Paryžiaus gyventojus iš proto varo paupyje įrengti pisuarai

Paryžiaus gatvėse galima nusilengvinti žvelgiant į Senos upės tėkmę. Šv.Liudviko saloje išstatyti keturi pisuarai turėjo pagerinti gatvės higienos būklę, tačiau vietos gyventojus ši idėja varo iš proto.

Pisuarai atrodo lyg šiukšlių dėžės.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
Pisuarai atrodo lyg šiukšlių dėžės.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
Pisuarai atrodo lyg šiukšlių dėžės.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
Pisuarai atrodo lyg šiukšlių dėžės.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
Pisuarai atrodo lyg šiukšlių dėžės.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
Pisuarai atrodo lyg šiukšlių dėžės.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„The Guardian“, „Lietuvos rytas“ inf.

2018-08-25 16:13

Ryškiai raudoni pisuarai, kurie pastatyti viešai matomose vietose, salos gyventojams ir verslininkams sukėlė tokį pyktį, kad jie nutarė parašyti skundą miesto savivaldybei ir pradėjo rinkti parašus peticijai.

„Nebūtina statyti tokių baisių ir visai nekuklių objektų pačioje istorinėje miesto širdyje, visai greta Dievo Motinos katedros, – piktinosi 68-erių Paola Pellizzari, kuri netoliese turi Venecijos meno parduotuvę. – Puodą šlapinimuisi jie pastatė greta vieno gražiausių pastatų šioje saloje, kuriame gyveno poetas Charles’is Baudelaire’as.“

„Uritrottoir“ – taip sujungus du prancūziškus žodžius „šlapimas“ ir „šaligatvis“ buvo pavadinti nauji ryškiai raudoni pisuarai.

Iš tiesų tai paprasčiausios dėžės su anga priekyje.

Pasak tokių pisuarų kūrėjų, tai – ekologiškas sprendimas tiems, kuriuos gatvėje prispiria reikalas ir kurie nesibodi nusilengvinti ant šaligatvio ar namo kampo.

„Jeigu nieko nedarysime, vyrai šlapinsis tiesiog gatvėse, – idėją gynė salos administracijos vadovas Arielis Weilis. – Jei jau žmones tai šitaip nervina, rasime jiems kitą vietą.“

Daugybė gyventojų mano, kad pisuaras be jokios širmos ar kitokios priedangos tam, kuris šlapinasi, yra tiesiog necivilizuotas sprendimas.

Pasak P.Pellizzari, vienas pisuaras, stovintis 20 metrų nuo pradinės mokyklos, „skatina ekshibicionizmą“.

„Tai tiesiog siaubinga, – teigė 50-metis meno galerijos savininkas, kuris nenorėjo atskleisti vardo. – Mums pasakyta, kad turime su visu tuo taikstytis, bet juk tai nėra priimtina. Niokojamas salos paveldas. Ar žmonės negali elgtis mandagiai?“

Beje, kai kas pisuarus pavadino diskriminuojančiu akibrokštu.

„Tai siunčia seksistinę žinutę: esą vyrai negali savęs kontroliuoti, tad visuomenė turi prisitaikyti. Viešosios vietos turi būti kuriamos taip, kad nekeltų nė mažiausio diskomforto.

Čia absurdas. Niekam nereikėtų šlapintis tiesiog gatvėje!“ – teigė Prancūzijos feminisčių grupės „Femmes Solidaires“ vadovė Gwendoline Coipeault.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.