Rusai dėl gyventojų skaičiaus mažėjimo skambina pavojaus varpais

Rusijos gyventojų skaičiaus mažėjimas verčia sunerimti. Kasmet šioje šalyje miršta 300 tūkst. žmonių. Dar daugiau rusų palieka savo valstybę ir laimės ieškoti vyksta svetur, bet tikslus jų skaičius nežinomas.

Iš Rusijos laimės ieškoti svetur dažniausiai traukia gerą išsilavinimą turintys jauni žmonės.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Iš Rusijos laimės ieškoti svetur dažniausiai traukia gerą išsilavinimą turintys jauni žmonės.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai LR, Maskva

2018-08-30 06:40

Per pirmuosius šešis šių metų mėnesius Rusijos gyventojų skaičius oficialiai sumažėjo 87 tūkst. Valstybinė statistikos tarnyba „Rosstat“ skaičiuoja, kad 2018 liepos 1 d. šalyje gyveno 146,8 mln. žmonių. Gyventojų skaičius traukiasi dėl sumažėjusio gimstamumo ir didelio mirtingumo.

Bet yra ir ne ką mažiau svarbi priežastis – emigracija. Tikrųjų jos mastų Rusija iki galo nežino.

Gimstamumas per pirmąjį pusmetį Rusijoje sumažėjo nuo 821 tūkst. 2017 metais iki 782,8 tūkst. šiemet. Tuo metu žmonių mirtingumo rodiklis kiek paaugo. Per pirmąjį praėjusių metų pusmetį jis siekė 940,4 tūkst. žmonių, šiemet – jau 946,9 tūkst. Taigi, mirė 164,1 tūkst. žmonių daugiau, nei gimė. Iki metų pabaigos šis skaičius dar išaugs.

Mažėja ir žmonių, atvykstančių gyventi į Rusiją iš kitų valstybių. Dar neseniai imigrantai kompensuodavo rusų skaičiaus mažėjimą valstybėje, bet tai kinta. Per pirmąjį 2018 m. pusmetį Rusijoje registravosi 75,4 tūkst. imigrantų. 2017 m. pirmąjį pusmetį šis skaičius siekė 102, 3 tūkst.

Tačiau nėra net preliminariai tikslių duomenų apie tai, kiek žmonių iš Rusijos emigravo. Žinoma tik tiek, kad 1991 m. gyventojų skaičius siekė 148,6 mln., o dabar, „Rosstat“ duomenimis, šis skaičius lygus 146,8 mln.

Tiesa, pasitaikė laikotarpių, kai šalies gyventojų skaičius augo. Geriausiai jis atrodė 2011–2015 m. Šiuo laikotarpiu Rusija galėjo džiaugtis augančiu gyventojų skaičiumi daugiausia dėl į šalį plūstelėjusių migrantų iš Vidurinės Azijos valstybių.

Tačiau patys rusai ėmė vis dažniau vykti laimės ieškoti svetur. Šis procesas pasidarė ypač ryškus 2012-aisiais, kai iš šalies išvyko 123 tūkst. žmonių. Toliau padėtis tik blogėjo. 2013-aisiais Rusiją paliko 196 tūkst. žmonių, vėlesniais metais – 308 tūkst., 350 tūkst. 2017 m. šis skaičius siekė rekordines aukštumas, mat emigrantų buvo jau 390 tūkst.

Tiesa, į oficialią emigracijos statistiką įtraukiami tik tie asmenys, kurie savo išvykimą deklaruoja. Tačiau didžioji dalis rusų išvykdami iš šalies apie tai nepraneša, todėl į emigracijos statistiką jie nėra įtraukiami.

Todėl neabejojama, kad tikrasis išvykusiųjų iš Rusijos skaičius yra gerokai didesnis.

Įdomu tai, kad iš šalies dažniausiai išvyksta ne mažiausias pajamas gaunantys ir gimtinėje sunkiai besiverčiantys žmonės. Pirmiausia iš Rusijos sprunka gerą išsilavinimą turintys jauni žmonės. Jie traukia į Vokietiją, Prancūziją, Jungtinę Karalystę, kitas Europos šalis ar net Kiniją.

Rusijos interneto svetainė life-abroad.ru, pateikianti informaciją apie gyvenimą svetur, rašo: „Per pastaruosius metus Lietuva ir Latvija tapo rusų atspirties tašku siekiant išvykti toliau į Vakarus. Jūrmala, Ryga ar Vilnius – miestai, kuriuose rusai gali susikalbėti gimtąja kalba. Be to, čia jie gauna visą „europietišką gėrį“: švarą, mandagius valstybės tarnautojus ir įstatymo viršenybę.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.