir mokyklas papiktino visuomenę. Siekdamas nuraminti skandalą 2017 m. Seime ministras K.Jurgielis pareiškė, jog AKM apkrėstų kiaulių mėsa nebuvo supirkinėjama.

„Gazeta Wyborcza“ teigimu, ministras nesakė teisybės, mat tokios mėsos dėl kilusio skandalo nebesupirkti buvo nuspręsta 2017 m., o 2016 m. ji buvo supirkta ir perdirbta į konservus.

Paaiškėjo, jog Gynybos ministerija buvo pasirašiusi sutartį dėl tokių konservų pirkimo.

Spėjama, kad kariams šie konservai vis dėlto nebuvo patiekti, nes jie surengė protestą.

Dienraščiui pavyko surasti iš AKM sirgusių kiaulių mėsos pagamintų konservų – „Kiaulienos savo sultyse“, „Angliško guliašo“, „Mozūrų pašteto“.

Informacija apie tai, kiek sergančių kiaulių buvo perdirbta į konservus ir koks tų konservų likimas, lieka įslaptinta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.