Lenkai priblokšti: kol medikai barėsi, pacientas mirė

Lenkiją pribloškė pranešimas, kad iš vienos į kitą sostinės ligoninę tirti pervežtas pacientas mirė, nes medikai visą valandą sunkų ligonį paliko be priežiūros ir ginčijosi dėl finansinio atsiskaitymo už paslaugą.

Vyras atvežtas į ligoninę po avarijos, bet medikai nespėjo suteikti pagalbos.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Vyras atvežtas į ligoninę po avarijos, bet medikai nespėjo suteikti pagalbos.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Aug 24, 2018, 7:57 PM

Varšuvoje per didelę automobilio avariją nukentėjusį vyriškį paėmusi Karo ligoninės greitosios pagalbos mašina nusprendė nukentėjusįjį gabenti ne į savą, bet į Pragos mikrorajono ligoninę, mat tuo metu sava ligoninė buvo perpildyta, o Pragos ligoninės gydytojai buvo laisvesni.

Nukentėjusiojo niekas neskubėjo apžiūrėti ir atlikti skubių toksikologinių kraujo tyrimų.

Pragos ligoninės Priimamojo skyriaus vadovai pareiškė, kad tokius tyrimus padarys tik tada, jei greitosios pagalbos vairuotojas sumokės už tai banko kortele arba grynaisiais.

Bado pirštu vieni į kitus

Taip besiginčijant pacientas mirė nesulaukęs pagalbos, o abiejų ligoninių vadovai tvirtina esantys nekalti.

Pragos ligoninės direktoriaus pavaduotojas Igoris Radziewiczius-Winickis mano, kad kalta Karo ligoninės vadovybė.

Pastaroji esą metų pradžioje nepanoro kitų ligoninių pavyzdžiu pasirašyti ilgalaikės sutarties dėl tarpusavio atsiskaitymų piniginiais pervedimais, nes norėjo, kad būtų sumokama iš karto.

Bet greitosios pagalbos vairuotojas esą pareiškė grynųjų pinigų neturįs, o jo banko kortelė – tuščia.

„Visiškai nedovanotina, kai iš pradžių yra tvarkomi finansiniai ligoninių tarpusavio atsiskaitymai, o rūpinimasis pacientu atidedamas vėlesniam laikui“, – pareiškė Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas spaudai Krzysztofas Jakubiakas ir pridūrė, kad pirmoje vietoje turi būti pacientų sveikata.

Pranešama, kad ministerija siųs kontrolierius šiam įvykiui ištirti.

Dėl vyriškio mirties aplinkybių bylą nusprendė kelti ir Pragos rajono teismas.

Jau nebe pirmas kartas

Lenkijos žiniasklaida priminė, kad tai ne pirmas kartas, kai pacientas miršta dėl absurdiškų gydymo įstaigų procedūrų.

Prieš ketverius metus tautiečius sukrėtė aštuonerių metų berniuko mirtis Universitetinės Vroclavo ligoninės priimamajame.

Sunkiai per avariją sužeistą berniuką greitosios pagalbos sraigtasparnis atgabeno į šią ligoninę, tačiau medikai atsisakė padėti teigdami, jog tą naktį skubios pagalbos paslaugas teikia kita gydymo įstaiga.

Barniams užsitęsus keliasdešimt minučių berniukas mirė taip ir nesulaukęs pagalbos. Tyrimas parodė, kad dėl vaiko mirties kaltas ne tik gydytojų beširdiškumas, bet ir sisteminės bėdos Sveikatos apsaugos ministerijoje.

Dėl mažų algų į užsienį emigravus daugybei medikų Vroclavo ligoninėje ėmė trūkti gydytojų.

Neatlaikydami didžiulio darbo krūvio pervargę gydytojai ėmė atsisakinėti naktimis priimti greitosios pagalbos atvežtus ligonius teigdami, kad bijo galimos teisminės atsakomybės už klaidas.

Ministerija kaltę vertė ligoninei teigdama, kad ji yra įsipareigojusi pagalbą teikti visą parą ir privalo tai daryti.

Ligoninės direktorius kaltę neigė ir atšovė, kad jų įstaiga aptarnauja daugiausia pacientų.

O tai, kad, susidarius skubios pagalbos laukiančių ligonių eilei, dalis jų persiunčiama į kitas įstaigas, esą reiškia vien didelį rūpinimąsi sergančiaisiais.

Ligonių eilės nemažėja

Pernai dėl medikų aplaidumo 32 metų vyras mirė Rybniko mieste. Širdies plote skausmus jutusiam vyrui gydytoja po trumpos apžiūros skyrė vaistų nuo kosulio ir patarė keletą dienų pagulėti namuose.

Iš ligoninės išėjęs vyras po kelių minučių sukniubo prie savo automobilio ir nebepakilo. Vaikino tėvai apskundė ligoninę teismui dėl tinkamos pagalbos nesuteikimo.

Medikai gynėsi, kad ne visada įmanoma atskirti panašius skirtingų ligų simptomus.

Be to, priminė, kad dėl didelio pacientų srauto ir formalumų tvarkant dokumentus ligoniams apžiūrėti gali skirti vos kelias minutes.

Vietos spauda ragina imti pavyzdį iš Čekijos, kur prieš keletą metų buvo įvestas mokamas gydymas, – dėl to padidėjo medikų uždarbis ir ryškiai sumažėjo pacientų eilės.

Esą Lenkijoje dalis pacientų eina pas gydytojus labiau pasikalbėti, o ne dėl gydymo, dėl to pas medikus sunkiau patekti rimtai susirgusiems.

Siekdami didesnių algų daugybė gydytojų ir slaugių emigruoja, o likę tėvynėje kasmet rengia streikus.

Politikai žada didinti sistemos finansavimą, tačiau permainos vyksta lėtai, o ligonių eilės nemažėja, nusiskundimų daugėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.