Sirijoje iš Damasko režimą palaikančių miestelių evakavosi tūkstančiai gyventojų

Iš dviejų Sirijos šiaurėje esančių režimą remiančių miestelių ketvirtadienį evakavosi keli tūkstančiai gyventojų – taip baigėsi viena ilgiausių apsiausčių septynerius metus trunkančiame Sirijos pilietiniame kare.

Iš dviejų Sirijos šiaurėje esančių režimą remiančių miestelių ketvirtadienį evakavosi keli tūkstančiai gyventojų – taip baigėsi viena ilgiausių apsiausčių septynerius metus trunkančiame Sirijos pilietiniame kare. <br>Sputnik/Scanpix nuotr.
Iš dviejų Sirijos šiaurėje esančių režimą remiančių miestelių ketvirtadienį evakavosi keli tūkstančiai gyventojų – taip baigėsi viena ilgiausių apsiausčių septynerius metus trunkančiame Sirijos pilietiniame kare. <br>Sputnik/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 19, 2018, 12:32 PM, atnaujinta Jul 19, 2018, 12:34 PM

Fuaa ir Kafraja Idlibo provincijoje buvo paskutiniai blokuojami Sirijos rajonai ir retas provyriausybinių miestų, kuriuos laikė apsupusios sukilėlių pajėgos, pavyzdys.

Šie daugiausia šiitų gyvenami miesteliai buvo apsiausti ir bombarduojami trejus metus. Juos blokavo sukilėliai ir buvusio „al Qaeda“ padalinio Sirijoje vadovaujamas džihadistų aljansas „Hayat Tahrir al Sham“ (HTS).

Antradienį Damasko režimą remianti Rusija ir sukilėlių sąjungininkė Turkija susitarė, kad miestelių gyventojai būtų perkelti į vyriausybės kontroliuojamą teritoriją mainais į kalinių paleidimą iš režimo kalėjimų.

Trečiadienį ryte kelyje į Fuaa ir Kafrają neliko barikadų ir į miestelius galėjo atvažiuoti dešimtys autobusų, iš įvykio vietos pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas.

Iškart po vidurnakčio autobusai išvyko iš miestelių, o ketvirtadienį ryte buvo prie Al Eiso kaimo, iš sukilėlių kontroliuojamos teritorijos įvažiavę į režimo valdomus rajonus Alepo provincijoje.

Evakuojamų gyventojų kolonai važiuojant keliu, jo pakraščiuose stovėjo ginkluoti HTS kovotojai. Provyriausybinių sukarintų grupuočių nariai ir paprasti civiliai autobusuose sėdėjo ramiai ir žvelgė į priekį.

Evakavosi maždaug 6,9 tūkst. civilių ir kovotojų. Dabar Fuaa ir Kafrajoje „gyventojų visiškai nėra“, ketvirtadienį ryte pranešė padėtį šalyje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

„Autobusams įvažiavus į režimo kontroliuojamus rajonus režimas pradėjo paleisti sulaikytuosius, kaip buvo sutarta“, – sakė SOHR vadovas Rami Abdel Rahmanas.

Kaip sakė HTS šaltiniai, dėl evakuacijos buvo susitarta mainais į 1,5 tūkst. žmonių paleidimą iš vyriausybinių kalėjimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.