Pasiklausymo skandale Lenkijoje naujos detalės: įsimurdęs ir pats premjeras

Piliečių platformos partijai (PPP) prieš ketverius metus smogęs skandalas dabar triuškina valdančiąją Teisės ir teisingumo partiją (TTP). Tiksliau – šalies premjerą Mateuszą Morawieckį.

Lenkijos premjeras M.Morawieckis (nuotr.) mano, kad jį apjuodinti užsakė nepatenkintas verslininkas M.Falenta.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Lenkijos premjeras M.Morawieckis (nuotr.) mano, kad jį apjuodinti užsakė nepatenkintas verslininkas M.Falenta.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
M.Falenta
M.Falenta
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

2018-10-05 17:47

Prieš ketverius metus du padavėjai, restoranuose slapta įrašę valdančiųjų politikų pokalbius, sukėlė politinę krizę, dėl kurios aštuonerius metus šalį valdžiusi Piliečių platformos partija triuškinamai pralaimėjo rinkimus.

Skandalas padėjo valdžią perimti opozicinei Teisės ir teisingumo partijai. Ji tautiečius įtikino, kad yra sąžiningesnė ir nešvaistys valstybės pinigų brangiuose restoranuose.

Tačiau lankomiausias Lenkijos portalas „Onet“ atskleidė, kad į tuometį skandalą įsipainiojo ir dabartinis premjeras M.Morawieckis.

Gali smogti partijai

M.Morawieckis, dabar negailestingai kritikuojantis PPP, tuo metu kartu su šios partijos lyderiais minėtuose restoranuose ne kartą šventė.

Padavėjai tvirtina, kad M.Morawieckis tarėsi su vienu verslininku dėl nelegalių sandėrių per statytinius asmenis.

Be to, būsimasis premjeras neva siūlė šaudyti į pabėgėlius iš Afrikos, peikė bankininkus žydus ir šveicarus, gyrė Vokietijos politiką ir kanclerę Angelą Merkel, kurios TTP lyderiai ypač nemėgsta.

Tuo metu M.Morawieckis vadovavo ispanų nupirktam bankui BZ BWK, ėjo premjero Donaldo Tusko patarėjo pareigas ir derėjosi dėl iždo ministro pareigų.

Piliečių platformos partijai pralaimėjus rinkimus M.Morawieckio tėvas, garsus opozicionierius, seimūnas Kornelijus Morawieckis ir jo nauja partija parėmė TTP. O ši atsidėkodama M.Morawieckį pakvietė į vyriausybę, kur jis išpopuliarėjo ir tapo dešiniąja premjero Jaroslawo Kaczynskio ranka.

„Onet“ pasakojimas, kad būsimasis premjeras galėjo dalyvauti korupciniuose ankstesnės valdžios pasitarimuose, gali pakenkti TTP per po dviejų savaičių vyksiančius savivaldybių rinkimus.

Kas valdo valstybę?

„Gazeta Wyborcza“ teigimu, šis skandalas liudija apie chaosą valstybėje.

Niekas nežino, kiek verslininko Mareko Falentos užsakymu buvo padaryta įrašų, kur jie yra ir ar jais nėra šantažuojami politikai, premjeras.

Nežinoma, ar su įrašų afera nėra susijusi Maskva, nes M.Falenta bičiuliavosi su Vladimiro Putino aplinkos žmonėmis. Lenkijos vidaus saugumo agentūra (VSA) teigia neturinti visų įrašų, tačiau šiuos naujus kažkokiu būdu skelbia TTP pavaldi dešiniųjų žiniasklaida.

„Gazeta Wyborcza“ spėja, kad M.Morawieckį kompromituojančius įrašus gali turėti arba VSA vadovas Mariuszas Kaminskis, arba teisingumo ministras Zbigniewas Ziobra.

Pastarieji politikai nesutaria su partijos kolega M.Morawieckiu ir bijodami, kad jis jų neatleistų, galbūt šantažuoja premjerą, kad paviešins įrašus.

Savo žodžių nepamena

Kilus skandalui M.Morawieckis pareiškė, jog neprisimena tokių savo pareiškimų, kuriuos paviešino „Onet“, ir pareiškė, kad nekonfliktuoja su M.Kaminskiu bei Z.Ziobra.

VSA ir Teisingumo ministerija pranešė neturinti premjerą diskredituojančių įrašų.

M.Morawieckis patikino, kad įrašų skandalas demaskavo PPP politikus, tačiau valdančioji TTP su pasiklausymu tikrai neturi nieko bendra.

Premjeras spėja, kad jo juodinimą galėjo užsakyti jėgos, nepatenkintos paskelbta kova šešėliniam verslui ir mokesčių slėpimui.

Jis siūlė atkreipti dėmesį ir į tai, kad jį labiausiai puola ta žiniasklaida, kurią valdo vokiškas kapitalas.

Taip jis leido suprasti, jog skandalu suinteresuotas Berlynas, kurį TTP kaltina kišantis į Lenkijos reikalus.

TTP lyderiai pabrėžė, kad policija M.Morawieckio įrašų neturi, todėl nėra prasmės kalbėti apie premjero susitepimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.