Pragaras žemėje: kovoti prieš krikščionis užsimojo ugnimi ir kardu

Kinijos valdžia nenustoja vykdyti žiaurių represijų prieš krikščionybę. Internete plinta niokojamų bažnyčių ir degančių kryžių vaizdo įrašai. Krikščioniškus simbolius šalyje keičia partijos atributika.

38 milijonai Kinijos krikščionių skundžiasi, kad pareigūnai juos persekioja.<br>AP nuotr.
38 milijonai Kinijos krikščionių skundžiasi, kad pareigūnai juos persekioja.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Fox News“, ABC, „Lietuvos rytas“

Sep 27, 2018, 10:19 PM

Jau kuris laikas Kinijos vyriausybė griauna bažnyčias, degina Biblijas ir kryžius, o krikščionis verčia pasirašyti dokumentus, kuriais jie esą atsisako savo tikėjimo.

Nesutikusiems pasirašyti dokumentų dėl religijos atsisakymo žmonėms paprasčiausiai pasakoma, kad jiems bus panaikintos visos socialinės garantijos.

Tikintieji skundžiasi, kad toks laisvės suvaržymas – dar vienas būdas šalyje panaikinti religiją ir gyventojus priversti paklusti ateistinei Komunistų partijai, kuri nemėgsta jokios konkurencijos.

„Tarptautinė bendruomenė turėtų būti susirūpinusi dėl tokių religijos ir įsitikinimų laisvės pažeidinėjimų“, – tvirtino krikščioniškos organizacijos „China Aid“ pastorius Bobas Fu.

Demokratiją, politines ir žmogaus teises ginanti organizacija „Freedom House“ eigia, jog krikščionys ir kitos religinės bendruomenės šalyje yra persekiojami jau nuo 2012 metų.

38 mln. Kinijos krikščionių susiduria su biurokratinėmis problemomis, ekonominiu išnaudojimu, smurto protrūkiais ir rizikuoja būti įkalinti.

Ekspertai pastebi, kad tai yra įnirtingiausias kada nors buvęs krikščionybės slopinimas nuo 1982 m., kai Kinijos konstitucija piliečiams garantavo religines laisves.

„Pareigūnai tiesiog atėjo į bažnyčią ir pasakė, kad visi daiktai, susiję su tikėjimu, turi būti sunaikinti“, – pasakojo Henano provincijos pastorius Liang Zhangas.

Pastorius pasakojo, kad nuo bažnyčių stogų mieste kranai rauna kryžius, o vyriausybė įsteigė „informacijos pareigūnų“ pareigybę.

Šie žmonės stebi kitų elgesį ir valdžiai praneša apie visus neteisėtus veiksmus, kurie kelia grėsmę socialiniam stabilumui.

Varžomi ir žmonių nuomonės išsakymai internete. Draudžiama dalintis nuotraukomis, vaizdo įrašais ir bet kokia kita su religija susijusia medžiaga.

„Vienintelė vieta kalbėti apie Bibliją – individualiuose namuose įrengtose pogrindinėse bažnyčiose, kur gali susirinkti pora dešimčių žmonių“, – tvirtino Liang Zhangas.

Bažnyčiose šalia ant sienų nupieštų kryžių buvo pakabinti prezidento Xi Jinpingo ir revoliucijos lyderio Mao Zedongo portretai. Tačiau pokyčiai dar nesibaigė.

„Ant visų bažnyčių vartų iki spalio 1 dienos turi būti pakabintos Kinijos vėliavos“, – teigė Liang Zhangas.

Prieš religiją nukreiptos valdžios priemonės paveikė ne vien krikščionis. Apie milijoną Šiaurės Vakarų Kinijoje gyvenančių musulmonų uigūrų buvo apgyvendinti specialiose stovyklose, kuriose jie yra verčiami atsisakyti islamo ir prisiekti ištikimybę Komunistų partijai.

Kinijos valdžia neigia tokių stovyklų egzistavimą ir tvirtina, kad tai yra būdas užkirsti kelią ekstremistiniams išpuoliams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.