Maldyvuose dėl religinių priežasčių sunaikintas garsaus britų skulptoriaus kūrinys

Maldyvuose kirtikliais ir galinga technika ginkluoti policijos pareigūnai sunaikino garsaus britų skulptoriaus modernų kūrinį, kurį darbą baigiantis autoritarinis šalies lyderis Abdulla Yameenas paskelbė įžeidžiančiu islamą.

 Maldyvuose kirtikliais ir galinga technika ginkluoti policijos pareigūnai sunaikino garsaus britų skulptoriaus modernų kūrinį, kurį darbą baigiantis autoritarinis šalies lyderis Abdulla Yameenas paskelbė įžeidžiančiu islamą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Maldyvuose kirtikliais ir galinga technika ginkluoti policijos pareigūnai sunaikino garsaus britų skulptoriaus modernų kūrinį, kurį darbą baigiantis autoritarinis šalies lyderis Abdulla Yameenas paskelbė įžeidžiančiu islamą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 25, 2018, 3:32 PM, atnaujinta Sep 25, 2018, 3:34 PM

Liepos mėnesį A. Yameenas nurodė sunaikinti Jasono de Caireso Tayloro skulptūras, tačiau jo įsakymo vykdymas buvo atidėtas iki penktadienio, prezidento rinkimų išvakarių. A. Yameenas šiuos rinkimus pralaimėjo liberalių pažiūrų kandidatui.

Metalinis kubas su virtine britų menininko sukurtų statulų liepą buvo iki pusės panardintas į vandenį turistų pamėgtuose Maldyvuose. Šioje Indijos vandenyne esančioje salų valstybėje gyvena maždaug 340 tūkst. musulmonų sunitų.

Islamas, oficiali Maldyvų religija, draudžia vaizduoti stabus. Brito darbas sulaukė dvasininkų kritikos, nors pačiose statulose nėra religinių simbolių ar prasmės.

Liepą Jemenas pareiškė, kad dėl meno kūrinio „Coralarium“ išprovokuotų „visuomenės nuotaikų“ buvo nuspręsta meno kūrinį sunaikinti.

Kol kas neaišku, kodėl britų menininko sukurtas metalinis kubas su skulptūromis vandenyje išbuvo nepaliestas iki penktadienio prieš rinkimus.

Nuotraukose buvo užfiksuota, kaip policijos pareigūnai kirtikliais daužo statulas ir technikos pagalba kelia juos iš didžiulio ažūrinio metalinio kubo.

Valstybinė žiniasklaida paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip keletas vyrų plėšia skulptūrą nuo jos pagrindo.

„Buvau labai šokiruotas ir prislėgtas sielvarto, kai sužinojau, kad Maldyvų valdžia sunaikino mano skulptūras iš (mano kūrinio) „Coralarium“, nepaisant tebevykstančių konsultacijų ir dialogo“, – pareiškė J. deCairesas Tayloras savo pareiškime naujienų agentūrai AFP.

Maldyvai vis tiek yra nuostabūs, turintys šiltus ir draugiškus gyventojus, bet tai yra liūdna diena menui ir liūdna diena aplinkai“, – sakė jis.

Maldyvai draudžia statulų importą. Salose uždrausti net Budos atvaizdai, nors šalis turi seną budizmo istoriją. Ši religija buvo praktikuojama salose iki islamo.

Nepaisant šių įsakymų, artėjant sekmadienio prezidento rinkimams sostinėje Malėje iškilo didžiuliai A. Yameeną vaizduojantys plakatai. Tačiau po penkerių A. Yameeno autoritarinio valdymo metų pergalė rinkimuose netikėtai atiteko opozicijos kandidatui Ibrahimui Mohamedui Solihui, ir geležiniu kumščiu šalį valdžiusio lyderio atvaizdai buvo nuplėšti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.