Vladimiras Putinas nusprendė pasiaiškinti dėl pensinio amžiaus didinimo

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį per retą kreipimąsi per televiziją kalbėjo apie kontroversišką pensijų reformą.

 V.Putinas kreipėsi į visuomenę dėl pensinio amžiaus. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 V.Putinas kreipėsi į visuomenę dėl pensinio amžiaus. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 29, 2018, 11:54 AM, atnaujinta Aug 29, 2018, 12:30 PM

Kai kurie ekspertai spėjo, kad jis sušvelnins siūlomas priemones, siekdamas sustabdyti savo reitingų smukimą.

„Suprantu, koks svarbus šis klausimas milijonams žmonių“, – kalbėjo V.Putinas. 

Pasak jo, kalbos apie būtinybę didinti pensinį amžių buvo jau seniai, tačiau sprendimas nuolat atidėliotas. Rusijos prezidentas aiškino, kad didinti pensinį amžių būtina dėl demografinės padėties. 

„2005 m. sakiau, kad pensinis amžius nebus didinamas, kol aš būsiu prezidentu. Tuomet tokios kalbos buvo pagrįstos“, – teigė V.Putinas. 

Pasak jo, žmonių gyvenimo trūkmė Rusijoje nuolatos didėja, todėl daugėja ir žmonių, kuriems reikia mokėti pensijas. 

„Kokius turime variantus? Susitaikyti su mažomis pensijomis ir galiausiai sužlugsiančia pensine sistema arba priimti nepopuliarų, bet reikalingą sprendimą“, – kalbėjo Rusijos lyderis. 

Jis teigė, kad ilguoju laikotarpiu valstybė gali būti nepajėgi mokėti pensijas. Todėl būtina padėtį keisti. V.Putinas tikino, kad padėties negelbėtų nei mokesčių didinimas, nei naftos kompanijų didesnis apmokestinimas, nes iš čia gautų lėšų ilgam neužtektų. 

Tiesa, V.Putinas pasiūlė sumažinti Vyriausybės siūlomą pensinio amžiaus padidinimą moterims nuo 63 metų iki 60 metų. Jis taip pat numato mažinti pensinį amžių priklausomai nuo turimų vaikų skaičiaus. 

Jis taip pat pasiūlė numatyti administracinę ir net baudžiamąją atsakomybę darbdaviams, atleidusiems priešpensinio amžiaus žmogų. 

Rusijos prezidentas pasiūlė sumažinti būtinąjį darbo stažą norint išeiti į pensiją anksčiau. Šiuo metu Rusijoje anksčiau į pensiją išeiti gali moteris, jei jos darbo stažas siekia 40 metų, vyrai – jei darbo stažas yra 45 metai. Rusijos lyderis sako, kad jis gali būti sumažintas 3 metais. 

„Daugelis ekspertų sako, kad mes pernelyg ilgai delsėme priimti šiuos sudėtingus sprendimus. Aš taip nemanau. Tiesiog nebuvome tam pasiruošę. Tačiau daugiau atidėlioti negalime“, – tvirtino V.Putinas. 

Vyriausybė planuoja palaipsniui padidinti pensinį amžių penkeriais metais: iki 65 metų vyrams ir iki 63 metų moterims. Tai būtų pirmoji tokia pertvarka per pastaruosius 90 metų, Rusijos ekonomikai atsidūrus sunkioje padėtyje dėl Vakarų sankcijų.

Siūlomos priemonės, kurias per pirmąjį svarstymą jau patvirtino parlamento žemieji rūmai, išprovokavo šalyje retą viešo nepasitenkinimo bangą. Pastarosiomis savaitėmis visoje Rusijoje demonstracijose dalyvavo tūkstančiai žmonių.

V.Putinas, mėgindamas atsiriboti nuo daug aistrų sukėlusių reformų, antradienį per susitikimą su valdininkais akcentavo, kad bet kokie sprendimai šiuo klausimu turi būti „teisingi“.

„Prašau jūsų nepamiršti, kad visi mūsų sprendimai palies milijonų žmonių likimus ir turi būti teisingi“, – sakė jis Omsko miesto aukšto rango pareigūnams.

Tuo pat metu Rusijos lyderis pabrėžė, kad griežtos priemonės yra neišvengiamos.

„Turime atsižvelgti į tikrąją padėtį ekonomikoje ir darbo rinkoje. Turime suprasti, kas laukia šalies po 10, 20 ir net 30 metų“, – nurodė Kremliaus šeimininkas.

Kai kurie ekonomistai ir stebėtojai anksčiau spėjo, kad V.Putinas, kurio kreipimasis, sušvelnins reformą, siūlydamas padidinti pensinį amžių moterims iki 60 metų vietoj 63-ejų ir galbūt pratęsti pereinamąjį laikotarpį.

Atsižvelgiant į Rusijos gyventojų trumpą gyvenimo trukmę, daugelis jų po planuojamų reformų gali mirti taip ir nesulaikę pensijos. Vyriausybė savo ruožtu tikina, jog dabartinė sistema yra pernelyg didelė našta valstybės iždui.

Praeityje žadėjusio nedidinti pensinio amžiaus V.Putino reitingai smuko nuo 80 proc. gegužę iki 64 proc. liepą, rodo valstybinio Viešosios nuomonės tyrimų centro (VCIOM) apklausos rezultatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: diskusija po pirmojo prezidento rinkimų turo