Strasbūro teisme – kirtis Rusijai dėl Anos Politkovskajos ir „Pussy Riot“

Europos Žmogaus Teisių Teismas antradienį paskelbė dvi nutartis, kuriomis pasmerkė Rusiją už žurnalistės Anos Politkovskajos nužudymo bylos netinkamą tyrimą ir Maskvos elgesį su protestų grupe „Pussy Riot“.

A.Politkovskaja, kuri įgijo tarptautinį pripažinimą dėl tyrimų pranešimų apie žmogaus teisių pažeidimus Čečėnijoje, buvo nušauta Maskvoje 2006 m. spalio 7 d.
A.Politkovskaja, kuri įgijo tarptautinį pripažinimą dėl tyrimų pranešimų apie žmogaus teisių pažeidimus Čečėnijoje, buvo nušauta Maskvoje 2006 m. spalio 7 d.
Kremliaus kritikė 48 metų A.Politkovskaja buvo nušauta 2006-ųjų spalio 7 dieną.<br>RIA Novosti/Sputnik nuotr.
Kremliaus kritikė 48 metų A.Politkovskaja buvo nušauta 2006-ųjų spalio 7 dieną.<br>RIA Novosti/Sputnik nuotr.
 Teismas nusprendė, kad su trimis „Pussy Riot“ narėmis buvo nežmoniškai ir žeminančiai elgiamasi.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Teismas nusprendė, kad su trimis „Pussy Riot“ narėmis buvo nežmoniškai ir žeminančiai elgiamasi.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 17, 2018, 2:24 PM

Nutartyje dėl A. Politkovskajos, 2006 metais nušautos Maskvoje, Strasbūre įsikūręs EŽTT daro išvadą, jog Rusija „nesiėmė tinkamų tyrimo veiksmų, kad surastų asmenį ar asmenis, užsakiusius šį nužudymą“.

EŽTT teisėjų teigimu, rusų tyrėjams derėjo aiškintis galimybę, kad nusikaltimą užsakė „Rusijos vidaus slaptosios tarnybos FST arba Čečėnijos Respublikos administracijos agentai“.

Bylą Europos teisme iškėlė A. Politkovskajos šeima, kuri teigia, kad Rusija neatliko deramo tyrimo, nors dėl žurnalistės nužudymo nuteisė penkis vyrus.

EŽTT nurodė Rusijai sumokėti 20 tūkst. eurų keturiems šeimos nariams: A. Politkovskajos motinai, seseriai ir dviem vaikams.

„Pažeminimas“

Kita byla susijusi su trimis merginų pankroko grupės „Pussy Riot“ narėmis, kurios 2012 metais buvo areštuotos už protesto prieš Vladimirą Putiną dainą pagrindinėje Maskvos katedroje.

Teismas nusprendė, kad su trimis „Pussy Riot“ narėmis buvo nežmoniškai ir žeminančiai elgiamasi, taip pat buvo pažeista jų teisė į sąžiningą teismą ir raiškos laisvę.

Septyni bylą nagrinėję teisėjai nustatė, kad trys „Pussy Riot“ narės į teismą buvo vežiojamos „perpildymo sąlygomis“ ir patyrė „pažeminimą“ dėl nuolatinio laikymo stikliniame teisiamųjų narve.

Penkis mėnesius iki teismo trukęs jų sulaikymas, EŽTT nuomone, taip pat buvo nepateisinamas, o prokurorai pateikė „stereotipiškas priežastis“ jų laikymui už grotų.

Galiausiai šios trys protestuotojos negavo teisingo teismo, nes negalėjo bendrauti su savo advokatais, o jų įkalinimo bausmės buvo „ypač griežtos“.

Trys grupės narės buvo nuteistos už „chuliganizmą iš religinės neapykantos“. Jų teismas sulaukė tarptautinės žiniasklaidos dėmesio ir išprovokavo žmogaus teisių organizacijų protestus.

Grupės narės Nadežda Tolokonikova ir Marija Aliochina buvo nuteistos kalėti dvejus metus ir į laisvę išėjo po metų ir devynių mėnesių.

Trečia protesto katedroje dalyvė Jekaterina Samucevič po dviejų mėnesių buvo paleista lygtinai.

EŽTT nurodė Rusijai sumokėti N. Tolokonikovai ir M. Aliochinai kompensacijas po 16 tūkst. eurų ir 5 tūkst. eurų J. Samucevič, be to, apmokėti jų teismo išlaidas – 11 760 eurų.

Pirmadienį Rusija skyrė po 15 parų administracinio arešto kitoms trims „Pussy Riot“ narėms ir vienam jų šalininkui už sekmadienio protesto akciją, kai šie asmenys, vilkėdami policijos uniformas, įsiveržė į stadiono aikštę vykstant Pasaulio futbolo čempionato finalui.

Maskvos teismas skyrė Veronikai Nikulšinai, Olgai Kuračiovai, Olgai Pachtusovai ir Piotrui Verzilovui 15 parų įkalinimo, taip pat trejiems metams uždraudė jiems lankytis sporto renginiuose, pranešė teismų naujienų portalas „Mediazona“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.