Pasaulį suskaldė gražuolių rinkimai: kas gerbia moteris, o kas jas niekina?

Gražuolių konkursai Italijos visuomenę padalijo į dvi nesutariančias puses. Žmonės ginčijasi, ar pasirodyti vien su maudymosi kostiumėliu ant scenos yra moters teisė, ar pažeminimas.

Daug kam užkliuvo, kad konkurso „Miss Italia“ nugalėtoja buvo karūnuota vilkėdama tiktai juodą bikinį.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
Daug kam užkliuvo, kad konkurso „Miss Italia“ nugalėtoja buvo karūnuota vilkėdama tiktai juodą bikinį.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
Mis Amerika N.I.Franklin džiaugėsi, kad jai nereikėjo demonstruoti kūno.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
Mis Amerika N.I.Franklin džiaugėsi, kad jai nereikėjo demonstruoti kūno.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Italija

Oct 1, 2018, 5:58 PM

Italijai, šią savaitę išsirinkusiai naują grožio karalienę, teko aiškintis, kodėl ji nepasekė JAV pavyzdžiu ir neišbraukė iš programos pikantiškiausios konkurso dalies – bikinio demonstravimo.

Maudymosi kostiumėliais ir aukštakulniais pasipuošusios Italijos gražuolės ant scenos pasirodė po to, kai konkurso vedėja Diletta Leotta paaiškino, kodėl Italija nusprendė šios tradicijos neatsisakyti.

Esą taip ginama moters teisė dėvėti ir rodyti tai, ką ji nori: „Tai yra mūsų atsakymas į šiomis dienomis mestus priekaištus, kurių buvo labai daug.

Mes pasirinkome išlaikyti tradiciją ne dėl to, kad mums trūksta drąsos ar juo labiau kad pataikaujame vyrams. Taip tikrai nėra, taip mes tiktai patvirtintume tą šlykščią teoriją, kad atviresne iškirpte ar trumpesniu sijonu pasipuošusi moteris pati provokuoja.

Aš tikiu, kad 2018-aisiais grožį galima demonstruoti be gėdos ir baimės. Visada išlaikant gerą skonį ir mandagumą. Turi keistis požiūris į moteris – jos turi būti visada gerbiamos.“

Rūbai paslepia tapatybę

„Italijoje mes nusprendėme neatsisakyti maudymosi kostiumėlių rungties. Gyvenime reikalingas nuoseklumas, todėl nematau priežasčių, kodėl šiandien reikėtų slėpti grožį: atvirkščiai – reikėtų išryškinti kiekvieną jo aspektą, kiekvieną liniją kaip moterų laisvės simbolį“, – taip Italijos sprendimą paaiškino grožio karalienės rinkimų organizatorė Patrizia Mirigliani.

„Uždangstydami moteris mes jų nepadarome labiau savimi pasitikinčių ar stipresnių, bet paslepiame jų identitetą.

Išbraukti iš gražuolių konkurso pasirodymą su bikiniais būtų tas pat, kaip atimti ginklą iš kario“, – pridėjo P.Mirigliani ir Amerikos sprendimą pavadino pernelyg moralizuojančiu.

„2019-aisiais švęsime 80-ąjį konkurso „Miss Italia“ jubiliejų ir tai bus puiki proga iš naujo parodyti tuos maudymosi kostiumėlius, kuriuos vilkėjo garsiosios divos – nuo Sophios Loren iki Ginos Lollobrigidos ir Lucios Bose“, – sakė ji atskleisdama, kad Italija požiūrio keisti net neketina.

Gali atimti karūną

Maudymosi kostiumėlį konkurso metu vilkėjo ir pirmą kartą jame dalyvavusi neįgali mergina – modelis Chiara Bordi, nešiojanti kojos protezą.

„Aš plaukioju kanoja, banglente, laipioju uolomis ir nardau, bet niekada nebūčiau patikėjusi, kad varžysiuosi konkurse „Miss Italia“ avėdama nuostabius aukštakulnius batelius“, – prisipažino mergina, kojos netekusi po avarijos.

Konkurse ji užėmė 3-iąją vietą, nors sulaukė daug patyčių.

Nugalėtojos karūna teko Carlotai Maggioranai, tačiau vos pasibaigus konkursui paaiškėjo, kad iš gražuolės ji gali būti atimta dėl viešumoje pasirodžiusių pernelyg atvirų jos nuotraukų.

Permaina grožio pasaulyje

Atvirkščiai nei Italijoje, kurioje kūno kultas ypač stiprus, Amerikoje nuspręsta keisti gražuolių konkursų tradicijas ir visiems laikams atsisveikinti su bikiniu.

Šou su bikiniais atsisakymas laikomas didžiule permaina grožio pasaulyje, tačiau amerikiečiai nusprendė, kad gražuolė nuo šiol turi būti vertinama ne tik pagal demonstruojamą kūną – tai yra vertinant ne tiktai grožį, bet ir talentą.

Šią užduotį amerikiečiai nutarė pakeisti gražuolių pokalbiais su komisija. Pasak organizatorių, taip konkursas, egzistuojantis nuo 1920-ųjų, taps atviras ne tik merginoms, kurių kūno formos idealios.

Nuspręsta keisti ir vakarinių suknelių demonstravimo tvarką: merginos galės pačios pasirinkit, kokią suknelę nori vilkėti.

„Naujoji „Miss America“ misija yra paruošti didžias moteris pasauliui ir patį pasaulį paruošti didžioms moterims“, – revoliucingą sprendimą aiškino konkurso prezidentė Regina Hopper.

„Mes norime, kad vis daugiau jaunų moterų į konkursą žiūrėtų kaip į platformą, suteikiančią reikalingų žinių ir galimybių daryti sėkmingą karjerą bet kokioje srityje, kokią jos pasirinks“, – tikino konkurso organizatoriai.

Gražuolės karūną šiais metais iškovojusi tamsiaodė Nia Imani Franklin sakė esanti laiminga, kad jai nereikėjo scenoje demonstruoti kūno.

„Manau, kad moterys jausis drąsesnės, kai žinos, kad norint laimėti nereikės pasirodyti su bikiniu. Aš džiaugiuosi, kad galėjau laimėti titulą to nedarydama, nes sugebu kur kas daugiau.

Visos šios moterys ant scenos gali daugiau“, – sakė naujoji Mis Amerika.

Bikinio dalis grožio konkursuose visada kėlė daugybę diskusijų. Atsisakyti atviro kūno rodymo anksčiau aktyviai ragino feministiniai judėjimai.

Neabejojama, kad tokias permainas lėmė pasaulyje išplitęs „Me Too“ judėjimas, kai daugybė garsių moterų išdrįso viešai prabilti apie jas seksualiai išnaudojusius pramogų pasaulio vyrus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.