JAV sulaikyta įtariama rusų agentė M. Butina galėjo palaikyti ryšius su Latvija

Latvijos saugumo policija pradėjo tyrimą dėl Jungtinėse Valstijose neseniai sulaikytos įtariamos Rusijos agentės Marijos Butinos veiklos, trečiadienį pranešė pareigūnai.

Latvijos saugumo policija pradėjo tyrimą dėl Jungtinėse Valstijose neseniai sulaikytos įtariamos Rusijos agentės Marijos Butinos veiklos, trečiadienį pranešė pareigūnai. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Latvijos saugumo policija pradėjo tyrimą dėl Jungtinėse Valstijose neseniai sulaikytos įtariamos Rusijos agentės Marijos Butinos veiklos, trečiadienį pranešė pareigūnai. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 25, 2018, 5:24 PM, atnaujinta Jul 25, 2018, 5:26 PM

Liepos 14 dieną M. Butina buvo sulaikyta Jungtinėse Valstijose, o amerikiečių tyrėjai įtaria, kad ji bent nuo 2015 metų Jungtinėse Valstijose „vykdė konspiracinę veiklą Rusijos naudai, buvo Rusijos valstybės pareigūno agentė ir naudojosi asmeniniais ryšiais su amerikiečiu, darančiu įtaką JAV politikai“.

M. Butinai pateikti kaltinimai nėra traktuojami kaip kaltinimai šnipinėjimu.

Latvių Saugumo policija patvirtino naujienų agentūrai BNS tirianti M. Butinos veiklą ir jos ryšius su Latvija.

2013 metais M. Butina savo „Instagram“ paskyrose paskelbė nuotraukų, kuriose ji matyti pozuojanti su ginklais. Tai pačiai metais ji nusifotografavo oro bendrovės „airBaltic“ lėktuve, skridusiame iš Talino į Rygą.

Nuo 2015 metų naujų jos „Instagram“ žinučių nebuvo paskelbta.

Saugumo policija patvirtino BNS, kad M. Būtina pastaruoju metu nebuvo patekusi į teisėsaugos akiratį, bet dabar aiškinamasi, kokie buvo jos ryšiai su vadinamojo praktinio šaudymo entuziastais, susijusiais su Rusija, ir kokius ryšius jie galėjo palaikyti su Latvija.

Pareigūnai atkreipė dėmesį, kad praktinio šaudymo aktyvistai, su kuriais siejama M. Butina, apmoko žmones naudotis ginklais sparčiai kintančiomis aplinkybėmis – pavyzdžiui, patiriant didelę įtampą, šaudant į tolimus taikinius, judant ir įvairiomis padėtimis. Tokie įgūdžiai gali būti panaudoti vykstant koviniams veiksmams.

Saugumo policija taip pat pažymėjo, kad konfliktas Rytų Ukrainoje parodė, jog sukarintos grupuotės, kurių nariai yra apmokyti naudojant tokius metodus, aktyviai dalyvavo kovos veiksmuose separatistų pusėje.

Kaip anksčiau pranešė naujienų agentūra AFP, JAV prokurorai teigia, kad M. Butina naudojosi artimais ryšiais su įtakinga lobistine organizacija – Nacionaline šaulių asociacija (NEA). Apsimetusi Amerikoje viešinčia studente, ji stengėsi užmegzti ryšius su aukšto rango respublikonais, taip pat palaikė kontaktus su Rusijos prezidento Vladimiro Putino svarbiu politiniu rėmėju Aleksandru Toršinu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.