Donecke pasikeitė vadai, tik ne tikslas

Po apsišaukėliškos Donecko liaudies respublikos vado nužudymo įsiplieskė žodžių karas tarp Rusijos ir Ukrainos. Tuo metu separatistai grasina, kad dėl šio įvykio Kijevas sulauks atsako.

D.Trapeznikovas (nuotr. dešinėje), užėmęs nužudytojo A.Zacharčenkos vietą, tikino, kad Donecke niekas nesikeis.<br>AFP/„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
D.Trapeznikovas (nuotr. dešinėje), užėmęs nužudytojo A.Zacharčenkos vietą, tikino, kad Donecke niekas nesikeis.<br>AFP/„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
D.Trapeznikovas (nuotr.), užėmęs nužudytojo A.Zacharčenkos vietą, tikino, kad Donecke niekas nesikeis.<br>AFP/„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
D.Trapeznikovas (nuotr.), užėmęs nužudytojo A.Zacharčenkos vietą, tikino, kad Donecke niekas nesikeis.<br>AFP/„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
A.Zacharčenka<br>AFP/„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
A.Zacharčenka<br>AFP/„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Kommersant“, MK, „Lietuvos rytas“

2018-09-04 08:48, atnaujinta 2018-09-04 08:59

Po Aleksandro Zacharčenkos nužudymo praėjusios savaitės penktadienį laikinuoju apsišaukėliškos respublikos vadu tapęs, o iki tol premjero pavaduotoju buvęs Dmitrijus Trapeznikovas tikino tęsiąs savo pirmtako darbus.

37-erių D.Trapeznikovas teigė, kad Doneckas ir toliau sieks integracijos į Rusiją – galutinis tikslas yra prijungti regioną prie „didžiosios tėvynės“.

Kol naujasis apsišaukėliškos respublikos vadas dėstė savo planus, o A.Zacharčenkos gedėjo bendraminčiai, Kijevas ir Maskva įsitraukė į žodžių karą.

A.Zacharčenkos laidotuvėse apsilankė buvusi Krymo prokurorė, dabar Rusijos Valstybės Dūmos deputatė Natalija Poklonskaja. Ji nužudymo organizatorius pavadino „gėdingais šakalais“.

„A.Zacharčenka – tikras tautos didvyris, Rusijos didvyris, kuris paaukojo gyvybę už tėvynę, už rusišką Donbasą. Mūsų atmintyje jis visuomet išliks kaip drąsus didvyris, į kurį reikia lygiuotis“, – N.Poklonskaja liaupsino separatistų lyderį.

Ji tikino neabejojanti, kad „nusikaltėliai atsakys prieš Dievą“, tačiau tuo pat metu žadėjo, jog bus padaryta viskas, kad nužudymą įvykdę asmenys atsidurtų teisme.

Progos pasisvaidyti kaltinimais Kijevui nepraleido ir Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova. A.Zacharčenkos nužudymą ji pavadino pirmiausia Ukrainos tragedija.

„Tai pirmiausia yra tragedija Ukrainai. Tai reiškia, kad liko dar viena galimybe mažiau šaliai atgimti, stoti į demokratijos pusę, tapti laisva, savo piliečius gerbiančia valstybe“, – tvirtino M.Zacharova.

Pasak jos, po šio įvykio sunkiai pasiektiems Minsko susitarimams dabar iškilo didelė grėsmė, o separatistų lyderio nužudymas esą yra teroro išpuolis.

Maskva tikino, kad už A.Zacharčenkos mirtį atsakinga Ukraina, pasak Rusijos, nužudymą įvykdė jos diversantai.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas iš karto po šio įvykio pasiuntė telegramą, kurioje teigta, kad „tie, kurie pasirinko teroro, prievartos kelią, negali tikėtis taikaus, politinio konflikto sprendimo“.

Iš karto po A.Zacharčenkos nužudymo apsišaukėliškos respublikos pareigūnai teigė sulaikę ukrainiečius, kurie surengė sprogdinimą kavinėje „Separ“, kurioje tuo metu buvo separatistų lyderis.

Tačiau Kijevas visus šiuos kaltinimus neigia.

„Mes turime pagrindo manyti, kad A.Zacharčenka buvo nužudytas dėl vidaus nesutarimų tarp separatistų. Taip pat neatmetame ir Rusijos specialiųjų tarnybų dalyvavimo. Gali būti, kad A.Zacharčenka trukdė rusams ir buvo nuspręsta jį pašalinti“, – kalbėjo Ukrainos saugumo tarnybos vadovų štabo viršininkas Igoris Guskovas.

Tiesa, apie tai, kad prie A.Zacharčenkos nužudymo galėjo prisidėti žmonės iš jo aplinkos, prabilo ir patys separatistai.

Mat jų lyderis buvo nužudytas kavinėje, kurioje įprastai lankosi apsišaukėliškos Donecko liaudies respublikos vadai, dėl to ji gerai saugoma.

Be to, kavinė priklauso šios separatistinės respublikos apsaugos viršininkui, tad visi ten besilankantys žmonės yra griežtai tikrinami. Taigi separatistai prabilo, kad be žmogaus iš A.Zacharčenkos aplinkos padėti kavinėje bombą būtų buvę faktiškai neįmanoma.

Tuo metu Donecko separatistų operatyvinės komandos atstovas Eduardas Basurinas pareiškė, kad Ukraina, įvykdžiusi išpuolį prieš A.Zacharčenką, dabar ėmė ruoštis platesniems kariniams veiksmams ir rengiasi pulti.

Separatistų lyderio A.Zacharčenkos nužudymas ne juokais išgąsdino ir apsišaukėliškos Luhansko liaudies respublikos vadus. Jų ministrų tarybos pirmininkas Sergejus Kozlovas netrukus po nužudymo pareiškė nedelsiant išvykstantis iš Luhansko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.